Haberin Kürtçesi için tıklayın
İki ayda bir kültür, sanat ve politika alanındaki yazılara yer veren Dilop dergisinin 15. Sayısı yayınlandı. Kürtçe-Türkçe olarak yayınlanan Dilop COVID-19 salgını nedeniyle 14. sayısının PDF şeklinde ücretsiz yayınlamıştı. Dergi 15. Sayısını basılı olarak yayınladı.
Kürtçe ve kullanımı
Sosyo-politik Saha Araştırmaları Merkezi Kürtçenin kullanımına ilişkin bir araştırma sonucu yayınlamış, dilin kullanımı ile sosyo-ekonomik durum arasındaki ilişkilye dair önemli veriler sunmuş ve Kürtçenin ‘kötüleşen’ durumunu da bir kez daha gözler önüne sermişti. Dilop da bu sayıda bu konuyu dosya olarak yayınladı. Akademisyen Cuma Çiçek dosyada yer alan röportajında konu ile ilgili tespitler ve çözüm önerilerini dile getiriyor. Dergi, gelecek sayısında da konuya dair tartışmayı sürdürecek.
Sovyet Kürtleri
Derginin sayfalarında ayrıca Sovyet Kürtleri ile ilgili yazılar yer almakta. Akademisyen Sedat Ulugana 1939-1945 yılları arasında yaşanan 2. Dünya Savaşı’nda Sovyet vatandaşı Kürtler’in durumuna değindi. Ulugana Sovyet Kürt dengbêjliği üzerine etkilerini verdiği klam örnekleri ile gözler önüne seriyor. Yine Eskerê Boyîk de yazısında Kürtçe alfabenin Sovyetler Birliği’ndeki gelişim seyrini ele alıyor.
Derginin bu sayısında kendisi de aynı zamanda bir ressam olan Recep Maraşlı, ressam Sevada Grigoryan’ın sanatına dair yazdı. Maraşlı, Grigoryan’ın resim alanındaki üretimini masal anlatıcılığı olarak görüp şöyle der: “Kaf Dağı’nın ardından çıkıp gelmiş ama saflığını, güzelliğini ve iyi yürekliliğini kaybetmemiş.”
Bir önceki sayıda tarihin ilk biyolojik savaşıyla dergide yer alan arkeolog Mesut Alp, bu sayıda da Mardin ovasından yazmış: İlk kimyasal savaş yani Dara Savaşı.
Nazım Hikmet, Idrisî Bedlîsî, Dr. Qasimlo
Mihemed Ronahî Nazım Hikmet’e dair bir yazı ile dergide yer alıyor. Ronahî, Nazım Hikmet ile Kürtlerin ilişkisini, özellikle büyük Kürt şairlerinden Hejar Mukriyanî ile olan ilişkisini Mukriyanî’nin anılarına dayanarak anlatıyor.
Mehmet Bayrak, Osmanlılar ile ilişkileri zaman zaman tartışma konusu olan, hatta kimilerince “madacı” olarak değerlendirilen Îdrîsê Bedlîsî’yi yazdı. Bayrak, belgelerle Bedlîsî’nin Osmanlılar ile ilişkisini sunuyor ve bu ilişkilerin sonuçlarına dair değerlendirmelerde bulunuyor.
Öte yandan gazeteci Fehim Işık da bu yıl 90 yaşına giren Dr. Abdurrahman Qasimlo’nun İran devleti tarafından Viyana’da, müzakere masasında öldürülmesini yani Viyana komplosunu kaleme aldı.
Yanı sıra bu sayıda Rohat Alakom Kürdistan-Spor’a, Sezai Sarıoğlu Hakkari’nin ters lalelerine, Mecnur Laçin Diyarbakır’ın Anzele suyuna dair yazdılar.
Bu sayının şairleri Selim Temo, Ralph, Waldo Emerson ve bu yıl Arjen Arî şiir yarışmasını kazanan Suat Baran. Fewzî Bîlge’in Musa Anter tablosu da dergide yayınlandı. (FD)