Son gün oturumunda, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün Türkiye temsilcisi, gazeteci Erol Önderoğlu “bia Medya Gözlem Raporları ve Medya Özgürlüğünde Araştırmacılık” sunumu yaptı. Öğleden sonraki oturumda, 5 Ekim tarihinde üç farklı duruşma izleyen katılımcıların yazdıkları haber ve izlenim yazıları Nadire Mater’le birlikte değerlendirildi.
Medya Gözlem Raporu
Erol Öneroğlu, bianet medya gözlem raporlarına değinerek, “bia medya gözlem raporları, araştırmacı gazeteciliğin kanallarının ne oranda açık ne oranda kapalı olduğunu ve araştırmacı gazeteciliğin neye tekabül ettiğini gösteriyor aslında” dedi.
Önderoğlu, bianet medya gözlem raporlarının içeriğinden satır başlıkları verdi:
* Gazeteci cinayetlerinin yasal süreçleri
* Hapis gazeteciler
* Hak arama yolları ve cezasızlık, soruşturmalar, açılan davalar, saldırı, tehdit, engellemeler
* Mücadeleler ve yasal düzenlemeler
* Yasaklamalar, toplatmalar, kapatılmalar
Önderoğlu, Türkiye gitgide siyaseten çok fazla kutuplaşmış bir ülke olduğu için medya ve sivil toplumun buna paralel olarak bu durumdan etkilendiğini ve gazetecilerin durumlarıyla ilgili bazen değerlendirme yapılamayacak şekilde yazılarla da karşılaşılabildiğini söyledi.
Önderoğlu: Herkes kendi derdini haberleştirmek istiyor
Önderoğlu ifade özgürlüğü bağlamında ihlallerin nasıl izlendiğini anlatırken sıkıntıları da paylaştı.
“Bizler el yordamıyla ihlalleri toplamaya çalışıyoruz. Ne var ki bu bilgileri vermek isteyen hevesliler çok az.
“Bu çalışmaları nasıl yapıyorsunuz derseniz, herkes kendi derdini haberleştirmek istiyor. Bağlantılarınızın olması ve haber kaynaklarınızın çok çeşitli olması sizler için avantaj olur.”
Oturum, araştırmacı gazetecilik pratikleri üzerine tartışmalarla sona erdi.
Haber ve izlenim yazmak
Katılımcılar 5 Ekim Cuma günü Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "uyuşturucu davası", 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Barış Akademisyenileri'nden birinin yargılanmasını izlediler.
Bu iki duruşmayla ilgili yazılan haber ve izlenimler tek tek sunuldu ve üzerinde tartışıldı.
Öğleden sonraki oturumda, üç farklı duruşma izleyen katılımcıların yazdıkları haber ve izlenimler Nadire Mater’le birlikte değerlendirildi.
Toplu tartışmada haber yazımına dair öne çıkan noktalar şöyle oldu:
* Planlı bir duruşma izlenecekse bir gün önceden konu üzerine çalışılmalı, hatta haberin çatısı taslak olarak kurulmalıdır. Böyle bir hazırlık haberin hızla ve yanlışsız yazılmasını sağlar.
* Yargılamada kişiye yöneltilen suçlamalar tırnak içinde verilmelidir. Gazetciler yargıç değildir.
* Duruşma ertelenmiyor, sonraki duruşmanın tarihi veriliyor. "Ertelendi" ancak gerçekleşmeyen bir durum için kullanılır, "devam" için kullanılmaz. Doğrusu "Gelecek duruşma 12 Aralık'ta"dır, "Duruşma 12 Aralık'a ertelendi" değil.
* Haberde ara başlık kullanımı önemli, haberin daha rahat okunmasını ve öne çıkan durumları yansıtması bakımından işlevlidir.
* Duruşma haberlerinde genel hatlarıyla durumu yansıtıyor, oysa duruşmaya dair bir izlenim yazısı Türkiye'deki yargının işleyişini yansıtmak açısından önemlidir.
* Kimi duruşmalara, Barış Akadamisyenleri yargılamaları gibi, katılım yüksek oluyor. Bu tür durumlarda yargılamalarla ilgili yorum toplamak da iyidir.
* Tekrarlardan kaçınmak, uzun değil kısa cümleler kurmak haberi anlaşılır kılar.
* Habere giderken şarj kablosu, powerbank, wınn, pil, defter, kalem almayı unutmamalı, her zaman yedekli çalışılmalıdır.
Sekiz günlük program sertifika dağıtımıyla sona erdi. (SO)
Erol Önderoğlu hakkında
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye temsilcisi, bianet medya gözlem raporları raportörü. Gazeteciliğe 1996'da RSF muhabiri olarak başladı. bianet'te Hukuki Destek Masası koordinatörü, ifade özgürlüğü editörü ve yayın yönetmeni olarak çalıştı. İstanbul Üniversitesi Fransız Filolojisi Bölümü mezunu. Bizim Gazete ve Güncel Hukuk dergisi için haber ve makaleler yazdı. Çok saayıdaödül sahibi. Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma amacıyla yapılan bir günlük nöbetçi yayın yönetmeni kampanyasına katıldı, ifade vermek için gittiğinde tutuklandı, on gün Silivri Cezaevi'nde kaldıktan sonra serbest bırakıldı. Yargılaması halen sürüyor.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in AtölyeBia adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakülteleri gazetecilik, radyo ve televizyon bölümlerinin öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye programları "Gazeteciliğe Giriş, Haber Fotoğrafçılığı, Hak Odaklı Habercilik, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Barış Gazeteciliği, Yargı Haberciliği, Araştırmacı Gazetecilik, Habercilikte Yeni Medya, Gazeteciler için Görselleştirme Araçları, Dijital Güvenlik, Haber Fotoğrafçılığı, Çevre Haberciliği, Çocuk Odaklı Habercilik " gibi konuları kapsayacak. Haziran ayında başlayan program kapsamında Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi, Gazeteciler için Haber Atölyesi, Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, Kürtçe Habercilik ve Çeviri Yapmak Atölyesi, Çevre ve Kent Haberciliği Atölyeleri gerçekleştirildi. Yargı Haberciliği atölyesi 8 Ekim'e kadar devam edecek. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.