Atölye BİA’da üç gün süren Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj Atölyesi 10-12 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşti. Atölyeye farklı şehirlerden 13 kişi katıldı.
İlk gün: Tek fotoğraf üzerinden haber anlatımı
Özcan Yurdalan, atölyenin ilk gününde tek fotoğraf üzerinden haber anlatımına odaklandı.
Fotomuhabirliğin tarihinden bahseden Yurdalan basın fotoğrafçılığında fotoğrafçının fotoğrafa katkısı üzerinde durdu.
Öğleden sonra katılımcılar sahaya çıkarak fotoğraf-hikaye kurgusu oluşturdu ve çektikleri fotoğraflara alt başlık üreterek sunumlarını gerçekleştirdiler.
Atölyenin ilk günü, hazırlanan fotoğraf ve fotoğraf altı haberlerin değerlendirilmesiyle son buldu.
Fotoröportaj nedir?
Atölyenin ikinci gününde, fotoröportaj nedir, görsel habercinin vasıfları ve sahip olduğu değerler nelerdir, fotoröportaj nasıl oluşturulmalıdır üzerine tartışıldı.
Daha sonra katılımcıların atölye sonunda tamamlayacakları fotoröportajlar için seçtikleri konular incelendi. Çalışma grupları belirlendi ve gruplar çalışmaya başladı.
Fotoröportaj çalışmaları
Özcan Yurdalan’ın sunumuyla gerçekleşen Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj Atölyesi‘nin son gününde katılımcılar hazırladıkları fotoröportajları sundular.
Sunum sırasında katılımcılar sırayla fotoröportaja konu olan hikayeleri, saha çalışması süreçlerini ve nasıl bir çekim çalışması yaptıklarını anlattılar.
Yurdalan, yapılan atölye çalışmasının aşamalarını şöyle sıraladı;
- İlk aşama: Konumuz ne?
-Bu çalışmayı niye yapmak istiyorsunuz?
-Bu çalışmayla ne anlatmak istiyorsunuz?
- İkinci aşama: Araştırma ve gözlem
- Üçüncü aşama: Çekim
- Dördüncü aşama: Editleme
Özcan Yurdalan, fotoğraf çekmenin ve çekilen fotoğraflar arasından birini seçmenin; aslında zamandan ve mekandan bir parçayı koparmak olduğunu ifade etti.
"Fotohikayeciler, bu trendin yükselmekte olduğunu bizlere gün geçtikçe gösteriyor. Fotoröportaj, hem bir pazar alanı açıyor hem de ilgi alanı haline geldi. Dolayısıyla gazetecilerin anlatmak istediği bir olay varsa, fotoröportajla bunu çok iyi ifade edebilirler."
Yapılan fotoröportaj sunumları katılımcılarla birlikte değerlendirildi. Yurdalan fotoğraflar üzerinden yapılan çekim hatalarından bahsetti. Katılımcılardan atölyenin nasıl geçtiğine dair yorumlar aldı. Atölye sonunda katılımcılar sertifikalarını aldılar.
Hazırlanan fotoröportaj çalışmaları bianet'te yayınlanacak. (SO)
Özcan Yurdalan hakkında
1955 Yılında Adana'da doğdu. 1977 yılında AFSAD (Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği) kurucuları arasında yer aldı. 1980'e kadar eşitli gazetelerde, dergilerde ve DİSK-Genel İş Sendikası Foto Film Merkezi'nde çalıştı. 1999 yılında çocuklarla fotoğraf atölyelerini başlatan ve metodolojisini oluşturan grubun içindeydi.
2000 yılında Fotoğraf Vakfı, 2005 yılında Nar Fotoğraf Ajansı kurucuları arasında yer aldı. Yayınlanmış sekiz seyahatnamesi, bir seyahat denemeleri kitabı, bir belgesel fotoğraf ve fotoröportaj metodolojisi kitabı, bir de "gezi isyanı" sürecini izleyen fotoğrafçıların deneyimlerini içeren kitabı bulunuyor.
Çeşitli kentlerde belgesel fotoğraf seminerleri sürdürüyor, çocuklarla fotoğraf atölyelerine katılıyor, fotoğraf kuramına ilişkin yazılar yazıyor, uzun yolculuklara çıkıyor.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan programda, Aralık sonu itibariyle sekiz atölye 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi: Gazeteciler İçin Yeni Medya, Gazeteciler İçin Haber, Kürtçe Habercilik ve Çeviri, Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, Çevre ve Kent Haberciliği, Yargı Haberciliği. 2019 Şubat ayında (11-18 Şubat - 20-27 Şubat) iki "Temel Gazetecilik Atölyesi" programı, 27-28 Nisan'da da iki günlük Kürtçe Habercilik ve Çeviri Atölyesi gerçekleştirildi. Mayıs ayı programı kapsamında Dijital Güvenlik Atölyesi ve Haber Fotoğrafçılığı Atölyeleri gerçekleşti. Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi 13-20 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek. Atölye BİA 2019 yılı programı temel ve tematik habercilik atölyeleri ile devam edecek. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.