Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Kaos GL Derneği, Ankara Valiliği’nin LGBTİ etkinliklerini süresiz olarak yasaklamasına Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı.
Kaos GL’den Yıldız Tar’ın haberine göre Ankara 4. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma talebini reddetmesi üzerine, dernek AYM’ye başvurdu.
Yasağın ifade özgürlüğü hakkı, dernek kurma hakkı ve toplanma özgürlüğünü ihlal ettiğini belirtti. Yasakla ayrımcılık suçu işlendiğini ve İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma talebini reddederek adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini vurguladı.
Dernek, “ihlalin telafisi mümkün bulunmayan etkisi, açık zarara yol açması, çok ağır bir hak ihlali olması” nedeniyle AYM’nin geçici tedbir kararı vererek Valilik kararını tedbiren durdurmasını talep etti.
Ankara Valiliği, Alman LGBTİ Film Günleri’ni yasaklamasının ardından 19 Kasım 2017’de Ankara’daki “LGBTİ sivil toplum örgütleri tarafından gerçekleştirilen etkinlikleri” süresiz olarak yasaklamıştı. Kaos GL ve Pembe Hayat’ın, Valiliğin LGBTİ etkinliklerini süresiz olarak yasaklamasına karşı ayrı ayrı açtıkları kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemli davalarda mahkemeler ret kararı vermişti.
İfade özgürlüğü ihlalinden ayrımcılığa
Kaos GL adına AYM’ye başvuran avukatlar Hayriye Kara, Kerem Dikmen ve Yasemin Öz’ün dilekçesinde şu vurgular öne çıktı:
“Bu yasaklama kararı ile birlikte müvekkil dernek dahil olmak üzere LGBTİ hakları alanında çalışan hak temelli hiçbir dernek faaliyetlerini sürdürememiş ve aktif olarak zarar görmüştür. Güncel ve teorik konulara ilişkin ifade açıklama faaliyetleri yerine getirilememektedir.”
“Soyut beyan ve dayanaksız tahminler üzerinden bütün LGBTİ+ hakları alanında çalışan derneklerin bütün etkinlikleri süresiz olarak yasaklanmaktadır.”
“Derneği var eden, dernekler sicilinde isminin varlığı değil ama sicildeki varlığı ile birlikte tüzüğündeki hedefleri gerçekleştirmek bakımından yapmayı planladığı etkinlikleri yapabiliyor olmaktır”.
“Sırf LGBTİ’ler tarafından veya bu alan çalışanlar tarafından kurulmuş, kısaca LGBTİ dernekler doğrudan hedef alınmıştır.
“Kamu, herhangi bir kayıt koymaksızın, LGBTİ’ler tarafından kurulmamış derneklere tanıdığı hakları, LGBTİ’lerce ve bu hak alanında kurulmuş derneklere yasaklamıştır. Esas olarak başka bir delil ileri sürmeksizin, yasaklama metninin kendisi dahi ayrımcılığı açıkça ve adeta sahiplenerek beyan etmektedir.
“Bir hakkın süresiz olarak kullanımının durdurulması demek, esasen hakkın ortadan kaldırılması demektir.
“Kamu aslında şunu söylemektedir: Suç işleme ihtimali olan kişilerin varlığı nedeniyle hakların kullanımını kısıtlıyoruz, yani kamuyu, suç işleme eğilimi olan kimselerin istediği gibi yönetiyoruz.” “İdare mahkemesinin kararına dair ilk incelemede varılan sonuç, herkes için özgürlük olarak tanımlanan bir hakkın LGBTİ’ler ve onlar tarafından kurulan bir dernek için özgürlük olarak tanımlanmamasıdır.” (BK)