Haberin Kürtçesi için tıklayın
“Kürt Yayıncılığında Dergicilik” Webinar Dizisi 990'larda Kürtçe Dergicilik ve Rewşen Geleneği" webinarı ile devam etti. Namık Kemal Dinç’i kolaylaştırıcılığını yaptığı etkinlikte Engin Sustam 1990larda yayınlanan Rewşen, Jiyana Rewşen ve Rewşen-Name dergilerinin çıktığı koşulları, dergi ekibinin ve yazarlarının profilini ve Kürt dili ile edebiyatına etkilerini anlattı.
1990’larda Türkiye’nin siyasi ortamına dair hatırlatmalar yaparak sunumuna başlayan Engin Sustam, o tarihlerde öne çıkan gelişmelerden örnekler verdi. Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal eliyle Kürt müziği üzerindeki yasağın kaldırıldığını, Leyla Zana’nın TBMM’de Kürtçe yemin ettiğini, PKK ile çatışmaların yoğunluk kazandığını ve Özal’ın PKK Lideri Abdullah Öcalan ile ilişki kurmaya yönelik girişimlerinin olduğunu belirterek böylesi bir ortamda İstanbul’da Mezopotamya Kültür Merkezi’nin kurulduğunu ve bu Merkez bünyesinde Rewşen adında bir derginin çıkarıldığını söyledi.
Dergiyi çıkaranları “idealis ve romantik” olarak niteleyen Sustam bunların ayrıca “anti-kolonyal bir bakış açısına sahip” olduklarını dile getirdi. Rewşen dergisini de buradan yola çıkarak “antikolonyal” olarak değerlendiren Engin Sustam, sonrasında yayınlanan Jiyana Rewşen dergisini “Post-kolonyal” bunun ardılı olan Rewşen-Name dergisini ise “De-kolonyal” sözleriyle niteledi.
Engin Sustam sunumunun devamında bu her üç derginin Kürt dili, edebiyatı ve sanatına etkilerine dair değerlendirmelerde bulundu. (FD)