Astana'da Suriye görüşmelerini sürdüren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Reuters muhabirinin Rusya'nın İngiliz diplomatları sınır dışı edip etmeyeceği sorusuna "Tabii ki edeceğiz" yanıtını verdi. Lavrov, sınır dışı edilecek diplomatların sayısı hakkında ise bilgi vermedi.
İngiltere Başkanı Theresa May, eski çifte ajan Sergey Skripal'ın noviçok sinir gazı ile zehirlendiğinin belirlenmesinin ardından Pazartesi günü Avam Kamarası'nda yaptığı açıklamada İngiltere'nin 23 Rus diplomatı sınır dışı ettiğini açıklamıştı.
May, tehlikeye ilişkin kanıt olması durumunda İngiltere'deki Rusya'ya bağlı varlıkları dondurabileceğini söylemişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova ise İngiltere'nin hamlesine en yakın zamanda cevap verileceğini ifade etmişti.
İngiltere Başbakanı Theresa May
Rus elçiliğinden "Soğuk Savaş" tweet'i
Öte yandan Rusya'nın Birleşik Krallık elçiliği, resmi twitter hesabından ilginç bir paylaşım yaptı. Buzlarla kaplı bir derece fotoğrafı paylaşan elçilik bu tweet'e "Rusya-İngiltere ilişkilerinin derecesi -23'e düştü ama biz soğuktan korkmayız" notu düştü.
"İngiltere'nin egemenliğine saldırdılar"
ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere Başbakanı Theresa May, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dün ortak bir açıklama yayınlayarak, " Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan beri ilk kez sinir gazı kullanıldı. Bu, İngiltere'nin egemenliğine saldırıdır. Saldırıdan Rusya'nın sorumlu olması dışında mantıklı bir açıklama yok" denildi.
Açıklamada, sinir gazının bir devlet tarafından kullanılmasının Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'nin net ihlali ve uluslararası hukukun çiğnenmesi anlamına geldiği belirtilerek ''Bu hepimizin güvenliğini tehdit ediyor'' notu düşüldü.
Noviçok sinir gazı nedir?Tarihçesi: İngiltere'de eski Rus ajanı Sergey Skripal ile kızı Yulya'nın sinir gazıyla zehirlenmesinin ardından gündeme gelen Noviçok sinir gazı adı 1980'lı yıllarda Sovyetler Birliği'nde üretildiği düşünülen zehirli maddeler topluluğu için kullanılıyordu. Eylül 1992'de Organik Kimya ve Teknoloji Araştırma Enstitüsü'nden (GNİİOHT) Vil Mirzayanov'a bir makaleye göre Rusya'da kimyasal silahların üretim programı (Foliant) 1973'te başlamıştı. Programın temel hedefi, sinir sistemine tesir eden 3. nesil yeni kimyasal maddelerin üretimi yapmaktı. Program kapsamında 'Noviçok' kod adını alan 5 tür ikili kimyasal silah üretildi. Etkileri: Renksiz ve kokusuz sıvılardan oluşan sinir gazları kişinin solunum organlarına nüfuz ederek sinir sistemini doğrudan zehirliyor ve hayati fonksiyonları felce uğratıyor. Belirtileri: "Sinir ajanının" solunum yollarından vücuda girmesi halinde hızlı bir zehirlenme gerçekleşiyor, maruz kalan kişi 1-10 dakika arasında hayatını kaybediyor. "Sinir ajanı" na deri yoluyla maruz kalındığında ise zehirlenme daha yavaş gerçekleşiyor. *Kaynak: Sputnik |
(PT)