IPS İletişim Vakfı/bianet'in düzenlediği Gazeteciler İçin Haber Atölyesi'nin ikinci gününde haber ve belgesel fotoğrafçısı Özcan Yurdalan'ın Haber Fotoğrafçılığı oturumunda yapılan atölye çalışması tamamlandı.
AtölyeBİA'ya katılan gazeteciler ve gazeteci adayları 17 Temmuz 2018 günü, Özcan Yurdalan'ın sunumunda verdiği bilgileri alanda uyguladı. Katılımcılar yaklaşık bir saatlik zaman diliminde ürettikleri fotoğraflardan birini seçerek resimaltı formatında kısa haberler üretti.
Özcan Yurdalan daha sonra üretilen işleri değerlendirerek yayına hazırladı.
İşte bir saatlik zaman diliminde Beyoğlu'nda üretilen haberler:
Para yoksa fotoğraf da yok
Ali Safa Korkut - AtölyeBİA, Taksim/İstanbul
Beyoğlu'nda fotoğraf çekmek isteyen Bianet Haber Atölyesi katılımcısı Nur Çalık’a evsiz bir vatandaş ''ücret ödemeyeceksen fotoğraf da çekme'' diyor. Stajyer Çalık tepki üzerine olay yerinden ayrıldı. Beyoğlu ve çevresinde gerek turistlerin gerekse fotoğrafçılık öğrencilerinin gruplar halinde dolaşarak fotoğraf çekmeleri nedeniyle sıkça benzeri olaylar yaşanıyor.
İstiklal Caddesi Arap turistlerin gözde mekanı
Berfin Çalı - AtölyeBİA, Taksim/İstanbul
Arap ülkelerinden İstanbul’a aileleriyle birlikte turist olarak gelen üç kadın İstiklal Caddesi’nde geziniyor. Beyoğlu son yıllarda Arap turistlerin gözde mekanlarından biri oldu. Taksim ve İstiklal Caddesi yeni bir yüz edinirken, dükkan vitrinleri, kafeler ve restoranların mönüleri yeni konukların beğenisine göre düzenlendi.
Beyoğlu'nun tarihi dokusuna tezat bina
Bilge Çevik – AtölyeBİA, Galatasaray/İstanbul
İstiklal caddesinde bulunan Yapı Kredi Kültür Sanat Vakfı binası renovasyonla yenilendi. Yapımı 2017’de tamamlanan binanın yeni görüntüsü Beyoğlu’nun tarihi diğer yapılarıyla olan farklılığı dikkat çekti.
İki otostopçunun zorunlu Beyoğlu durağı
Erhan Kugu – AtölyeBİA, Beyoğlu/İstanbul
Rusya’dan Türkiye’ye otostopla gelen Julia ve Andre yolculuğa devam edebilmek için İstiklal Caddesi’nde para toplamaya çalışıyor. Genç seyyahlar Türkiye’yi gezdikten sonra Gürcistan’a geçmeyi planlamışlar.
Taksim'de bir lületaşı ustası
Hayrullah Ercik - AtölyeBİA, Beyoğlu/İstanbul
İstanbul Taksim Meydan’ında devam eden Altın Eller Festivali’’ne Eskişehir’den katılan Zafer Can Aktaş (49) lületaşından oyduğu piponun son düzeltmelerini yapıyor. Zafer Can Aktaş bu sanatı altı kuşaktır sürdürdüklerini ve soyadlarının da lüle taşının beyazından geldiğini söylüyor.
Ağaç yoksunu Taksim Meydanı'nda gölge peşinde
Lütfiye Kef- AtölyeBİA, Taksim/İstanbul
Yeni düzenlenen Taksim Meydanı’ndaki alan mobilyalarında bir vatandaş öğlen sıcağını atlatmaya çalışıyor. Sıcakların hayatı etkilediği bu günlerde uzmanlar yaşlı ve hastaların saat 11:00 - 16:00 arası doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalarını çok hareket etmemelerini ve bol sıvı tüketmelerini hatırlatıyor.
İstiklal Caddesi'nde bir seyyar satıcı
Mehmet Yünaçtı – AtölyeBİA, Taksim/İstanbul
Görme engelli Hakan, Beyoğlu’nda seyyar satıcılık yapıyor. Yakalandığı Behçet hastalığı nedeniyle gözlerini kaybettikten sonra ailesinin geçimini sağlayabilmek için tükenmez kalem ve sakız satmaya başlamış. Hakan her gün eşi ve annesiyle birlikte oturduğu Esenler’deki evinden İstiklal Caddesi’ne geliyor.
Tartışmalı caminin kubbesi tamamlanıyor
Netice Görentaş - AtölyeBİA, Beyoğlu/İstanbul
Taksim Meydanı’nda tarihi maksem binasının arkasına inşa edilen caminin kubbe kalıpları döşeniyor. Şubat 2017'de temeli atılan Meydan Camii’nin 2018 Ramazan ayında tamamlanacağı söylenmişti. Meydana bir cami yapılması uzun yıllar boyunca kamuoyunda tartışmalara sebep olmuştu.
Tarihi çeşme "çöp kutusu" olarak kullanılıyor
Nur Çalık - AtölyeBİA, Taksim/İstanbul
Beyoğlu Şehit Muhtar Mahallesi’nde bulunan 1596'da yapılan Hüseyin Ağa Camisi'nin çeşmesi etrafına atılan çöpler çevre kirliliğine neden oluyor.
"Dikkat taş düşebilir, önleminizi kendiniz alın"
Sakine Orman - AtölyeBİA, Çukurcuma/İstanbul
Beyoğlu Faik Paşa Caddesi’nde harabeye dönmüş bir binaya asılan uyarı yazısı BİA Haber Atölyesi katılımcısı tarafından yakından fotoğraflanıyor. Binaya uyarı yazısı asılmasına rağmen tehlike devam ediyor. Yazıda taş ve cam düşeceği için binanın altından geçilmemesi ve araba park edilmemesi belirtiliyor ancak herhangi bir tedbir alınmamış, emniyet bantı çekilmemiş.
Midye dolma Mardinlilerin işidir
Sercan Engerek - AtölyeBİA, Tarlabaşı/İstanbul
Tarlabaşı’nın Çukur mahallesinde midye dolması yapan Serhat Arslan, sabah topladıkları midyeleri ayıklıyor. Genellikle İstanbul’a göç etmiş Mardinliler tarafından sürdürülen bu işten günde ortalama 80-90 lira kazanıyorlar.
Talih kuşu kestiriyor
Serra Güvengez - AtölyeBİA, Beyoğlu/İstanbul
Beyoğlu’nda bir giyim mağazasının önünde piyango bileti satan Mehmet Işık (52), öğlen sıcağında kestiriyor. Otuz yıl önce sahibi olduğu kuruyemiş dükkanı iflas edince bu işe başlayan Işık, ailesinin geçimini sağlamak için gün boyu çalışıyor.
İran'dan Beyoğlu'na kemençe nameleri
Şadiye Dönümcü – AtölyeBİA, Beyoğlu/İstanbul
Türkiye'ye üç ay önce İran'dan gelen Katia, İstiklal Caddesi'nde kemençesiyle müzik yapıyor. Kahire'de Cam Sanatları okumuş, yaşam biçimi olarak müzik yaparak gezmeyi seçmiş. Katia'nın en büyük dileği Türkiye'den oturum hakkı almak. Her gün kazandığı parayı not defterine yazıyor ve "yetiyor" diyor "idare eder" manasında.
Dersimiz Kürtçe
İhsan Nuri-Atölye BİA, Beyoğlu/İstanbul
Kürt Araştırmaları Derneği’nde gönüllü eğitmenlik yapan Eyüp Subaşı, öğretmenler odasında ders saatinin gelmesini bekliyor.
Subaşı, derneğin çalışmaları hakkında bilgi verirken, “Her geçen gün öğrenci sayımız artması bizi heyecanlandırıyor“ diyor.
2016 yılının son günlerinde kanun hükmünde kararnameyle kapatılan İstanbul Kürt Enstitüsü (Enstîtuya Kûrdîya Stembol) faaliyetlerine Kürt Araştırmaları Derneği (Komeleya Lêkolênên Kûrdî) çatısı altında devam ediyor.
Gazeteciler İçin Haber Atölyesi" hakkındaIPS İletişim Vakfı/bianet 2000'den beri düzenlediği habercilik seminer ve atölyelerini, AtölyeBİA adıyla haber merkezi binasında yer alan yeni ofisinde düzenleniyor.AtölyeBİA seminerlerinin ilki “Gazeteciler İçin Yeni medya atölyesi” 7 – 13 Haziran 2018 tarihleri arasında yapılmıştı. 16-25 Temmuz 2018 tarihleri arasında yapılan “Gazeteciler İçin Haber Atölyesi” balıklı ikinci seminere farklı üniversite ve şehirlerden 17 gazeteci ve gazetecilik öğrencisi katılıyor. Gazeteci Tuğrul Eryılmaz’ın verdiği “Gazeteciliğe Giriş” oturumuyla başlayan “Gazeteciler İçin Haber Atölyesi”nde ikinci gün fotomuhabir Özcan Yurdalan “Haber Fotoğrafçılığı” atölyesini gerçekleştirdi. Üçüncü gün Sedat Ergin iddianame ve dava tutanaklarından haber yazma üzerine sunum yaptı. AtölyeBia hakkındaIPS İletişim Vakfı/bianet'in AtölyeBia adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakülteleri gazetecilik, radyo ve televizyon bölümlerinin öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Program kapsamında "Gazeteciliğe Giriş, Haber Fotoğrafçılığı, Hak Odaklı Habercilik, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Barış Gazeteciliği, Yargı Haberciliği, Araştırmacı Gazetecilik, Habercilikte Yeni Medya, Gazeteciler için Görselleştirme Araçları, Dijital Güvenlik" gibi konular yer alıyor. Haber atölyesinin ilki 9-15 Haziran 2018 günlerinde "Yeni Medya" ağırlıklı olarak gerçekleşti. Bu etkinlik İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
(HK)