İdlib'de 33 Türkiye askerinin öldürüldüğü saldırı dış basında geniş yer buldu.
Fransa'da yayınlanan Le Monde gazetesi "Bombardımanlar Ankara ile Moskova'nın arasını açma riski doğuruyor" yorumu yaparken ekledi:
"Rus ve Türk yetkililer arasındaki yeni tur görüşmeler Perşembe günü Ankara'da gerçekleşti, sonucuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.
"Şam, Rusya'nın hava desteğiyle 2019 Aralık ayında İdlib'in geri alınması için operasyon başlattı. Son haftalarda Suriye yönetimi ve müttefiki Rusya, Türkiye sınırındaki birçok bölgenin kontrolünü ele geçirdi."
Russia Today: Açık savaş çıkar mı?
Suriye'deki tansiyonun yükseldiğine dikkat çeken Russia Today, "Durum aleni bir savaşa (sıcak savaş) yol açacak mı?" sorusunu sordu ve ekledi:
"Bölgedeki tansiyon yakın partnerler Rusya ve Türkiye ilişkilerini istikrarsız bir konuma soktu. Türkiye'nin operasyonu tahmin edilenden büyük bir felaket yaratabilir."
FT: İlk NATO ülkesi olabilir
Financial Times: "Saldırı, Türkiye'yi Suriye rejimi ile Rus müttefiklerine karşı topyekûn bir çatışmaya itme riski taşıyor" dediği haberinde "Erdoğan, Esad birliklerinin bölgeden çekilmesi için Şubat ayı sonuna kadar süre tanıdı ve çekilmemeleri durumunda Türkiye'nin zorla birlikleri bölgeden uzaklaştıracağı tehdidinde bulundu" ifadeleri yer aldı ve eklendi:
"Bu saldırıyla, İdlib'deki insani krizi ve mülteci akınını önlemeye çalışan Türkiye, NATO üyesi müttefiklerinden destek çağrısını yineleyecektir. Şimdiye kadar hiçbir NATO üyesi 5. maddenin resmi olarak devreye girmesi için görüşmelerde bulunmadı."
NYT: Savaşın seyri değişebilir
New York Times: "Türk ordusu, Suriye'nin kuzeybatısındaki hava saldırısında büyük kayıp yaşadı. Bu saldırı Suriye'deki savaşın seyrini değiştirebilir" yorumu yaptı şöyle devam etti:
"Türk yetkililer saldırının Suriye hükümetine bağlı birlikler tarafından gerçekleştiğini söyledi, ama son haftalarda bölgede hava saldırıları düzenleyen taraf Rus savaş uçaklarıydı."
"Muhalefet, Türkiye'nin Amerikan veya NATO veya hava desteği olmadan Suriye'de müdahalede bulunmasını sorguluyor."
Guardian: Ankara-Moskova Sınavı
Guardian: "Hayatını kaybeden Türk askerinin sayısının 22 ila 70 arasında değiştiğine dair haberler geliyor."
"Türk kaynaklar saldırıdan Suriye rejimini suçladı ama İdlib'deki bazı kaynaklar ve teyit edilemeyen gece görüntüleri saldırının Rus hava kuvvetleri tarafından gerçekleştirilmiş olabileceğine işaret ediyor. Rusya üç aydır İdlib'de Şam'a yardım ediyordu."
"Ankara ile Moskova arasında önemli ticaret, enerji ve savunma bağları olsa da, iki ülke arasındaki ilişkiler Suriye'deki şiddet olayları nedeniyle bir sınavdan geçiyor, farklı tarafları destekliyorlar."
(PT)
*Kaynak: BBC, Uluslararası basın.