Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi'nin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına destek verdikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan 21 gazetecinin dün (14 Şubat 2017) duruşmaları görüldü.
Davalar İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ve 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.
İki davada üç kişiye ceza
İki dava haricinde savcı esas hakkında benzer mütalaaları verdi. Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenlerinden Cengiz Baysoy, Baysoy'un yayın yönetmenliği yaptığı gün yazısı yayınlanan gazeteci İmam Canpolat için ceza verildi. Baysoy, 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı; cezası ertelendi, ayrıca 6 bin TL adli para cezasına çarptırıldı. Canpolat için de 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenlerinden Çilem Küçükkeleş de ceza aldı. Mahkeme Küçükkeleş'in 1 yıl 3 ay ertelemeli hapis cezasına, "terör yayını" yaymaktan 6 bin TL para cezasına çarptırılmasına karar verdi.
Böylece Nöbetçi Yayın Yönetmenleri davalarında ceza alan sayısı 5'e yükseldi.
Daha önce Şanar Yurdatapan ve İbrahim Bodur'un davaları 13 Ocak 2017 günü karara bağlanmıştı. Her iki yayın yönetmenini ayrı ayrı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 6/2. maddesinden hapisten 6 bin TL para cezasına; TMK 7'den 1 yıl 3 ay hapse mahkum etti.
13. Ağır Ceza’daki dava
Ayşe Düzkan, Hüseyin Akyol, Ragıp Duran ve M. Ali Çelebi’nin davaları 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Ayrı yürüyen bu davada Düzkan ve Duran Nöbetçi Yayın Yönetmeni, Akyol ve Çelebi yazıları nedeniyle yargılanıyor. 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nin aksine bu davaları birleştirdi.
14 Şubat 2017 günü görülen duruşmada Özgür Gündem Gazetesi Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya’nın dosyası ayrıldı ve ana davayla birleştirildi. Duruşmaya 9 Mayıs 2017 günü devam edilecek.
22. Ağır Ceza’daki davalar
Ayşe Batumlu, Derya Okatan, Nadire Mater, Dicle Anter, Cengiz Baysoy, Tuğrul Eryılmaz, Çilem Küçükkkeleş, Yıldırım Türker, Necmiye Alpay, Julide Kural, İlham Bakır (yazısı nedeniyle yargılanıyor), A. Kumru Başer, Hasan Cemal, Murat Uyurkulak, Said Sefa, Faruk Balıkçı ve Can Dündar’ın davaları ise 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.
Bu dairede görülen davalarda 14 Şubat günü iki nöbetçi yayın yönetmeninin duruşması görülmedi (Sefa ve Dündar); 9 nöbetçi yayın yönetmeni ve bir yazar toplam 10 gazeteci için mütala verildi ve ceza istendi (Mater, Alpay, Türker, Okatan, Anter, Uyurkulak, Kural, Bakır, Balıkçı, Cemal), iki nöbetçi yayın yönetmeni esas hakkında savunma verdi (Başer, Batumlu), bir nöbetçi yayın yönetmenin duruşmasının ileri tarihte görülmesine karar verildi (Eryılmaz 20 Nisan).
22. Ağır Ceza Mahkemesi dava dosyalarını birleştirmedi. Gazeteciler yayın yönetmenliği yaptıkları gün Özgür Gündem’de yayınlanan haberler üzerinden ayrı ayrı yargılanıyor.
İnan Kızılkaya’nın dosyaları ayrıldı
Gazete hakkında yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Özgür Gündem Gazetesi Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya ise 20 Eylül'den itibaren başlayan tüm davaların sanığıydı. Tüm davalarda dosyası ayrılarak 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gazetenin yönetici ve danışma kurulu üyelerinin yargılandığı ana davayla birleştirildi.
Can Dündar ve Said Sefa’nın duruşmaları görülmedi
14 Şubat günü Said Sefa ve Can Dündar’ın görülmesi gerekiyordu. Said Sefa duruşmaya katılmadı, mübaşirin adını okumasına karşın duruşma görülmedi. Can Dündar’ın adı dahi okunmadı.
16 ve 21 Şubat davaları
Özgür Gündem’in dayanışma kampanyasına katıldıkları için yargılanan gazetecilerin duruşmaları 16 Şubat ve 21 Şubat’ta da devam edecek.
16 Şubat’ta 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Murat Çelikkan ve Beyza Üstün’ün davalarıyla Eren Keskin ve Reyhan Çapan’ın davaları görülecek.
21 Şubat’ta da 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Faruk Eren, Ertuğrul Mavioğlu, Celal Başlangıç, Ömer Ağın, İhsan Çaralan, Celalettin Can, Fehim Işık ve Öncü Akgül’ün davaları var.
14 Şubat yargılamalarında neler oldu?
Cengiz Baysoy ve İmam Canpolat’a ceza
Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenlerinden Cengiz Baysoy, Baysoy’un yayın yönetmenliği yaptığı gün yazısı yayınlanan gazeteci İmam Canpolat’ın duruşması 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 10.30’da idi; ancak, Baysoy 10.09’da salona girdiğinde duruşmanın başlamış olduğunu gördü. Davanın ikinci duruşmasında karar açıklandı. Baysoy’a esas hakkında savunmasını yaptırılmadı. Baysoy, 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Cezası ertelendi. Ayrıca 6 bin TL adli para cezasına çarptırıldı.
Aynı davada Baysoy'un yayın yönetmenliği yaptığı gün çıkan yazısı dolayısıyla yargılanan İmam Canpolat da 1 yıl 3 ay hapse çarptırıldı. Canpolat’ın da avukatı da duruşma erken başlatıldığı için salonda yoktu.
Baysoy Özgür Gündem gazetesinin 11 Haziran 2016 tarihli sayısının Nöbetçi Yayın Yönetmenliği'ni yapmıştı.
Çilem Küçükkeleş’e ceza
Yönetmenlerinden gazeteci Çilem Küçükkeleş hakkında hüküm verildi. HDP MYK Üyesi Çilem Küçükkeleş salona girip henüz sanık sandalyesine oturmadan hakkındaki hüküm yüzüne okundu. Küçükkeleş'in "suçu övmek"ten beraatine karar veren mahkeme, "terör örgütü propagandası"ndan 1 yıl 3 ay ertelemeli hapis cezasına, "terör yayını" yaymaktan 6 bin TL para cezasına çarptırılmasına karar verdi.
Küçükkeleş Özgür Gündem gazetesinin 5 Haziran 2016 tarihli sayısının Nöbetçi Yayın Yönetmenliği'ni yapmıştı.
Nadire Mater hakkında mütalaa
Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği yapan gazeteci Nadire Mater’in 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada savcı mütalaa verdi.
İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada savcı Murat İnam, Mater’in “Terör örgütü propagandası yapmak”, “Terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basma veya yayınlama” başlıklı Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2, ve 6/2 ve Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddelerinden 10,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.
Mater’in avukatları ek süre istedi. Bir sonraki duruşma 7 Mart’ta görülecek.
Mater Özgür Gündem gazetesinin 3 Haziran 2016 tarihli sayısının Nöbetçi Yayın Yönetmenliği'ni yapmıştı.
Tuğrul Eryılmaz'ın davası 20 Nisan'da
Gazeteci Tuğrul Eryılmaz'ın Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği'nden yargılandığı 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde davanın duruşmasında, Eryılmaz’ın yayın yönetmenliği yaptığı gün yayınlanan yazısı nedeniyle dava açılan gazeteci Levent Döngü'nün ifade işlemlerinin tamamlanması için gelecek duruşmanın 20 Nisan, saat 10.10'da yapılmasına karara verildi.
Eryılmaz Özgür Gündem gazetesinin 1 Haziran 2016 tarihli sayısının Nöbetçi Yayın Yönetmenliği'ni yapmıştı.
Necmiye Alpay hakkında mütalaa
Gazetenin 5 Haziran 2016 tarihli Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliğini yapan Necmiye Alpay’ın duruşmasında savcı, Alpay’ın “Terör örgütü propagandası yapmak”, “Terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basma veya yayınlama” başlıklı Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2 ve 6/2 ve Türk Ceza Kanunu’nun 53. maddelerinden cezalandırılmasını istedi.
Alpay Özgür Gündem Gazetesi’nin kapatılmasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında ayrıca yargılanıyor. Alpay 31 Ağustos tarihinde gazetenin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası nedeniyle hakkında açılan soruşturma kapsamında ifade vermeye gittiği tutuklanmıştı. Bu davanın ilk duruşmasının yapıldığı 29 Aralık 2016 günü tahliye edilmişti.
İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Özgür Gündem Gazetesi yönetici ve danışma kurulu üyelerinin yargılandığı davada Alpay’ın yanı sıra yazar Aslı Erdoğan, Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmeni Zana (Bilir) Kaya ile Özgür Gündem Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya, Eren Keskin, Filiz Koçali, Ragıp Zarakolu, Kemal Sancılı ve Bilge Aykut yargılanıyor.
Yıldırım Türker mütalaa verildi
Gazeteci Yıldırım Türker 7 Mayıs 2016’da yaptığı Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği nedeniyle yargılandığı davada savcı mütalaa verdi.
Savcı, Türker’in “Terör örgütü propagandası yapmak” suçuyla ilgili Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2, maddesinden 7'5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.
Türker'in avukatı Emel Ataktürk Sevimli ise, esas hakkında savunma için süre talebinde bulundu. Mahkeme, Türker'in avukatlarının esas hakkındaki savunmalarını hazırlaması için duruşmayı 7 Mart saat 11.30'a erteledi.
Derya Okatan’a üst sınırdan ceza istendi
21 Haziran 2016’da Özgür Gündem gazetesinde nöbetçi yayın yönetmenliği yapan Özgür Radyo Genel Yayın Koordinatörü Derya Okatan için savcı “Terör örgütü propagandası yapmak”, “Terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basma veya yayınlama” başlıklı Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2, ve 6/2 ve Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddelerinden 10,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.
Duruşma 9 Mart 2017 günü devam edecek.
Dicle Anter’e üst sınırdan ceza istendi
İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ayrı ayrı görülen Dicle Anter’in duruşmasında savcı, “Terör örgütü propagandası yapmak”, “Terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basma veya yayınlama” başlıklı Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2 ve 6/2 ve Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddelerinden 10,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.
Duruşma 9 Mart 2017 günü devam edecek.
Murat Uyurkulak için mütalaa
Gazeteci Yazar Murat Uyurkulak'ın Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği nedeniyle yargılandığı davada savcı mütalaa verdi.
Savcı, Uyurkulak’ın “Terör örgütü propagandası yapmak” suçuyla ilgili Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2, maddesinden 7'5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.
Duruşmada söz alan Uyurkulak'ın avukatı Hürrem Sönmez, "Bir önceki duruşmada belirtmiştik. Savcının kendisi terör örgütünden yargılanıyorken bu dava yok hükmündedir. Beraat talep etmiştik. Mahkeme bunu gözönüne almadı, bu talebimize ilişkin karar da oluşturmadı da. Savunmamı yapmak için süre istiyorum" diye konuştu. Duruşma 7 Mart’ta devam edecek.
Jülide Kural ve İlham Bakır için mütalaa
Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği yapan tiyatro sanatçısı Jülide Kural ile Özgür Gündem yazarı İlham Bakır'ın yargılandığı dava savcı mütalaa verdi.
Savcı, Kural'ın “terör örgütü propagandası yapmak”, “Terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basma veya yayınlama” başlıklı Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2, ve 6/2 ve Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddelerinden 10,5 yıla kadar hapisle, Bakır'ın ise TMK 6/2'den 7,5 yıl hapisle cezalandırılmasını istedi.
Davaya 7 Mart 2017'de devam edilecek.
Faruk Balıkçı için mütalaa
Gazeteci Faruk Balıkçı'ın Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği nedeniyle yargılandığı davada savcı mütalaa verdi.
Savcı, Balıkçı’nın “Terör örgütü propagandası yapmak” suçuyla ilgili Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2, 6/2 ve Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddelerinden cezalandırılmasını istedi.
Davaya 9 Mart 2017'de devam edilecek.
Hasan Cemal için mütalaa
Gazeteci Hasan Cemal, T24'te yayınlanan bir yazısı ve Özgür Gündem Nöbetçi Yayın Yönetmenliği nedeniyle 14 Şubat günü İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı.
Nöbetçi Yayın Yönetmenliği nedeniyle açıklan dava da savcı mütalaa verdi ve TMK 6/2 ve TMK 7 maddelerinden terör örgütü propagandası gerekçesiyle 10,5 yıla kadar hapis istedi. Davaya 7 Mart'ta devam edilecek.
Diğer davada ise karar açıklandı. Mahkeme Cemal’i 1 yıl 3 ay hapse mahkum etti. Ceza ertelendi.
Kumru Başer savunmasını yaptı, savcı hemen mütalaa verdi
Gazeteci Kumru Başer Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği nedeniyle yargılandığı davada ikinci duruşmasında ilk savunmasını yaptı.
TIKLAYIN - GAZETECİ KUMRU BAŞER'İN SAVUNMASI
Başer, 16 Haziran 2016 tarihli Özgür Gündem gazetesinde "terör örgütü propagandası" yapıldığı gerekçesiyle yargılanıyor. Başer’in savunmasının ardından savcı hemen esas hakkındaki mütalaasını açıkladı ve Başer’in “terör örgütü propagandası yapmak” suçuyla ilgili Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2, maddesinden 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.
Ayşe Batumlu'ya "Propagandadan" ceza istendi
Ayşe Batumlu Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği nedeniyle yargılandığı davanın ikinci duruşmasında ilk kez savunma yaptı.
TIKLAYIN - AYŞE BATUMLU'NUN SAVUNMASI
Batumlu'nun savunmasının hemen ardından esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı Batumlu'nun “Terör örgütü propagandası yapmak” suçuyla ilgili Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2 maddesinden 7'5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. (EA/HK)
Nöbetçi Yayın Yönetmenleri DavalarıKapatılan Özgür Gündem gazetesinin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası 3 Mayıs 2016'da başladı. 7 Ağustos 2016'da sona erdi. * Kampanyaya 56 kişi katıldı. * Katılanlardan 50’sine soruşturma açıldı, soruşturma açılanlardan 36’sının dosyayı davaya dönüştü. * Davalar 13. ve 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. * 13. Ceza Mahkemesi davaları birleştirirken 22. Ceza davaları ayrı ayrı yürütüyor. * Özgür Gündem soruşturması kapsamında tutuklanan 36 davanın hepsinde gazetenin Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya tüm davalarda sanıktı. Ancak Kızılkaya'nın tüm davalardaki dosyası ayrılarak 23. Ağır Ceza'da görülen Özgür Gündem Ana Davası ile birleştirildi. * 36 Nöbetçi Yayın Yönetmeni’nden Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı 20 Haziran 2016’da tutuklanmış, 10 gün sonra serbest bırakılmışlardı. * Önderoğlu, Korur-Fincancı ve Nesin’in davaları birleştirildi. * Ragıp Duran ile Ayşe Düzkan’ın davaları birleştirildi. * Hakkında soruşturma açılan 50 Nöbetçi Yayın Yönetmeni’nde 11’i hakkında takipsizlik kararı verildi. * Deniz Türkali hakkındaki dava ise düştü. * Şanar Yurdatapan ve İbrahim Bodur'un davaları karara bağlandı. Her iki yayın yönetmenini ayrı ayrı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 6/2. maddesinden hapisten 6 bin TL para cezasına; TMK 7'den 1 yıl 3 ay hapse mahkum etti. * Özgür Gündem soruşturması kapsamında gazetenin Özgür Gündem Yayın Danışma Kurulu Üyeleri Necmiye Alpay ile Aslı Erdoğan da tutuklanmıştı. İki isim, gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ile birlikte 29 Aralık 2016'da tahliye edildi. Özgür Gündem İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı ise 3 Ocak'ta tutuklandı. Dava kapsamında Kızılkaya ile Sancılı hala tutuklu. * Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede şüpheli sıfatıyla yer alan Özgür Gündem gazetesi yöneticileri ve çalışanları 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ayrıca yargılanıyor. Bu davada Kemal Sancılı, Aslı Erdoğan, İnan Kızılkaya, Zana Bilir Kaya, Ayşe Necmiye Alpay, Emire Eren Keskin, Filiz Koçali, Ragıp Zarakolu ve Bilge Akut hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma", "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma", "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ve 6,5 yıldan 17,5 yıla kadar hapis cezası istendi. |