Haberin İngilizcesi için tıklayın
AGİT Basın Özgürlüğü Temsilcisi, Türkiye'de bianet ile birlikte 136 diğer sosyal medya hesapları ve internet sitelerine getirilen erişim engeline dikkat çekerek engele son verilmesi çağrısında bulundu.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Basın Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Désir, Jandarma Genel Komutanlığının talebi üzerine Türkiye'de yayın yapan 136 internet sitesi ve sosyal medya hesabına mahkeme kararıyla erişim engeli getirilmesine ilişkin derin kaygılarını ifade etti.
Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesi kararıyla erişim engeli getirilen internet adreslerinden biri de, Türkiye'de insan hakları konusundaki yazıları ve ifade özgürlüğüyle ilgili davaları haberleştirmesiyle bilinen bianet.org haber sitesi. İnternet sitesine erişim engellendikten sonra sitedeki 200 bini aşkın yazıya erişimin mümkün olmayacağı ifade ediliyor.
"Ülkenin basın özgürlüğüne yönelik taahhütlerini zayıflatıyor"
"Türkiye'deki saygıdeğer bağımsız basına ve diğer pek çok internet sitesine getirilen erişim engeli kararı konusunda derin bir kaygı içindeyim" diyen Désir, sözlerine şöyle devam etti:
"İnternet kaynaklarına erişimin engellenmesi, sadece büyük çaplı insan hakları ihlalleri durumunda veya kamu düzenine mevcut bir tehdit söz konusu olduğunda uygulanabilecek olağanüstü bir önlemdir. bianet, yayınlanmasında kamu yararı bulunan konularda habercilik yapan önemli bir basın kuruluşudur. Söz konusu karar, Türkiye'deki basın özgürlüğüne getirilen önemli bir sınırlamayı gösteriyor ve ülkenin basın özgürlüğüne yönelik taahhütlerini zayıflatıyor."
"Türk yetkilileri, bu kararı gözden geçirmeye ve ifade özgürlüğü ile bağımsız basına saygı göstermeye çağırıyorum. İnternet haber kaynaklarına engelsiz erişim, vatandaşların farklı bakış açılarıyla birlikte inanılır ve güvenilir bilgiye erişim sağlayabilmesi için kilit öneme sahiptir" diyen Désir, söz konusu kararın ülkedeki mevcut İnternet yasasının ve Sulh Mahkemelerine ilişkin usullerin yeniden düzenlenmesine olan ihtiyacı bir kez daha ortaya koyduğuna da vurgu yaptı. (SD/AÖ)
Çeviri: bianet.org İngilizce editörü Selay Dalaklı