Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), 24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü nedeniyle bugün bir toplantı düzenledi.
Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü Toplantısı, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş’in moderatörlüğünde açılış konuşmasıyla başladı.
Açılış konuşmasını TGC Başkanı Turgay Olcayto yaptı. Konuşmasında temel hak ve özgürlüklerimizden biri olan basın özgürlüğünü engelleyen yasaların ortadan kalkması için TGC’nin dik duruşunun her zaman devam edeceğini belirtti.
Toplantı iki oturum olarak yapıldı ve toplantıya Gazeteci, yazar Hıfzı Topuz, TGC Meslek İlkelerini İzleme Komisyonu Başkanı Altan Öymen, Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Başkanı ve eski TGC Başkanı Orhan Erinç, PEN Türkiye Merkezi Başkanı - Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Zeynep Oral, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu, TGC Hukuk Danışmanı Avukat Gökhan Küçük ve BirGün Gazetesi Yayın Kurulu Üyesi Barış İnce konuşmacı olarak katıldı.
Topuz: En kötü zamanlarımızı yaşıyoruz
İlk konuşmayı gazeteci yazar Hıfzı Topuz yaptı:
"Temel hak ve özgürlükleri engelleyen yasalar ortadan kalksın. Yeniler bilmez en kötü zamanlarımızı yaşıyoruz. Daha şeffaf bir toplum olmalıyız
"Tek istediğimiz barış olsun, özgürlüklerimiz kısıtlanmasın. Çok da bir şey istemiyoruz. Maalesef bilim yerine dogmalarla oluşan bir sistem kurmaya çalışıyorlar."
“Bir gazeteci haksız yere hapisteyse, hiçbir gazeteci özgür değildir”
PEN Türkiye Merkezi Başkanı Zeynep Oral, temel hedeflerinden biri ifade özgürlüğünü korumak olan PEN International’ın Türkiye’deki gazetecilerin tutuklanmalarıyla ilgili olayları yakından takip ettiğini söyledi.
PEN International’ın son yayınladığı bildiride kurumun neredeyse yüzyıllık tarihinde hiçbir dönemde bir ülkede bu kadar fazla gazetecinin tutuklanmadığının kaydedildiğini belirten Oral, “Eğer bir ülkede bir gazeteci haksız yere hapisteyse, bu ülkedeki hiçbir gazeteci özgür değildir” diyerek konuşmasını sonlardırdı.
“Basın özgürlüğüne sahip çıkılmalı”
ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel ise basın özgürlüğünün tam anlamının ne olduğunun kamuoyu ile paylaşılması gerekliliğine dikkat çekti,
Türkiye’de ifade özgürlüğünün ne kadar çok gerilediğini vurgulayan Çelikel, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün Dünya Basın Özgürlüğü Raporundan alıntı yaparak Türkiye’nin bu yıl da gerilediğini ve dört basamak inerek 180 ülke arasında 155. sırada yer aldığını belirtti ve Türkiye’de yaşayan her bireyin basın özgürlüğüne sahip çıkması gerektiğini söyledi.
“Basın ve demokrasi birlikte yükselir veya batar”
Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu konuşmasında gazetecilerin kamuya karşı olan sorumluluklarından bahsetti.
New York Times’tan “Basın ve Demokrasi Birlikte Yükselir veya Batar” cümlesinin alıntılamasını yapan İnceoğlu, şunları söyledi:
“Toplumun doğru ve bağımsız bilgiye en çok ihtiyaç duyduğu zamanlarda gazetecilerin haber yapmaktan, soru sormaktan vazgeçmesi ve yönetimleri zorlamaması istenir.
“Fakat gazeteci, iktidar odaklarının eylemlerini sorguladığı kadar ya da iktidar tarafından gizli kalması istenen ama halkın da bilme hakkı olduğu bilgileri onlara ifşa ettiği kadar vatanseverdir.
“Sıkıntı çok büyük”
Toplantıda tüm konuşmacılar Türkiye’de hükümeti kızdıracak haberler yapan gazetecilerin gözaltına alınıp tutuklandığını ve gerçek gazetecilik yapma niyetinde olanlar için sıkıntının çok büyük olduğunu dile getirerek çözüm önerilerinin artması gerektiğinin altını çizdiler.
Basın özgürlüğü için TGC ve TGS gibi kurumların çabalarının asla durmayacağını ve bu tür toplantıların kamuya yansıdığında bir bilinçlendime görevi gördüğünü belittiler.
Bu yıl TGC Ödülleri verilmeyecek
TGC, bu yıl ülkenin ve medyanın içinde bulunduğu koşullar nedeniyle 1989’dan bu yana her yıl verilen Basın Özgürlüğü Ödülleri’nin de verilmeyeceğini toplantıda açıkladı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu ödüllerin verilmeme nedenini şöyle açıkladı.
“Ülkemizin ve medyanın içinde bulunduğu koşullar dikkate alınarak 1989 yılından bu yana verilen Basın Özgürlüğü Ödülleri ile Sürekli Basın Kartı alan Cemiyet üyelerine anı plaketi verilmesinin dondurulmasına, olanaklar elverdiğinde bu ödüllerin yeniden konulması konusunda görüş birliğine varılmıştır.” (AA/EKN)