*Fotoğraflar: AA.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Avrupa Birliği (AB) dönem başkanı Almanya'nın Dışişleri Bakanı Heiko Maas, bugün Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmaları gerilimiyle ilgili önce Atina, ardından Ankara'yı ziyaret etti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ikili görüşmenin ardından yaptığı açıklamada "Doğu Akdeniz'de gerginliği artıran biz değiliz. Yunanistan'dır, Rum kesimidir" dedi.
Çavuşoğlu: Elimizden kaza çıkmaz...
Çavuşoğlu, Anadolu Ajansı'nın haberine göre "(Yunanistan'a) Bu şımarıklıktan vazgeçin. Bazı ülkelerin dolduruşuna gelerek kendinizi riske atmayın" şeklinde seslendi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "(Yunanistan'a) Yanlış adımlar atarsanız, bu sefer elimizden bir kaza çıkmaz, gereği neyse onu yaparız." dedi.
Bakan Çavuşoğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Yunanistan kendisini Türk donanmasının önüne atmaya çalışan ülkelere kanmasın. Komşuyuz. Biz hakça paylaşmayı biliriz."
Maas: Durum son derece riskli
Bakan Çavuşoğlu'nun ardından açıklamalarda bulunan Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, perşembe ve cuma günü AB Dışişleri Bakanlarının Berlin'de toplanacağını hatırlattı ve ekledi:
"Hem burada hem Atina'da artık bunu söylemek zorundayım bu tehlikeli durumu ele aldık, tırmanan durumu ele aldık. Sadece AB içinde değil aynı zamanda NATO müttefiklerini de endişelendiriyor maalesef.
"Durum son derece riskli. Bir uçuruma yaklaştığınızda aşağı düşme riskiniz var. Bu gelişmenin önünü kesmek istiyoruz."
"İki taraf da doğrudan görüşmeli"
Önemli olan gerginliğin azaltılması için adımların atılması ve diyaloğa hazır olunması gerektiğini belirten Maas, "İki tarafın da diyaloğa hazır olduğunu duyuyorum. Bu tartışmalı konuların bir çözüme ulaşabileceğini düşünüyorum" derken şunları söyledi:
"Sadece Yunanistan ve Türkiye arasında doğrudan görüşmelerle bu yapılabilir.
"Sayın Miçotakis ve Yunanistan Dışişleri Bakanına da bunu söyledim. Halen iki tarafın da samimi olarak doğrudan görüşmelere başlamasıyla iki taraf için de kabul edilebilir sonuçlar elde edilebileceğine inanıyorum.
"Bu fırsatı mutlaka değerlendirmeliyiz. Durumun tırmanması ne Yunanistan, ne Türkiye, ne de AB'nin çıkarınadır. Böyle bir görüşme ortamı sadece yapıcı bir atmosferde gerçekleşebilir. İki tarafın da faaliyetleri için bu geçerli."
Akdeniz'deki gerginlik
Türkiye'nin Oruç Reis sismik araştırma gemisi için ilk Navtex ilanı (Temmuz ayı) Yunanistan ve Fransa'dan sert tepkiler almıştı.
Ankara ile Atina arasında bir süredir devam eden Doğu Akdeniz'deki petrol ve doğal gaz sondaj haklarıyla ilgili krizi alevlendirmişti.
Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in yürüttüğü diploması sonrası Türkiye Oruç Reis'in faaliyetlerini askıya aldı.
Fakat Türkiye Yunanistan'ın Mısır ile deniz yetki alanını sınırlandırma anlaşması imzalamasının ardından Atina'yı "sözünü tutmamakla" eleştirerek sondaj çalışmalarına tekrar başlayacağını açıkladı ve çalışmalar Ağustos'ta tekrar başladı.
(PT)