* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) - Tel Rıfat
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Suriye parlamentosu, Türkiye'nin kuzeydoğu Suriye'ye muhtemel askeri operasyonu ile ilgili dün (13 Haziran) yazılı bir açıklama yayınladı.
Türkiye'nin olası operasyonunun görüşüldüğü oturumun ardından yayınlanan açıklamada, planlanan askeri operasyon kınanarak "gayrimeşru" olarak nitelendirildi. Suriye parlamentosu, söz konusu müdahalenin amacının "demografik değişim yaratmak" olduğunu söyledi:
"Bu işgalin ardındaki amaç, güvenli bölge yanılsamasını canlandırarak yeni bir yerinden etme ve nüfusun bölgeden zorla tahliyesi sürecini başlatmak, demografik değişim meydana getirmektir."
Suriye devlet haber ajansı SANA'nın haberine göre, parlamentonun açıklamasında Türkiye'nin "güvenli bölge olarak nitelendirdiği şeyi kurma planının daha fazla işgal ve bariz bir saldırganlık olduğu" ifade edildi.
Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan "Türk rejimi başkanı" olarak söz eden açıklama, Erdoğan'ın "uluslararası ve insancıl yasalara, tüzüklere ve normlara meydan okuyan ve ihlal eden açıklamalarını sürdürdüğünü" söyledi.
Parlamento, "olayların gerçekliğinin, mekansal, bölgesel ve uluslararası koşulların, Suriye topraklarında bu işgalci askeri müdahalenin gerçekleşmesinin meşru olmadığını, Suriye'de herhangi bir tırmanışa izin verilmemesi konusunda uluslararası bir fikir birliği bulunduğunu, uluslararası toplumun hala 'güvenli bölge'yi redettiğini" ifade etti.
Esad da açıklama yapmıştı
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da 10 Haziran'da Rusya resmi devlet kanallarından Russia Today'a (RT) verdiği söyleşide "Suriye topraklarına yönelik herhangi bir Türk işgaline karşı direneceğiz" demişti.
TIKLAYIN - Suriye Devlet Başkanı Esad: "Türkiye'ye direneceğiz"
Suriye'den yerel kaynaklar da Haziran başında Erdoğan'ın olası bir harekatta hükümetinin hedef alacağını duyurduğu Halep'in kuzeyindeki Tel Rıfat kenti ve çevresine takviye güçler aktardığını ifade etmişti.
Ne olmuştu?
Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk olarak 23 Mayıs'ta yaptığı açıklama "Suriye'ye yeni bir askeri operasyon" sinyali olarak yorumlanmıştı.
Erdoğan son olarak 1 Haziran'daki kabine toplantısının ardından konuyla ilgili özetle şu açıklamayı yaptı:
"Buradan bir kez daha tekrar ediyorum; güney sınırlarımız boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenli bölge oluşturma kararımızın yeni bir safhasına geçiyoruz. Tel Rıfat ve Münbiç'i teröristlerden temizliyoruz.
"Ardından da aşama aşama diğer bölgelerde aynısını yapacağız. Türkiye'nin bu meşru güvenlik adımlarına bakalım kimler destek verecek, kimler köstek olmaya çalışacak, göreceğiz."
Öte yandan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'nin muhtemel operasyonunun bölgeyi istikrarsızlaştıracağını söylemişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da 24 Mayıs'taki günlük basın toplantısında özetle şöyle demişti:
"Suriye'nin kuzeyinde askeri faaliyetlerin artması olasılığına yönelik rapor ve tartışmalar karşısında, özellikle de sivil halk üzerindeki muhtemel etkileri konusunda derin bir endişe içindeyiz.
"[Gerginlikteki] herhangi bir tırmanışı kınıyoruz. Mevcut ateşkes hatlarının devam ettirilmesini destekliyoruz. Tüm tarafların, Suriye'de istikrarı geliştirmeye hizmet eden ateşkes bölgelerini devam ettirmesinin, söz konusu bölgelere saygı duymasının ve bu çatışmaya siyasi bir çözüm bulmak için çalışmasının çok önemli olduğuna inanıyoruz.
"Kuzeydoğu Suriye'de saldırı operasyonlarını durdurmak da dahil olmak üzere Türkiye'nin Ekim 2019'daki ortak açıklamaya uymasını bekliyor, Türkiye'nin güney sınırındaki meşru güvenlik kaygılarını biliyoruz.
"Fakat herhangi yeni bir saldırı, bölgesel istikrarı daha da zayıflatacak ve koalisyonun IŞİD'e karşı kampanyasındaki ABD güçlerini riske atacaktır."
Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi de çatışmanın aktörlerine "gerilimi azaltma" çağrısı yaptı.
Dün Twitter hesabından bir açıklama yapan Mazlum Abdi, "Kuzey Suriye üzerinde yüksek risk oluşturan yeni Türk tehditlerinden endişe duyuyoruz" dedi, herhangi bir saldırının "Suriye'yi böleceği, yeni bir insani krize yol açacağı" ve IŞİD'e karşı yürütülen mücadeleyi "olumsuz" yönde etkileyeceğini söyledi. (SD)