Okuldan Haber Odası (OHO) 2017’de gazeteci adayları, beş gün boyunca aldıkları eğitim sonucunda hazırladıkları haber bloglarının sunumunu bugün yaptı.
Katılımcıların sunumunun ardından IPS İletişim Vakfı Başkanı ve BİA danışmanı Nadire Mater, IPS İletişim Vakfı yönetim kurulu üyeleri gazeteciler Füsun Özbilgen ve Tuğrul Eryılmaz, gazeteciler Candan Yıldız ile Ahmet Tulgar, bağımsız araştırmacı Leyla Bektaş-Ata ve bianet İnternet Güvenliği Projesi Koordinatörü Sarp Kürkçü hazırlanan haberlere dair değerlendirmelerini sundu.
Oluşan yedi grup bloglarda Büyükada’daki Çocuklar, Esnaf Kadınlar, Engelliler, Ulaşım, Adalar Müzesi, Lale Sineması ve Heybeliada’da kapatılan askeri lise üzerine haberler hazırlandı.
IPS İletişim Vakfı’nın düzenlediği ve Büyükada’da gerçekleşen OHO’ya Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’tan çeşitli üniversitelerin iletişim fakültelerinden 68 gazeteci adayı katıldı. Geçtiğimiz yıl ülke koşulları nedeniyle gerçekleştirilemeyen programa seçilen 35 gazeteci adayı da bu yılki programda yer aldı.
TIKLAYIN - GAZETECİ ADAYLARI OHO EĞİTİMİNİ HABER BLOGLARIYLA TAMAMLADI
Gazetecilik notları
Grupların sunumlarından sonra yapılan tartışmalarda gazeteciliğe ilişkin notlar ortaya çıktı. Haber dili, kurgusu ve içerik alanında ortaya çıkan değerlendirmeleri paylaşıyoruz:
* Haber hazırlanırken farklı ve çok fazla insana ulaşmak içerik bakımından haberi değerli kılar.
* İnfografikler, içerikteki konuya ilişkin yayınlanan rapor ya da sayfaya gitmeli.
* İçeriği itibariyle tehlikeli bir yerde duran haberlerde kullanılan dil dengeli olmalı.
Multimedya ögelerle haber renklendirilmeli
* Haberde cümleler kısa tutulmalı ve yazım-imlaya dikkat edilmeli.
* Derli toplu ancak kuru olan haberler video gibi multimedya ögelerle renklendirilmeli veya içerik anlamında zenginleştirilmeli.
* Haber dilinde sorunlu olarak sunulan konunun güzellemesinin yapılması haberi olumsuz etkiler.
* Haberin içeriğinde yakınılan konu, haberin temel olarak ele aldığı sorun, fotoğraf veya başka bilgilerle ilgi çekici hale getirilmeli.
* Haberin spot kısmında soru sorulmaz, haber cevap vermelidir. Ancak spotta sorulan soru kendi başına haber değeri taşıyorsa kullanılır.
* Spotta bahsedilen sorun, haberin içeriğinde değişime uğrayamaz. Spot haberin özetidir.
* Haberin multimedya ögelerinden olan grafik bilgilerine haber metninde yer verilmelidir.
* Haberde kullanılan fotoğrafların haberin içeriğini yansıtması gerekir.
Haberin güncelleşme derdi olmalı
* Girişte tarih bilgisi değil haber olmalı. Giriş makale niteliğinde değil haber girişi niteliğinde değerlendirilmeli.
* Konuşulan kişilerin ağzından demeçlerle verilen bilgilerin gazetecinin ağzından tekrar aktarılmasına gerek yoktur. Farklı cümlelerle tekrara düşülmemeli.
* Haber girişinde bir yerden söz ediliyorsa bu ortamın bilgisi kutuda veya ayrı bir başlıkta verilmeli. Kimi zaman haritada göstermek zorunluluktur.
* Tarih haberi yapılabilir ancak haberin güncelleşme derdi olmalı. Haberin kurgusu ise güncel olandan tarihine doğru gitmeli.
* Haberin içeriğinde konu edilen asıl muhataplar sorulara cevap vermese bile ‘cevap vermediğine dair bilgi’ habere eklenmeli. (TP-HA/YY)