* Fotoğraf: Özkan Bilgin / AA - Adıyaman
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, "Hatay Yarseli Barajı'nın duvarının çatladığını" iddia eden paylaşımlara ilişkin soruşturma başlattı.
Anadolu Ajansı'nın (AA) aktardığına göre, Başsavcılık, Maraş'taki "Hatay Yarseli Barajı'nın duvarının çatladığı yönünde asılsız paylaşımlar yaptığı" iddiasıyla "Babala TV" isimli Twitter hesabının sahibi Oğuzhan Uğur ve diğer sorumlu kişiler hakkında soruşturma açtı.
Soruşturma kapsamında Oğuzhan Uğur ve diğer şüphelilere "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlaması yöneltildi.
Buna göre, söz konusu paylaşımların "deprem bölgesindeki afetzede vatandaşlar arasında korku ve paniğe neden olmasıyla ilgili" harekete geçen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, paylaşımın yapıldığı "Babala TV" isimli Twitter hesabının sahibi olduğu tespit edilen Oğuzhan Uğur ve paylaşım ile ilgili sorumluluğu tespit edilecek kişiler hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 217/A maddesi kapsamında "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla resen soruşturma başlattı.
Uğur: Bizim paylaşımlarımızla ilgisi yok
Oğuzhan Uğur, soruşturma başlatıldığı haberlerinin basına yansıması sonrası Instagram hesabından konuyla ilgili açıklama yaptı.
Uğur, paylaştığı görüntülü mesajlarda, olayların Babala TV hesabından atılan tweetlerle ilgili olmadığını, belgeleri savcılıkla paylaşacağını söyledi.
Uğur özetle şöyle konuştu:
"Babala TV'de 500'e yakın gönüllü çalışıyor. Gece gündüz telefon başındalar. Bölgeden gelen ihbarları değerlendirip hemen teyit merkezimize götürüyorlar.
"Arkadaşımıza bir haber geliyor. Kendisini bakanlık yetkilisi olarak tanıtan bir hanımefendi diyor ki; 'Uydu görüntülerini aldık, bunu insanlara duyurmamız lazım, lütfen paylaşın.' Kadının bakanlık yetkilisi olduğunu LinkedIn'den teyit ediyor arkadaşımız.
"Ve bizden bir gün önce paylaşılmış birkaç haberi görüyor. Gazeteler ve Malatya Valiliği de var açıklamalar arasında. Bunların tamamını teyit kabul ediyor arkadaşımız ve bu tweeti paylaşıyor.
"Bunun yalan olduğu ortaya çıkınca da hemen tweeti kaldırıyor. Tweetten zaten benim haberimin olması mümkün değil.
"Olay yani bu kaos, insanların bölgeyi terk etmesi, olaylar çıkması 11 Şubat gecesi. Biz tweeti 7 şubatta atmışız. 1.5 saat sonra kaldırmışız. Tweet o kadar aşağıda kalmış ve o kadar az etkileşim almış ki infial yaratması mümkün değil. Ayrıca telefon çekmiyor zaten bölgede. İnternete girmek mümkün değil.
"Bu bilgi de teyit edildi, zaten savcılık makamlarıyla da paylaşacağız. Bölgede bu olaylar çıktığı esnada, barajla ilgili atılan yalnız 5 tweet var. Yani bu olay sosyal mecralardan çıkmış bir durum değil." (SD)