* Fotoğraf: Taksim meydanı projesinden.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Gezi Parkı’nın mülkiyetinin Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmesine dair yazılı açıklama yaptı.
TIKLAYIN - Gezi Parkı İBB’den Vakıflar’a devredildi
İBB’nin resmi internet sitesindeki açıklamada, Galata Kulesi’nden sonra Gezi Parkı alanına da el konulduğu ifade edildi.
Tapuda İBB’ye tahsis edilmiş olan ve mülkiyeti İBB’de bulunan Taksim meydanındaki Gezi Parkı, geçen hafta alınan kararla Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilirken, devir işlemi Vakıflar Kanunu 30. maddeye dayandırıldı.
Vakıflar Kanunu’nun 30. maddesi şöyle: “Vakıf yoluyla meydana gelip de her ne suretle olursa olsun Hazine, belediye, özel idarelerin veya köy tüzel kişiliğinin mülkiyetine geçmiş vakıf kültür varlıkları mazbut vakfına devrolunur.”
Vakfın kaydı "bulunamıyor"
Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü, Taksim Gezi Parkı'nın mülkiyetinin “Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı”na geçtiğini açıkladı.
Ancak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sayfasındaki sorgulamada böyle bir vakfın kayıtlı olduğuna dair ya da vakfa dair herhangi bir bilgi bulunmuyor:
Vakıfla ilgili internet aramasında da resmi bir internet sitesine ya da herhangi bir bilgiye rastlanmıyor.
“Galata Kulesi de gasp edilmişti”
Gezi Parkı’nın mülkiyetinin, kendilerine haber verilmeden ve bir günlük yazışma ile alındığını belirten belediyenin açıklaması şöyle:
“23 Haziran 2019 seçimlerinden sonra, merkezi yönetimin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik tavrı kamuoyu bilgisi dahilindedir. Ne yazık ki, diyalog, uzlaşı, ortak akıl ve birlikte çalışma kavramlarından daha çok; ‘hesaplaşma’, ‘gününü gösterme’, ‘iş yaptırmama’, ‘engelleme’ ‘vesayet’ ve ‘yetki gaspı’ anlayışıyla devam eden sürecin son halkası Taksim Gezi Parkı’nın İBB mülkiyetinden alınması olmuştur.
“Talimatla bu kararı alanların açıklamalarında kanun maddelerine atıfta bulunulması, bu kararları hukuksal kılmadığı gibi vicdanlarda da aklamaz. Daha kısa süre önce, 166 yıldır İBB mülkiyetinde olan Galata Kulesi de aynı şekilde gasp edilmişti. Şimdi de Gezi Parkı alanı, İBB’ye haber bile verilmeden, sadece bir günlük yazışma ile alındı.
Taksim meydanı projesi başlayacaktı
“Yüzbinlerce İstanbullunun oy vererek yapılmasını istediği yeni Taksim Meydanı projesinin çalışmalarına başlamak üzereyken alınan bu kararın zamanlaması manidardır. Bu karar meydanın yeniden yeşil ve estetik bir alana dönüştürülme projesini durdurmak için alınmıştır. Üstelik, 350 bin İstanbullunun demokratik katılım süreciyle şekillenmiş iradesine rağmen, alınmıştır.
“İstanbul’u betona çeviren kafa yapısının, İstanbul’un sembolik meydanını yeşile çevirecek bir projenin karşısında durması tesadüf değildir.
“Görünen o ki, başta İstanbul Büyükşehir Belediye olmak üzere 31 Mart ve 23 Haziran 2019 tarihlerinde muhalefet partilerinden seçilmiş yerel yönetimlere karşı hasmane tavırlarla alınan bu ve benzeri kararların devamı da gelecektir.”
“Bu şekilde her değerli alan gasp edilebilir”
“İstanbul gibi kadim bir şehirde kanunları istismar ederek her değerli yapıyı her değerli alanı gasp etmek mümkündür. Her ne kadar benzer kararlar daha önce alınmış olsa da hiçbiri bu kadar tarihsel değeri ve simgesel önemi olan alanlar için gerçekleşmemiştir. O yüzden İBB ile temas dahi kurmadan bir gecede alınan bu kararları asla iyi niyetli ve halk yararına adımlar olarak görmüyoruz.
“Bu kararlara karşı hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz.” (AS)