Haberin İngilizcesi için tıklayın
Trans mahpus Buse, mahkeme kararı ve doktor raporuna rağmen cinsiyet geçiş ameliyatı olmasına izin verilmediği için 31 gündür açlık grevinde.
Şu an 40 yaşında olan Buse, 20 yıldır cezaevinde ve tahliyesine 17 yıl var. Cinsiyet uyum sürecini tamamlayamadığı için kadın cezaevinde geçemiyor. Buse, erkek cezaevinde bir diğer trans mahpus Diren Coşkun ile aynı koğuşu paylaşıyor.
Buse’nin arkadaşları bugün İnsan Hakları Derneği’nde (İHD) biraraya gelerek “Adalet Bakanlığı’na Buse’nin temel insan hakkı olan sağlığa erişim hakkı kapsamında cinsiyet uyum operasyonu için gerekli idari işlemleri derhal tesis ederek keyfi tutumuna son vermesinin, adaletin ve hukukun gereği olduğunu hatırlatıyoruz” dedi. Buse’nin müebbet hapis mahkumu olduğunu ve cinsiyet uyum operasyonunu cezaevindeyken gerçekleştirmekten başka bir şansı olmadığını hatırlattı.
Keskin: Devletin 'normal'ine uymadığı için sağlık hakkı engelleniyor
Avukat Eren Keskin de Buse’nin cinsiyet kimliğine kavuşabilmek için mücadele ettiğini ve açlık grevinde riskli bir noktaya yaklaştığını söylerken şöyle konuştu:
“Buse devletin tanımladığı ‘normal’ kavramına uymuyor. Bu nedenle gerekli hukuki ve yasal işlemleri tamamlamasına rağmen ameliyat olması engelleniyor. Ancak ‘normal’ yoktur, vicdan vardır. Normali kişinin kendisi belirler.
“Buse’yi ilk ziyarete gittiğimde, dava dosyasını da incelemek istediğimi, bu konuda da ona yardımcı olmamızın mümkün olduğunu söyledim. Onun bana verdiği cevabı hiç unutmayacağım: ‘Ben bedenimdeki hapishaneden kurtulmak istiyorum’ demişti ve önceliği ceza aldığı dosyaya değil, cinsiyet geçiş sürecine vermemi istemişti.”
Operasyon için sağlık raporu ve mahkeme kararı var
Tekirdağ 2 nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Buse, Medeni Kanun’un 40. Maddesinde “cinsiyet değişikliği” olarak anılan cinsiyet uyum operasyonu için tüm yasal prosedürleri cezaevinde bulunduğu süreçte tamamladı. Ardından Tekirdağ Asliye Hukuk Mahkemesi’ne ameliyat izni için başvurdu.
Tekirdağ Asliye Hukuk Mahkemesi, Buse’yi Adli Tıp 6. İhtisas Kurulu’na sevk etti.
21 Temmuz 2017 tarihli Adli Tıp 6. İhtisas Kurulu’nun raporunda, “Kişinin transseksüel yapıda olduğu ve cinsiyet değişikliğinin ruh sağlığı açısından uygun olduğu” ifadeleri yer aldı. Mahkeme bu rapora dayanarak Buse’nin cinsiyet uyum operasyonu için izin verdi.
Bakanlık: Operasyonun aciliyeti yok
Arkadaşları ve avukatının açıklamasına göre, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevfikevleri Genel Müdürlüğü, Buse için verilen raporun yetersiz olduğuna karar verdi.
Operasyon için hastaneye sevk edilmesine izin vermeyen Bakanlık, “operasyon hayati öneme sahip değil”, “operasyonun aciliyeti yok” gibi gerekçeler de sundu.
"Oluşacak zarardan, sağlık hakkına engel olan Bakanlık sorumlu"
Buse daha önce de 30 günlük ve 60 günlük olmak üzere iki kez açlık grevi yapmıştı.
Arkadaşları bugünkü basın açıklamasında “Ölüm orucunu sürdüren arkadaşımız Buse üzerindeki geçici ya da kalıcı, olası tüm psikolojik ve bedensel hasarlardan, doğrudan mahkeme kararına rağmen sağlık hakkına erişime engel teşkil edici kararlar alan Adalet Bakanlığı’nı sorumlu tuttuğumuzu ifade ediyoruz” dedi. (ÇT)