* Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Evrensel gazetesinin haberine göre, Ankara’dan sürekli basın kartı sahibi ve Türkiye Gazeteciler Sendikası adına Basın Kartları Komisyonunda görev yapmış olan Sultan Özer ve sürekli basın kartı sahibi Fevzi Argun ile Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat’ın da basın kartları iptal edildi.
TIKLAYIN - BİA MANİFEST 1 / AĞUSTOS 2019 / Basın Kartını Gazeteci Örgütleri Verir, Devlet Değil
TIKLAYIN - BİA MANİFEST/ AĞUSTOS 2019 / Basın - İş, TGS, Basın Konseyi: Basın Kartını Kim Versin?
Evrensel’de yer alan habere göre, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı ve Evrensel Gazetesi Haber Müdürü Yardımcısı Gökhan Durmuş da hiçbir gerekçe gösterilmeden basın kartı iptal edilenler arasında.
Gazeteden kartları iptal edilen diğer isimler şöyle:
Yazı İşleri Müdürü Şengül Karadağ Bayhan, sorumlu müdürlükten sonra görev değişikliğinde haber editörü olan Vural Nasuhbeyoğlu, muhabirlik sonrası görev değişikliğinde sorumlu yazı işleri müdürü olan Görkem Kınacı, Sayfa Editörü İskender Bayhan, Haber Redaktörü Şükrü Taş, Foto Muhabiri Sevil Atar ve muhabirler Şerif Karataş, Derya Dursun, Ercüment Akdeniz, Elif Ekin Saltık, Elif Görgü, Emine Uyar, Mehmet Özer, Özer Akdemir’le yazarımız Erol Aral.
Tam sayı henüz bilinmiyor
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının "Basın Kartı Sorgulama" bölümüne baktıklarında kartlarının karşısında "iptal edildi" ifadesini gören gazeteciler, önceki gün Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Basın Destek Hattı’nı aradı. Ancak gün boyu telefona yanıt veren olmadığı için kartların iptal gerekçeleri de öğrenilemedi.
Basın kartının yenilenmesi için başvuru yapmış olan ve uzun süredir bekleyen pek çok başka gazetecinin de basın kartlarının iptal edildiği öğrenilirken basın kartı iptal edilen gazeteci sayısının kaç olduğu da henüz bilinmiyor.
Yıpranma hakkı basın kartına bağlı
Basın kartının olmaması ise gazeteciler için oldukça sıkıntılı bir durumu ifade ediyor. Basın kartı olmayan gazetecilerin Meclise girmesi zorlaşıyor. Pek çok davayı izlemek için "sarı basın kartı sahibi olma" koşulu bulunması sebebiyle gazeteciler davaları izleyemiyor. Sokak eylemlerinde basın kartı olması ise kolaylık sağlıyor.
Ayrıca gazetecilerin yıpranma hakkı da “Sarı basın kartı sahibi olmak” koşuluna bağlı. 2008 yılına kadar gazeteciler 360 gün için 90 gün yıpranma hakkı alabiliyordu. Ancak 1 Ekim 2008’de 5510 sayılı Kanun ile basın çalışanlarının yıpranma hakları ellerinden alındı. 1 Şubat 2013’te 5510 sayılı Kanunun 40. maddesi değiştirilerek yıpranma hakkı geri verildi. Ancak bu kez bazı düzenlemeler yapıldı.
Düzenlemeyle beraber 5953 sayılı Basın İş Kanunu gereğince çalışanlara, her yıl (360 gün) için 4/1 oranında yani 90 gün yıpranma hakkı veren 5510 sayılı Kanun “Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle” maddesini de içerdi. Yani gazetecilerin yıpranma hakkı da sarı basın kartı taşıma süresine bağlandı. (TP)