Atölyenin ikinci gününe Işık Mater, yıllara göre en çok tercih edilen şifreler üzerinden, güvenli parola oluşturmayı anlatarak başladı.
“İçerisinde sayı veya sembol içermeyen parolalar günümüzde kolay kırılabilir halde” diyen Mater, parola yöneticisi kullanmanın önemine değindi.
Mater, parola yöneticisinin faydalarını da şöyle sıraladı;
- Uzun ve karmaşık şifreler oluşturmaya yardım eder
- Tarayıcıyı senkronize olarak doldurmaya yardım eder
- Şifreleri bulutta depolamaz
Katılımcılarla KeePass yüklemesi yapıldı.
Bilgiye erişim araçları
Tor, VPN, SOCKS, Web proxyler ve riskleri anlatıldı.
Mater, Tor’un, katman katman şifreleyen bir sistem olduğunu ve birkaç IP’den geçirip daha sonra istenilen hedefe ulaştırdığını söyledi.
“Tor’u kullandığınızda bile kendinizi güvende hissetmeyin. Yüzde yüz güvenlik yoktur, bu tarayıcıyı kullandığınızda en fazla yüzde 70'dir.”
Tor tarayıcısının yanı sıra Duck Duck Go’dan da bahsedildi.
VPN kullanımı anlatan Mater, VPN kullanımının sansürden korunmayı da beraberinde getirdiğini söyledi. Katılımcılarla birlikte dünyada ve Türkiye'de engellenmiş olan servis sağlayıcılarına bakıldı.
Mesajlaşma güvenliği
Whatsapp, Telegram, Signal araçlarını anlatan Alp Toker “Telegramı herkes güvenli zannediyor ancak servis sağlayıcıları tarafından mesajlar aslında okunabiliyor. O yüzden Whatsapp güvenlik anlamında daha iyi çünkü orada uçtan uca şifreleme var. Ama orası da yüzde yüz güvenlidir diyemeyiz.” dedi
“Signal özgür yazılımlı ve açık kaynak. Herhangi bir sahibi yok, dolayısıyla signal biraz daha güvenilirdir hem de pratiktir.”
Katılımcılarla Signal yüklemesi, güvenli şekilde video ve sesli arama, mail şifreleme de uygulamalı olarak yapıldı.
Gazetecilikte kaynak koruma teknolojileri
Gazetecilerin meslek hayatında kullandıkları kaynakları korumaları adına SecureDrop kullanımını öneren Mater, burada üçüncü kaynakların var olmadığını belirtti.
Atölye sonunda eğitim değerlendirmesi yapıldı. Katılımcılara Dijital Güvenlik Atölyesi sertifikası verildi.
Dijital Güvenlik atölyesi İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) ve Journalism Media International Center(JMIC) at OsloMet- Oslo Metropolitan University tarafından desteklenmektedir. (SO)
Işık Mater hakkında
Dijital haklar aktivisti. TurkeyBlocks Projesi'nin araştırma direktörü olarak çalışıyor. Aynı zamanda Alternatif Bilişim Derneği Başkanı ve Ungovernance Forum Organizatörlerinden. TurkeyBlocks Projesi'nin internet kesintileri raporlamaları, LGBTI gibi riskte olan toplulukların ifade özgürlüklerinin korunması, kadınlara teknoloji sektörlünde eşitlik sağlanması ve gazetecilere dijital güvenlik eğitimleri verilmesi üzerinde çalışıyor.
Alp Toker hakkında
Teknolojist. Gerçek zamanlı sansür takibi yapan TurkeyBlocks Projesi'nin kurucusu. Günümüzde kullanılan çoğu web browser ve akıllı telefonların teknolojilerinin geliştirilmesinde aktif rol aldı. Alp'in geliştirdiği teknolojiler, belirli bir bölge veya tüm ülkede yapılan çevrimiçi ifade özgürlüğü ihlallerini dakikalar içinde tespit edebiliyor ve riskte olan topluluklara sansüre karşı çıkabilme fırsatı sunuyor. Aynı zamanda konuyla ilgili algoritmaların geliştirilmesine ve çevrimiçi ifade özgürlüğünü koruyan internet yönetişim politikalarına destek veriyor.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan programda Aralık sonu itibarıyla 101 kişinin katılımıyla sekiz atölye gerçekleştirildi: Gazeteciler İçin Yeni Medya, Gazeteciler İçin Haber, Kürtçe Habercilik ve Çeviri, Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, Çevre ve Kent Haberciliği, Yargı Haberciliği. 2019'da iki "Temel Gazetecilik Atölyesi" programı (11-18 ve 20-27 Şubat) ve Kürtçe Haber Atölyesi (27-28 Nİsan) düzenlendi. Mayıs ayı programı Dijital Güvenlik Atölyesi ile başladı; Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi ve Yeni Medya Atölyesi ile devam edecek. Yıl sonuna kadar yapılması planlanan temel ve tematik habercilik atölyelerinin program ve tarihleri önümüzdeki aylarda duyurulacak. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.