IPS İletişim Vakfı'nın düzenlediği ve Büyükada’da gerçekleşen Okuldan Haber Odasına (OHO) programının ilk gününde Hak Haberciliği ve Barış Gazeteciliği" odaklı haber atölyesine başlanıldı.
68 gazeteci adayının sekiz kişilik gruplar halinde çalışacağı atölyede, IPS İletişim Vakfı’ndan Füsun Özbilgen ile gazeteci Tuğrul Eryılmaz, gazeteciler Candan Yıldız ile Ahmet Tulgar ve bağımsız araştırmacı Leyla Bektaş Ata katılımcılara eğitmenlik yapacak.
Sevda Alankuş’un sunumuyla başlayan Haber Atölyesi’nde, katılımcılardan günlük gazeteleri hem içerik hem yapı olarak incelemeleri, sonucunda eleştiri yapmaları ve haberin yeniden üretimini sağlamaları istendi.
Eryılmaz: Lütfen sadece gazeteci olmaya çalışın
Tuğrul Eryılmaz Haber Atölyesi’nde gazeteci adaylarına en temel soruları sormakla başlayacağını barış gazeteciliğinin ve hak haberciliğinin doğru inşası için bunun önemini anlattı:
"Ben klasik gazeteciliğin hala yapılabileceği inancındayım. Twitter, Facebook gibi sosyal medya araçlarının hiçbirini hayatım boyunca kullanmadım. Zor olduğunun farkındayım ancak ana akım medyada içinizden birileri belki çalışmak ister diye düşünmek istiyorum.
“Bu atölyelerde başlayacağımız yer, ‘siz haberi ne kadar biliyorsunuz, editöryal değer nedir, editör denen kişi ne iş yapar, neden o haberi değil bu haberi seçtik?’ sorularının cevabını sizden alabiliyorsam ondan sonrası kolay. Üstüne barış gazeteciliğini ve hak haberciliğini inşa etmek bunun sonrasında.
"Bu meslek Türkiye'de çok kötü uygulandı. Ama bu her şeyin bittiği anlamına gelmiyor. Çünkü hala The Guardian, New York Times çıkıyor. Atölyede ben bu sorularla başlamak istiyorum çünkü ben artık ‘gazetecilik bitti’ sözünü duymak istemiyorum.
"İyi yargıç, iyi gazeteci, iyi doktor olmak mesleği temelinden öğrenmenize engel değil. Çünkü burada öğretilen her şey beğenmediğimiz 5N1K'dan başladı. Haber değeri dediğim, onun üzerine inşa edilip genişletilen kavramlar oldu. Lütfen sadece gazeteci olmaya çalışın. Bloğunuzu sonra da yaparsınız."
Ata: Gazetecilik bitmedi, işlevi değişti
Sosyal medyadaki bilgi kirliliği ve yurttaş haberciliğine ilişkin konuların konuşulduğu atölyede söz alan Leyla Bektaş Ata gazeteciliğin bitmediğini aksine farklı bir işlev kazandığını anlattı:
"Sosyal medyada önceden bilgi vermek, paylaşmak gibi bir amaç varken şimdi bilgi bombardımanı söz konusu. Neyin gerçekten haber olduğunun fark edilebilir kılınması ve onun paylaşılmasında gazeteciye önemli bir vizyon düşüyor bu noktada. Yalan haberler, asparagas haberler karşısında bugün mesela 'teyit.org' denilen bir şey var.
"Gazetecilik bitti mi, hayır. Ortaya atılarak gündem yaratılan mevzuların aslında hangisinin gazeteciliğin değerini ortaya çıkarması söz konusu. Farklı görev alanına doru veya farklı bir işlevle sürdürüyor kendini." (TP/ÇT)