Haberin İngilizcesi için tıklayın
Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) tutuklu Parti Meclisi üyesi ve eski İstanbul Milletvekili Eren Erdem’e, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a hakaret ettiği gerekçesiyle açılan davada, istinaf mahkemesi karar verdi.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi, Albayrak’ın şikayeti üzerine açılan hakaret davasında Erdem’in 18 bin TL tazminat cezası ödemesine hükmeden yerel mahkemenin kararını onadı.
Partinin önceki dönem vekillerinden Barış Yarkadaş cezaya sosyal medyadan tepki gösterdi, “Eleştirme, sorgulama ve kamu adına soru sormanın bedeli ağırlaşıyor” dedi.
Bugün hakim önünde
Eren Erdem hakkında, bir dönem genel yayın yönetmenliğini yaptığı Karşı Gazetesi'ndeki çalışmaları nedeniyle dava açılmıştı.
Hakkında, “Silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek”, “Gizli tanığı deşifre etmek” ve “Soruşturmanın gizliliğini ihlal” suçlarından 9,5 yıldan 22 yıla kadar hapis isteniyor.
Eren Erdem, iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesinin ardından 21 Mayıs 2018’de Atatürk Havalimanı'na gitmiş, ancak hakkındaki yurtdışı çıkış yasağı nedeniyle çıkış yapamamıştı.
29 Haziran 2018’de tutuklandı, halen Silivri Cezaevi’nde tutuluyor.
Davanın ilk duruşmasının 19 Eylül’de görüldü, bugün de davanın görülmesine İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilecek.
Neyle suçlanıyor?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Karşı gazetesine yönelik soruşturmada ifadesi alınan gizli tanık “Ayçiçeği” hakkında milletvekili Erdem'in açıklama yaptığı ve bu açıklamaların kapatılan Zaman gazetesi ve Aktif haber sitesinde yayımlanması üzerine suç duyurusunda bulunulduğu anlatılan iddianamede, aynı şekilde milletvekili Erdem'in gizli tanığı ikinci kez deşifre ettiği ve bunun üzerinde de yeniden savcılıkça suç duyurusu yapıldığı ileri sürülüyor.
İddianameye göre “Karşı gazetesinin sahibi Turan Ababey ile Eren Erdem Gezi Parkı olayları sırasında tanıştılar; Ekim 2013'te gazeteyi kurmayı kararlaştılar, 9 Şubat 2014'te kurulan gazete 66 gün sonra ekonomik sıkıntılar sebebiyle yayın hayatına son verdi.”
Erdem “basın ve yayın organlarını kullanarak kamuoyu algısı oluşturmaya, böylece hükümeti görevini yapamaz hale getirmeye çalışmakla” suçlanıyor. (AS)