* Fotoğraf: AA - Arşiv
Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun'a geçici madde eklendi.
Buna göre, Kanal İstanbul projesine de devlet garantisi verildi.
Kararı Diken’den Canan Coşkun’a değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, söz konusu ek maddeyle sağlanan devlet garantisinin Kanal İstanbul için değil Kanal İstanbul’a çıkan 8 milyar 239 milyonluk bir yol için olduğunu söyledi.
“İki tane yol ihalesi var”
Özgür Karabat şöyle konuştu:
“Bu madde aslında Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 15 Mart’tan sonra yapılmış ve sözleşmesi imzalanmamış ihalelerini kapsıyor. Burada iki tane ihale var. Biri Denizli-Aydın otoyolu, diğeri ise Kuzey Marmara otoyolu bağlantı yollarını da içeren Başakşehir-Nakkaş otoyolu. Ancak Denizli-Aydın otoyolunun sözleşmesi imzalanmış.
“Başakşehir-Nakkaş otoyolu kalıyor. Burası Kanal İstanbul üzerinden geçen bir yol. 8 milyar 239 milyonluk bir ihale ve aslında Kanal İstanbul’un tamamlanması için önemli yollardan biri. Döviz bazlı devlet garantili yapılan yoldan vatandaş geçiş yaparken para ödeyecek.
“Kanal İstanbul’a devlet garantisini bu kanun maddesiyle sağlamadılar. Fakat bu yöntemi bir çıkış olarak gördüklerinin bir işaret fişeğidir bu. Yarın ihale alacak diğer firmalara da aynı yöntemin uygulanması kaçınılmaz olacaktır. Bu yol açılmıştır.”
“Şirketlerin ekonomik çekinceleri için”
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Esin Köymen ise kararı “Devlet garantisi aslında bir koruma zırhı anlamına da geliyor. Doğrudan doğruya ‘devletin projesi’ haline gelmeye başlıyor. Bu yüzden karşı çıkmak ‘devlet projelerine karşı çıkmak’ gibi de algılatılabilir bu kadar antidemokratik bir ortamda. Muhalefetin de bu konuda önünü kesebilmek için bunu kullanabilirler” diye yorumladı.
Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Akif Burak Atlar da, “Şirketlerin ekonomik çekincelerini ortadan kaldıracak düzenlemeler bunlar. Cumhurbaşkanının ‘Kanal istanbul’u inadına yapacağız’ diye bir cümlesi var. Bu madde, projenin önündeki engeller açısından kolaylaştırıcı bir değişiklik anlamına da geliyor” dedi.
“Devlet garantisi” maddesi
Kanuna eklenen geçici madde şöyle:
"15/3/2020 tarihinden sonra ihalesi yapılmış ancak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte henüz uygulama sözleşmesi imzalanmamış, yurt dışından finanse edilmesi planlanan yap-işlet-devret projeleri kapsamında, 11/A maddesi uyarınca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı özel bütçeli kamu idareleri tarafından imzalanacak borç üstlenim anlaşmalarına, ilgili idarenin borç üstlenim anlaşmasından kaynaklanan yükümlülüklerinin yerine getirilmesini sağlayacak şekilde, 4749 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi ile 8/A maddesi hükümlerine tabi olmaksızın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı da taraf olabilir.”
(TP)