Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
21. İstanbul Onur Yürüyüşü için resmi bir yasak olmamasına rağmen Taksim ve Cihangir’deki tüm ara sokaklar polis barikat ve bariyerleriyle kapatıldı.
LGBTİ+ aktivistler, feministler ve insan hakları aktivitleri Nişantaşı’nda bir araya geldi. Bu yıl "Dönüyoruz" temasıyla sokaklara çıkan lubunyalar, caddeleri direniş alanına çevirdi.
Tüm yasaklara rağmen Nişantaşı Mıstık Parkında bir araya gelen LGBTİ+'lar parkın karşısındaki otoparktan dev bir gökkuşağı bayrağı sallandırdı. Ayrıca basın açıklamalarını burada okudu:
Bu yıl ‘Dönüyoruz’ temasıyla bizleri uzaklaştırmaya çalıştığınız alanlarımızdayız. Çay içme etkinliklerimizi dahi yasaklayanların unuttuğu bir şey var ki; hep buradaydık, bir sabah Haliç köprüsünde, bir gece Boğaz köprüsünde, ansızın Harbiye’de.
Devlet ve devletin kolluk kuvvetleri tarafından işkenceye maruz bırakılan lubunyaların öfkesini kuşandık, öfkemizin sizi yakacağını bildiriyoruz.. Biz alanlarımızdan gitmeyeceğiz, siz bize alışacaksınız. Bugün bütün yasaklarınıza rağmen ve size inat buradayız.
Mücadelemizin tek bir yürüyüşe, tek bir haftaya sığmayacağını bildiriyor,her yürüyüşümüzün onur yürüyüşü olduğunu yüksek sesle haykırıyoruz.
Türkiye, Kürdistan ve Suriye’yi etkileyen 6 Şubat’taki depremde gördük ki lubunyalar afet alanlarında dahi devlet eliyle yalnızlaştırılmaya çalışılıyor. Faşist ideolojilerinizle derinleştirmeye çalıştığınız ırkçılığı, homofobi ve transfobiyi, korku politikalarıyla biz LGBTİ+’ları alanlardan uzaklaştırma çabalarınızı tanımıyoruz. Rant siyasetinizle talan etmeye çalıştığınız alanlarımıza dönüyoruz. Türkiye ve Kürdistan’daki nefret siyasetinize karşı her nefesimizde tekrar haykırıyoruz: dönüyoruz, buradayız, gitmiyoruz.
Seçim sonrası gördük ki, balkon konuşmasında yine ilk bizler hedef gösterildik. Yürütülen bu nefret ve inkar siyasetini kabul etmiyoruz. Bütün yasaklamalara, kriminalize etmelere, baskılara, sindirme politikalarına rağmen bizler herkes için, insanca bir yaşamı savunmaya, demokratik yaşamda ısrarcı olmaya devam edeceğiz. Bu ısrarı kendi geleneğimizden aldığımız kadar her hafta ters kelepçeyle Galatasaray Meydanı’nda gözaltına alınan Cumartesi Anneleri’nden, Ülker sokak direnişinden alıyoruz.
LGBTİ+’lara, Kürtlere, kadınlara, mültecilere, orospulara, işçilere karşı iktidar tarafından yürütülen sistematik saldırılarla beraber; Cumhur İttifakı tarafından hayatlarımız kriminalize ediliyor. Bir gecede İstanbul sözleşmesinden çıkanlara, bizleri kriminalize edenlere söylüyoruz. Size asla boyun eğmeyeceğiz! Yaşamlarımızdan, varoluşlarımızdan vazgeçmeyeceğiz!
Devletin en üst kademesinden en alt kademesine kadar bizi hedef gösterdiniz. Ama bugün de buradayız. Bizimle baş edemediniz, edemeyeceksiniz.
Kitle 'Dünya yerinden oynar lubunyalar özgür olsa', 'Kürdistan vardır lubunyalar vardır', 'Tayyip kaç kaç kaç lubunyalar geliyor', 'Transfobik devlet yıkacağız elbet' sloganları attı.
60 gözaltı
Daha önceki eylemlerde gazetecileri tehdit eden ve Onur Yürüyüşü'ne katılanları darp ve tacizleriyle gündeme gelen İl Emniyet Müdür Yardımcısı Hanifi Zengin eylem alanına geldi. Nişantaşı'nda da ayrıca gözaltı araçları hazır bekletiliyor.
Polis, T24 editörleri Candan Yıldız ve Hazal Sipahi ile dans sanatçısı Serkan Öztürk'ü ablukaya aldı. Öztürk gözaltına alınırken Yıldız ve Sipahi serbest bırakıldı.
Hazal Sipahi ablukayla ilgili polisin İletişim Başkanlığı onaylı bir kart sorduklarını belirterek "Basın kartına başvuramıyoruz. Basın kartını almakla bilgili bir sürü dert var. O yüzden valilikten onaylı bir kart görmek istediler. Saymadılar, etmediler. Bununla ilgili ayrıca bir zorluk yaşadık" dedi.
Canan Yıldız da "İstanbul'da görev yapan onlarca muhabirin zaten basın kartı yok çünkü çoğu internet medyasında çalışıyor. Hazal'ın T24 kartını kabul etmek istemediler. Israrlarımız sonucu bırakıldı. İletişim Başkanlığı kartının gazeteciliğin tek ölçüsü olması çok problemli. Bunun bir an önce son bulması gerekiyor" diye konuştu.
Polis LGBTİ+ aktivistlerinin yanı sıra feministlere de gözaltı yaptı. Şu ana kadar gelen bilgiler 60 kişinin gözaltına alındığı yönünde. Gözaltına alınanlardan ikisi 18 yaş altı.
Tüm Nişantaşı'nı yürüyen lubunyalar ardından eylemlerini sonlandırdı.
Beşiktaş'ta kafede oturanlara gözaltı
Polis eylemler bittikten sonra Beşiktaş'ta bir kafede oturanları gözaltına aldı.
Türkiye'de Onur Haftası
Türkiye’de Onur Haftası ilk kez 1993 yılında “Özgür Cinsellik Haftası” adıyla İstanbul’da kutlanmak istendi ancak valilik izin vermedi. 1994 yılından bu yana organize edilen Onur Haftası etkinlikleri kapsamında LGTBİ+'lar ve haklarını konu alan paneller, atölye çalışmaları, film gösterimleri, çeşitli sanat ekinlikleri ile konserler düzenleniyor.
Onur Yürüyüşü ise 2003’ten bu yana, 14 yıldır yapılıyor. Fakat İstanbul Valiliği’nin son 4 yıldır yasakladığı yürüyüş izinsiz olarak gerçekleştiriliyor. Son üç yıldır "Ramazan Ayı’na denk geldiği" gerekçesiyle yasaklanan yürüyüş geçen yıl, “oluşabilecek muhtemel olumsuzluklar” gerekçe gösterilerek yasaklanmıştı. Bu yıl da polis Onur Haftası'nın yasak olduğunu söyledi; fakat yazılı bir yasak kararı Valiliğin sayfasında yer almadı.
TIKLAYIN-Haziran başından beri LGBTİ+'ların nefes alması bile yasak
TIKLAYIN - 5 Soru 5 Yanıt: Onur Yürüyüşü nasıl başladı?
TIKLAYIN - 29. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası: Güllümlü* geçsin
TIKLAYIN- 29. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası: Sokaktayız, direniyoruz
(HA)