Atölye BİA'da gerçekleştirilen Temel Gazetecilik Atölyesi, katılımcıların haber sunumlarıyla sona erdi. Atölyeye, Gaziantep, Antalya, Ankara, Trabzon, İstanbul illerinden öğrenci ve gazeteciler katıldı.
14-21 Haziran'da gerçekleşen Temel Gazetecilik Atölyesi, yaz dönemi programının ilkiydi.
Yaz dönemi programlarına başvurmak için tıklayın.
Temel Gazetecilik Atölyesi'nde, haber nedir ve nasıl yazılır, editoryal süreçler nelerdir, hak odaklı habercilik, toplumsal cinsiyet odaklı habercilik, barış gazeteciliği konularının yanı sıra farklı mecralar için haber kurgulamak ve haber fotoğrafçılığı üzerine bilgilendirici ve uygulamalı dersler yapıldı.
Atölyenin ilk gününde haber konularını belirleyen katılımcılar, atölye boyunca gazeteci Ahmet Tulgar ve gazeteci Demet Bilge Erkasap danışmanlığında haberlerini hazırladılar. Hazırlanan haberler bianet’te yayınlanacak.
Atölyede hazırlanan haber konuları şöyle;
*Millet Caddesi’nde yaşayan Suriyeliler
*Chalak Events’in Spoken Kurdish Word etkinliği
*Ataşehir Belediyespor Kadın Futbol Takımı
Atölyenin son gününde hazırlanan haberler, gazeteci Ahmet Tulgar, gazeteci Demet Bilge Erkasap ve IPS İletişim Vakfı Yönetim Kurulu üyesi/ Proje Danışmanı Nadire Mater tarafından değerlendirildi. Haber sunumlarından sonra katılımcılar sertifikalarını aldı. (SO)
Ahmet Tulgar hakkında
Gazeteci yazar, 32 sene çok sayıda gazete, dergi ve televizyonda muhabir, yazar, editör ve yayın yönetmeni olarak çalıştı. Şimdi Yeni Yaşam gazetesinde Pazartesi Söyleşileri yapıyor ve T24’te yazıyor. Romancı ve öykücü. 14 yayımlanmış kitabı var.
Demet Bilge Erkasap hakkında
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. Gazeteciliğe 1996 yılında Ulusal Basın Ajansı'nda (UBA) muhabir (adliye-toplumsal olaylar) olarak başladı. Ardından İntermedya Ekonomi dergisinde yargı muhabirliğine devam etti. 1999'da Radikal Gazetesi'ne geçti. Muhabirlik, istihbarat şefliği ve yazı işleri editörlüğü yaptı. Radikal'ın basılı hayatına son vermesinin ardından Vatan'da bir yıl politika editörü olarak çalıştıktan sonra Hürriyet Gazetesi'ne geçti. Hürriyet'te gündem-politika editörlüğü yaptı. Ayrıca 1.5 sene boyunca her hafta pazar günleri yayımlanan ve bir konunun dosya olarak ele alındığı Ses Ver sayfasının editörlüğünü de yaptı.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan programda, Aralık sonu itibariyle sekiz atölye 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi: Gazeteciler İçin Yeni Medya, Gazeteciler İçin Haber, Kürtçe Habercilik ve Çeviri, Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, Çevre ve Kent Haberciliği, Yargı Haberciliği. 2019 yılı Şubat ayında (11-18 Şubat - 20-27 Şubat) iki "Temel Gazetecilik Atölyesi", 27-28 Nisan'da Kürtçe Habercilik ve Çeviri Atölyesi, Mayıs ayında ise Dijital Güvenlik Atölyesi , Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi ve Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi, 14-21 Haziran tarihlerinde de Temel Gazetecilik Atölyesi düzenlendi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.