Haberin İngilizcesi için tıklayın
"192 futbol sahası 1280 metre derinliğinde dev bir siyanür havuzuydu gördüğümüz ve kıpkızıldı."
"Kuşlar, havuzun üzerinden geçerken ölüp havuza düşüyor."
"Sonra gördük ki siyanür havuzundaki su neredeyse üçte iki azalmıştı. Ama bu su nereye gitmiş? Atmosfere. O zehirli suyu, atmosfere püskürtmüşler."
Erzincan'ın İliç ilçesinde tarım ve hayvancılık faaliyetleri durmuş vaziyette. İliçlilerin kaydettiğine göre kuşlar ölerek havuza düşüyor, arıların sayısı hızla azalıyor.
Bölgede yaşayanlar "2. Çernobil" olarak nitelendirdikleri havuzu ve madeni bianet'e anlattı. İliçliler, holding tarafından atık havuzuna dair paylaşımlarının sosyal medya platformlarından şikâyet edilerek kaldırıldığını ve üzerlerinde baskı kurulduğunu söyledi.
İsmini vermek istemeyen köylüler, şunları kaydetti:
Havuzu görünce şok geçirdik
"2019'da şirketin aslında koruma alanı olan yerlerde ÇED raporu olmadan faaliyetlerine başladığını öğrendik. Ocak 2022'de siyanür havuzuna gidip gördük ki maden şirketi faaliyetlerine başladığını söylediği 2018 yılından beri değil, uzun süredir oradaymış.
"Havuzu görünce şok geçirdik. 192 futbol sahası 1280 metre derinliğinde dev bir siyanür havuzuydu gördüğümüz ve kıpkızıldı."
Bölgenin ana su kaynağı olan Fırat Nehri'ne 350 metre uzaklıktaki havuz, diğer temiz suların ve aktif fay hatlarının da hemen üzerinde. Havuzun yarattığı tahribatı gözlemlemek için bölgeye giden köylüler, aynı tarihlerde Elazığ depreminin de yaşandığını kaydediyor:
"Gelip Doğu Anadolu'nun orta yerine, çevre kentlere ve tüm Türkiye'ye zehir açan bir atık havuzu koydular. Sivas'a, Tunceli'ye, turistik ve koruma altındaki Karanlık Kanyon'a komşu bu havuz."
DÜNYANIN 2. ÇERNOBİLİ. BÜYÜN TÜRKİYENİN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK BİR PROJE. YÜREĞİNDE ALLAH KORKUSU OLAN, BU VİDEOYU İZLEYENLER; BANA YARDIM EDİİİİİN.@kilicdarogluk @meral_aksener @T_Karamollaoglu @Ahmet_Davutoglu @alibabacan @sgokbakar @ismailsaymaz pic.twitter.com/7BYYBAqgwu
— Sedat CEZAYİRLİOĞLU (@sedat_czyrloglu) March 15, 2022
Sülfürik asit ve silika da var
"Biz köylüler olarak altın madeninin kapasite artışı durdurulsun diye harekete geçtik ve sonra gördük ki siyanür havuzundaki su neredeyse üçte iki azalmıştı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) kapasite artışı durdurulmasına yönelik açtığı dava da etkili oldu elbette bunda.
"Ama bu su nereye gitmiş? Polarizasyon sistemiyle atmosfere. O zehirli suyu, atmosfere püskürtmüşler. Bu havuzun içinde sadece siyanür yok. Altını hızlı ayrıştırabilmek için liç denilen hammaddenin üstüne sülfürik asit ve silika döktüklerini öğrendik."
Rödovans Sözleşmesi sayesinde şirketin asıl işlerini taşeron şirketlere yaptırdığını söyleyen köylüler, şirketin tüm canlı yaşama verdiği zararın hiçbir yaptırımı olmadığını söylüyor. İliçliler sözlerini şöyle sonlandırdı:
Hayvanlar ölüyor, tarım bitti
"Siyanürden etkilenen insanlar vefat ettiğinde onlara kimse dokunamıyor bile, mezarlarına kireç dökülüyor. Şimdi bakıyoruz İliç'in göbeğinde açık bir siyanür havuzu var. Kuşlar, havuzun üzerinden geçerken ölüp havuza düşüyor.
"Bölgedeki tarım ve hayvancılık faaliyetleri durmuş durumda. Arıların sayısı hızlıca azalıyor. Erzincan peynirinin üretimi, hayvancılık faaliyetleri yapılamadığı için neredeyse durma noktasında. Bu faaliyetlerin durdurulması için ne bekleniyor?"
Anagold Madencilik kimin? Anagold Madencilik SSR Mining ve Lidya Madencilik şirketlerinin iş birliğiyle faaliyetlerine devam ediyor. Lidya Madencilik'in Yönetim Kurulu Başkanı Çalık Holding'in de Yönetim Kurulu Başkanı olan Ahmet Çalık. Şirketin "Çöpler Sülfit Genişleme Projesi" olarak duyurduğu projenin yatırım tutarı: 660 milyon dolar. Şirketin web sayfasında ilk altın dökümünün 2018'in üçüncü çeyreğinde gerçekleştiği yazıyor. Projenin tahmini maden ömrü 20 yıl. Maden ömrü üretimi ~3,5 milyon ons. Toplam üretim maliyeti ise Ons başına 645 dolar. Şirket projeyi şöyle tanıtıyor: "Açık ocak üretimi sonrası oksitli cevherlerin yığın liçi ile kazanılmasına ek olarak Çöpler cevher kütlesi ayrıca sülfürlü mineraller de içermektedir." |
(TY)