İklim Haberciliği Atölyesi 21-25 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirildi, eğitime farklı şehirlerden gazeteciler, işsiz gazeteciler ve öğrenciler katıldı.
5 gün süren atölyede sunum başlıkları şöyleydi;
* Çevre haberciliği ve saha pratikleri
* Çevre davaları ve hukuk
* İklim değişikliği ve hava kirliliği
* Ekoloji haberciliğinde kamusal veriye ulaşma
* İklim Krizi ve Medya
* İklim Krizi ve Toplumsal Cinsiyet
* Türkiye'deki iklim hareketleri
* Türkiye'nin enerji portföyü, enerji haberciliği
* İklim krizi ve gıda
Atölye sunumlarının sona ermesinin ardından, katılımcılar sertifikalarını aldı. Katılımcılar, atölyeyle ilgili şöyle değerlendirmelerde bulundular:
"Geç kalınmış bir konuda yapılmış en erken atölye oldu."
"Deneyimli gazetecilerin üretimlerine ulaşmak, deneyimleriyle buluşmak, mesleki açıdan oldukça anlamlı."
"Hem ülke hem de küresel bazda konuların tartışılması ve en önemlisi sorunlara getirilebilecek çözümlerin aktarılması çok önemliydi."
(SO)
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül) beş Temel Gazetecilik Atölyesi, yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği) beş tematik atölye düzenlendi. Yıl boyunca temel ve tematik habercilik atölyeleri devam edecek. İklim Haberciliği Atölyesi Oslo Metropolitan Üniversitesi Gazetecilik & Medya Uluslararası Merkezi (OsloMet-JMIC) ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.