Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Gazeteci İnci Hekimoğlu, Diyarbakır’da 16 gazetecinin tutuklandığı saatlerde İzmir’de gözaltına alındı.
Evine sabah saat 06.00 sularında gelen polislerce alınan Hekimoğlu'nun gözaltı gerekçesi olarak sosyal medya paylaşımlarının sunulduğu öğrenildi.
Artı TV'de yayınlanan Haber Aktüel programına katılan Hekimoğlu'nun avukatı Erdoğan Akdoğdu gözaltı sürecine ilişkin "İktidarın sosyal medya paylaşımları üzerinden bir sopa olarak kullandığı yargı işlevi var. İnci Hanım da muhalif ve karşıt bir gazeteci olarak sabah evi basılarak gözaltına alındı. Zaten daha dün 16 gazeteci tutuklandı. İstanbul ve başka illerde de gözaltılar var. Bu da bunun bir parçası. Sosyal medya paylaşımın içeriğini göremedik. Ama muhtemelen bugün ya da yarın ifade işlemlerine başlanacak o aşamada net olarak içeriği görebileceğiz" dedi.
Akdoğdu, Hekimoğlu'nun herhangi bir kötü muamele ile karşılaşmadığını da iletti.
Serbest bırakıldı
İlerleyen saatlerde ifadesi alınan İnci Hekimoğlu işlemlerin ardından serbest bırakıldı. Artı TV'de bir yayına katılan Hekimoğlu şu açıklamayı yaptı:
“Sabah 5.30-6.00 gibi alındım. Karşımda 7-8 polis vardı. Ama şunu söylemeliyim son derece naziklerdi. İçeri girmediler, giyinmemi beklediler. Gayet kibarca aldılar beni. Önce sağlık kontrolüne, ardından Terörle Mücadele Şubesi’ne (TEM) gittik. Nezarethaneye koydular. Orada geçen birkaç saatten sonra ifadem alındı. Sonra da serbest bırakılmama karar verildi.
"Yapılan suçlama terör örgütü propagandası yapmak. Önüme 2014 ve 2015’ten dört tweet konuldu. Bunlardan bir tanesi çözüm süreci dönemine ait. Diğer iki tanesi Tahir Elçi’nin öldürülmesine duyduğum öfke ve üzüntüyle ilgiliydi.
"Burada ilginç olan şu. Yaklaşık 1 ay önce Celal Başlangıç’la olan bir programda Ümit Özağ’a ilişkin “Onu bir siyasetçi olarak görmüyorum. O bir devlet adamı. Farklı bir kimliği var” türü sözlerim üzerine Ümit Özdağ doğrudan beni hedef almıştı ve trolleri de saldırmıştı.
"2014 ve 2015’e kadar inip benim bütün tweetlerimi tarayıp Emniyet’i ve İçişleri Bakanlığı’nı etiketleyerek paylaşım yapmışlardı. O 4 tweet bugün bana yöneltilen suçlamanın kaynağı.
"Ancak TEM’deki polislerin de halinden ve tavrından son derece belliydi ki beni çağırsalar benim oraya gideceğimi biliyorlardı. Ancak başka bir çerçevede zorlandıklarına inanıyorum."
TIKLAYIN - Diyarbakır'da gözaltına alınan 16 Kürt gazeteci tutuklandı
TIKLAYIN - Hakkı Boltan'dan dinliyoruz: Tutuklanacağını bile bile gazetecilik
TIKLAYIN - "Suçüstü hali dışında gece yarısı gözaltı yapılamaz"
Erdoğan "gece yarısı gözaltılar sona erdi" demiştiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 Mart 2021'de İnsan Hakları Eylem Planı'nı ile ilgili açıklama yaparken, "gece yarısı gözaltı işlemine son verildiğini" söylemişti. Erdoğan, "Ceza Muhakemesinin temel ilkelerini güçlendireceklerini, bunun için 'tutuklamada ölçülülük ve orantılılık' ilkeleri doğrultusunda, katalog suçların kapsamını daraltıldığını" ifade etmişti: "Katalog suçlarda 'somut delile dayanma şartı' getirerek, tutuklamanın istisnai bir koruma tedbiri olduğuna ilişkin ilkeyi tahkim ediyoruz. Sulh ceza hakimliklerinin tutuklama ve diğer koruma tedbirlerine ilişkin kararlarına karşı dikey itiraz usulü getiriyoruz. Adli kontrol tedbirlerini de, tutuklamada olduğu gibi üst süreye bağlıyoruz. Müdafi ile görüşme hakkını kısıtlayan kanun hükümlerini, özgürlükler lehine bir yorumla gözden geçiriyoruz. 'Konutu terk etmeme' adli kontrol tedbirinde geçen sürenin, sonuç cezanın infazından mahsubuna yönelik değişiklik yapıyoruz. Konuya sadece mevzuat yönüyle bakmıyor, uygulamadan kaynaklanan aksaklıkları da gündemimize alıyoruz. Vatandaşımızın, sırf ifade almaya yönelik yakalama kararları yüzünden özgürlüğünden mahrum kalmasını istemiyoruz. Eylem Planı'yla, sadece ifade vermek için mesai saati dışında yakalayıp gözaltına alma, otelde gecenin bir yarısı bulup gözaltına alma gibi uygulamalara son veriyoruz. İfade alma işlemleri artık 7 gün 24 saat yapılabilecek." Şikayete bağlı suçlarda açıklamalı davetiye tebliğine rağmen mazeretsiz olarak duruşmaya gelinmemesi halinde, davanın düşürülmesine ilişkin değişiklik yaptıklarını belirten Erdoğan, böylece bu tür davalarda yıllarca açık duran dosyaları, sürüncemede kalan yargılamaları ortadan kaldıracaklarını söylemişti. |
(RT / HA)