*Fotoğraf: Sedef Kabaş'ın sosyal medya hesabından alınmıştır
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, kanun ve yönetmeliklere aykırı olduğu halde uygulamada olan "gece yarısı gözaltı operasyonunu" ve gazeteci Sedef Kabaş'ın dün (21 Ocak) gece yarısı gözaltına alınmasını bianet'e değerlendirdi.
Ceza Muhakemesi Kanununun 145. maddesini hatırlatan Türkdoğan, "yönetmeliğe göre suçüstü hali dışında gece arama ve gözaltı yapılamayacağını" söyledi.
Gazeteci Sedef Kabaş'ın Tele1'de ve sosyal medyada açıklamaları öne sürülerek gece yarısı gözaltına alınmasını "hukuksuzluk" olarak yorumlayan Türkdoğan, "Sosyal medyada ve tv kanalında yaptığınız açıklamalarda şayet bir suç varsa; bu zaten işlenmiş, tespit edilmiş ve sona ermiş oluyor. Yani burada suçüstü hali ve müdahale edilmesi gereken bir durum yok. Sosyal medyada görüş paylaşmasılması veya televizyonda ifade edilmesi durumunda bir 'suçüstü hali' yok" dedi.
"Hukuktan sadece egemenler yararlanıyor"
Türkdoğan, "gece yarısı ev baskını yapılmasının CMK'ya ve adli arama yönetmeliğe uygun omadığını" vurguladı ve ekledi: "Suçüstü hali dışında yapılması gereken işlem kanunda açıktır. CMK 145. göre, ifadeye çağrılır, şayet ifadeye gitmezse zorla getirilir, ama uzun zamandır CMK 145 kullanılmıyor.
İnsan Hakları Eylem Planınında da 'artık sona erdiğini' açıkladılar ama uygulanmadı. Türkiye'de biri sizi suçlu ilan ediyor. Sonra başınıza elmeyen kalmıyor. Bir insan küfür dahi hukukun dışına çıkamazsınız, fakat Türkiye'de artık hukuktan sadece egemen olanlar yararlanıyor."
- Sedef Kabaş'ın evinin gece yarısı basılması ve gözaltına alınması Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021 Mart ayında İnsan Hakları Eylem Planını tanıtırken sarf ettiği "İfade vermek için mesai saati dışında gözaltına alma, otelde gecenin bir yarısı gözaltına alma gibi uygulamalara son veriyoruz" sözleri akıllara getirdi.
Sedef Kabaş ne dedi?
Gazeteci Sedef Kabaş, Tele1'de katıldığı televizyon programında Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP politikaları nedeniyle kutuplaştırıldığını söyledi.
Sedef, konuşmasında "Çok meşhur bir söz vardır. Taçlanan baş akıllanır diye. Ama görüyoruz ki gerçek değil. Ya da tam tersi bir söz vardır. Büyükbaş hayvan bir saraya girdiği zaman o kral olmaz. O saray ahır olur" dedi.
14 Ocak'ta yayımlanan programın ardından AKP Sözcüsü Ömer Çelik, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ve birçok AKP'li isim Sedef Kabaş'ı hedef almaya başladı.
Twitter'da "HaddiBilSedefKabas" etiketiyle paylaşımlar yapıldı. Kabaş ise; programda sarf ettiği sözleri sosyal medya üzerinden yeniden paylaştı.
Hedef gösterilen Kabaş, dün 02.00'da "cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla evi basıldı ve gözaltına alındı. Kabaş daha sonra adliyeye sevk edildi.
TIKLAYIN-Gazeteci Sedef Kabaş adliyeye sevk edildi
Erdoğan "gece yarısı gözaltılar sona erdi" demiştiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 Mart 2021'de İnsan Hakları Eylem Planı'nı ile ilgili açıklama yaparken, "gece yarısı gözaltı işlemine son verildiğini" söylemişti. Erdoğan, "Ceza Muhakemesinin temel ilkelerini güçlendireceklerini, bunun için 'tutuklamada ölçülülük ve orantılılık' ilkeleri doğrultusunda, katalog suçların kapsamını daraltıldığını" ifade etmişti: "Katalog suçlarda 'somut delile dayanma şartı' getirerek, tutuklamanın istisnai bir koruma tedbiri olduğuna ilişkin ilkeyi tahkim ediyoruz. Sulh ceza hakimliklerinin tutuklama ve diğer koruma tedbirlerine ilişkin kararlarına karşı dikey itiraz usulü getiriyoruz. Adli kontrol tedbirlerini de, tutuklamada olduğu gibi üst süreye bağlıyoruz. Müdafi ile görüşme hakkını kısıtlayan kanun hükümlerini, özgürlükler lehine bir yorumla gözden geçiriyoruz. 'Konutu terk etmeme' adli kontrol tedbirinde geçen sürenin, sonuç cezanın infazından mahsubuna yönelik değişiklik yapıyoruz. Konuya sadece mevzuat yönüyle bakmıyor, uygulamadan kaynaklanan aksaklıkları da gündemimize alıyoruz. Vatandaşımızın, sırf ifade almaya yönelik yakalama kararları yüzünden özgürlüğünden mahrum kalmasını istemiyoruz. Eylem Planı'yla, sadece ifade vermek için mesai saati dışında yakalayıp gözaltına alma, otelde gecenin bir yarısı bulup gözaltına alma gibi uygulamalara son veriyoruz. İfade alma işlemleri artık 7 gün 24 saat yapılabilecek." Şikayete bağlı suçlarda açıklamalı davetiye tebliğine rağmen mazeretsiz olarak duruşmaya gelinmemesi halinde, davanın düşürülmesine ilişkin değişiklik yaptıklarını belirten Erdoğan, böylece bu tür davalarda yıllarca açık duran dosyaları, sürüncemede kalan yargılamaları ortadan kaldıracaklarını söylemişti. |
(RT)