ABD'nin BM Büyükelçisi Nikki Halley (solda), tasarı için 'hakaret' demişti. Fotoğraf: Mohammed Elshamy/ AA
ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Amerikan büyükelçiliğini bu şehre taşıma kararına karşı Birleşmiş Milletler nezdinde sürdürülen girişimlere bir yenisi daha eklendi.
Pazartesi günü yapılan oylamada ABD'nin BM Büyükelçisi Nikki Haley, Konsey'e sunulan karar tasarısını "hakaret" olarak nitelendirmiş, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda da "Amerika Birleşik devletleri'ne büyükelçiliğini nerede açacağı başka bir ülke tarafından söylenemez" ifadelerini kullanarak veto kararını bildirmişti.
Perşembe günü oylanması bekleniyor
ABD vetosunun ardından harekete geçen Türkiye ve Yemen, benzer bir tasarının BM Genel Kurulu'nda oylanması için talepte bulundu.
BM Genel Kurulu'nun Başkanı Miroslav Lajcak'ın sözcüsü Brendan Varma, tasarının İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) dönem başkanı Türkiye ile BM'deki Arap devletleri adına Yemen'in talebiyle gündeme alındığını açıkladı.
Perşembe günü 193 üyeli Genel Kurul'un oyuna sunulması beklenen karar tasarısının, Güvenlik Konseyi'nde ABD'nin vetosuna takılan tasarıyla büyük oranda aynı içeriğe sahip olacağı belirtiliyor. Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, tasarının sadece Genel Kurul formatına uygun hâle getirilmek üzere bazı değişikliklere tabi tutulacağını kaydetti.
ABD dışındaki 14 üye kabul etmişti
BM Güvenlik Konseyi'ndeki oylamada Kudüs ile ilgili tasarı, veto hakkını kullanan ABD dışındaki diğer 14 üye tarafından kabul edilmişti. BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edilebilmesi için lehte dokuz oy alması gereken bir tasarı, daimi üyeler ABD, İngiltere, Çin, Fransa ve Rusya'dan birinin veto hakkını kullanması durumunda reddediliyor.
BM Güvenlik Konseyi'nin aksine Genel Kurul'da hiçbir ülkenin veto hakkı bulunmuyor ve tasarının kabulü için üçte iki çoğunluk aranıyor. Ancak BM Genel Kurulu'nda onaylanan karar tasarılarının yasal bağlayıcılığı bulunmuyor.
Erdoğan: İptali için çalışacağız
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce yaptığı açıklamada, "ABD'nin Kudüs'le ilgili kararının iptali için BM nezdinde de girişimler başlatıyoruz. Önce BM Güvenlik Konseyi'nde, orada bir veto olursa BM Genel Kurulu'nda bu haksız kararın iptali için çalışacağız" demişti.
Erdoğan ayrıca Türkiye'nin Doğu Kudüs'te büyükelçilik açmak istediğini vurgulayarak, "İnşallah o günler de yakın ve büyükelçiliğimizi hayırlısıyla orada açacağız" diye konuşmuştu. (PT)