* Fotoğraf: Emrah Yorulmaz - İstanbul/AA
İstanbul’un Asya yakasında doğu sınırındaki Gebze ile Avrupa yakasında batı sınırındaki Halkalı’yı birbirine bağlayacak olan B1 Marmaray Halkalı - Gebze hattının açılışı Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ile AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım'ın katılımıyla yapıldı.
Ancak, seferler bugün itibariyle yapılmaya başlanmadı.
Gebze-Halkalı hattı yarın
İBB Meyaz Masa'nın Twitter'dan yaptığı açıklamaya göre, Halkalı - Gebze hattı ve entegre otobüs seferleri yarından itibaren yapılmaya başlanacak.
İBB Beyaz Masa, hatta sadece Kazlıçeşme - Ayrılık Çeşmesi arası yolcu taşındığını da duyurdu.
Ücretler 2.60 – 5.70 lira arası
Ray Haber'in aktardığı bilgiye göre, Halkalı-Gebze Banliyö Hattı’nda en kısa mesafenin (1-3 durak) ücreti 2.60 lira olacak. Hattın iki ucu arasında yolculuk ise 5.70 lira.
Metrobüs’te olduğu gibi duraklarda iade makineleri olacak.
Erdoğan: 185 dakika 115 dakikaya düştü
Fotoğraf: Cem Öksüz - Cumhurbaşkanlığı/AA
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Gebze – Halkalı hattının Kartal’da düzenlenen açılış törenine katıldı.
Erdoğan burada yaptığı konuşmada Cumhuriyet Halk Partisi’ni eleştirip, seçimlerde AKP İstanbul Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım için destek istedi.
Erdoğan'dan hatla ilgili bilgilendirme
“Gebze – Halkalı eskiden 185 dakikada kat edilebilen bir mesafeyken şimdi 115 dakikaya inerek, İstanbullulara net 1 saat 10 dakika kazandıracak.
“İstanbul’un en işlek ve dolayısıyla trafik yoğunluğu en çok olan bu hat, saatte tek yönde 75 bin, gündeyse 1 milyon 700 bin yolcu taşıyacak.
“İstanbul’un 10 ilçesi bu hattı doğrudan kullanma imkanına sahip olacak. İstanbul trafiğinde çok önemli bir rahatlamaya yol açacak.
“Bu hatta çalışacak 440 vagondan 300’ünün ülkemizde üretilmiş olmasıyla iftihar ediyoruz.
“Bu hatla birlikte İstanbul’un 170 kilometre olan raylı sistem uzunluğunu 63 kilometre ilaveyle 233 kilometreye çıkartmış oluyoruz.”
Boğaz hattı 2013'te açılmıştı
Hattın Boğaz geçişini sağlayan Anadolu yakasında Ayrılık Çeşmesi ile Avrupa yakasındaki Kazlıçeşme arasındaki 13,6 kilometrelik mesafe 29 Ekim 2013'te açılmıştı.
Dört yıl gecikme
Avrupa yakasında Halkalı – Sirkeci, Anadolu yakasında ise Gebze – Haydarpaşa arasında sefer yapan banliyö trenleri ise 19 Haziran 2013’te hat yenileme gerekçesiyle durdurulmuştu.
Söz konusu banliyö hatlarının Marmaray boğaz geçişi ile birleştirilerek, Halkalı ve Gebze’yi birbirine tek seferle bağlayacak hattın açılması için ise iki yıl süre verilmişti. Ne var ki, projenin hayata geçmesi altı yıl sürdü.
Neden gecikti?Haydarpaşa – Gebze ve Sirkeci – Halkalı hatları 19 Haziran 2013'te kapatıldığında, hatların iki yıl içinde tekrar açılacağı ifade edilmişti. Ancak hatların açılması için dört yıl daha beklenmesi gerekti. 21 Eylül 2018'de Pendik- Maltepe hattında test sürüşüne katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan Marmaray'ın 2018 sonunda açılacağını söylemişti. Ulaşım alanında çalışmalar yapan Prof. Dr. İsmail Şahin, gazete Kadıköy'den Erhan Demirtaş'a verdiği demeçte projenin gecikme gerekçelerini şöyle sıralamıştı: "Proje 'Tasarla-İnşa et' yöntemiyle ihale edilmişti. Banliyö hatlarının yenilenmesi ihalesini kazanan ilk yüklenici grubu 2010'da işi bıraktı. İkinci (İspanyol) yüklenici de inşaat sırasında talep ettiği maliyet artışları karşılanmayınca işi durdurma kararı aldı. "Projenin sahibi o zamanki Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, görevlendirdiği taşeron şirketlere yüklenicinin denetiminde projenin eksik kalan kısımlarını tamamlama işini verdi. "Projenin planlama aşamasında yapılan eksik ve hatalı değerlendirmeler ihale yöntemi nedeniyle ancak sahaya çıkıldığında anlaşılabildi. Planlama aşamasında öngörülemeyen fakat gerekli olan ek altyapı tesislerinin yapımı projenin gecikmesinin başlıca nedenidir. "Bu inşaat işleri nedeniyle yüklenicinin istediği maliyet artışları işveren olan Bakanlık tarafından karşılanmayınca proje tamamlanamadı. "Bu gecikmenin başlıca sorumlusu, projenin ihalesini formüle eden ilgili Bakanlıktır. İhaleyi kazanıp sonra projeyi yüzüstü bırakan yüklenici şirketlerin de bu gecikmede sorumluluğu bulunuyor." |
Güvenlik tedbirlerine dair endişelerTürk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmadan söz konusu hattın açıldığı ifade edilmişti. CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ise hattın açılışının 31 Mart yerel seçimleri öncesine alınarak aceleye getirildiğini ifade ederek, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası'nın 5 Mart'ta sıraladığı yedi temel eksikten yola çıkarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. TIKLAYIN - Gebze – Halkalı Hattı İtirazlarla Açılıyor "Tren hatlarının %55’inde sinyalizasyon yok"Ankara’da 13 Aralık 2018’de dokuz kişinin hayatını kaybettiği Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile kılavuz trenin çarpışmasını CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’e taşımış ve Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan’ın cevaplaması talebiyle soru önergesi vermişti. Turhan, soru önergesine verdiği cevapta geleneksel hatlarda kamera zorunluluğunun olmadığını belirterek, ülkedeki demiryolu şebekesinin yüzde 55'inde sinyalizasyon sisteminin olmadığını söylemişti. "Sinyalizasyon olmazsa olmaz değil" de demişti“Sinyalizasyon olmadığı için bu kaza oldu diyenler doğru değerlendirme yapmıyor” diyen Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, sinyalizasyon sisteminin ek güvenlik olduğunu, olmazsa olmaz olmadığını da iddia etmişti. 14 yılda 1418 kişi, altı ayda 34 kişi öldüCHP Milletvekili Gürer 2003-2017 arasında 4 bin 141 tren kazasında toplam 1418 kişinin hayatını kaybettiğini, 2627 kişinin yaralandığını da anımsatmış, Ömer Fethi Gürer ise son altı ayda tren kazalarında 34 kişinin öldüğünü belirtmişti. |
B1 Marmaray Halkalı - Gebze hattı hakkında
Hat uzunluğu: 76,6 kilometre (Kazlıçeşme-Halkalı: 19,2 km; Kazlıçeşme-Ayrılık Çeşmesi -Marmaray-: 13,6 km; Ayrılık Çeşmesi-Gebze: 43,8 km)
Halkalı – Gebze yolculuk süresi: 1 saat 55 dakika
Durak sayısı: 29’u Anadolu, 14’ü Avrupa yakasında olmak üzere 43
Tahmini yolcu sayısı: Saatte tek yönde 75 bin, günde 1 milyon 700 bin
Yüklenici firma: Obrascon Huarte Lain SA - Dimetronic SA Joint Venture
Proje başlangıç tarihi: 3 Kasım 2011
Proje maliyeti: 1 milyar 42 milyon 79 bin 84 Euro
Projede çalışan sayısı: 2 bin 621
Projedeki yapılar: İki viyadük, 27 karayolu alt geçidi, 29 yaya alt geçidi, 21 karayolu üst geçidi, 12 yaya üst geçidi, 19 nehir geçiş köprüsü, 60 menfez.
İstasyonlar
Halkalı – Gebze hattındaki istasyonlar şöyle:
Avrupa – Halkalı, Mustafa Kemal, Küçükçekmece, Florya, Florya Akvaryum, Yeşilköy, Yeşilyurt, Ataköy, Bakırköy, Yenimahalle, Zeytinburnu, Kazlıçeşme, Yenikapı, Sirkeci.
Asya - Üsküdar, Ayrılık Çeşmesi, Söğütlüçeşme, Feneryolu, Göztepe, Erenköy, Suadiye, Bostancı, Küçükyalı, İdealtepe, Süreyya Plajı, Maltepe, Cevizli, Atalar, Başak, Kartal, Yunus, Pendik, Kaynarca, Tersane, Güzelyalı, Aydıntepe, İçmeler, Tuzla, Çayırova, Fatih, Osmangazi, Darıca, Gebze.
Entegre olunan hatlar ise şöyle:
Halkalı istasyonu - M1B Yenikapı-Halkalı metro hattı
Ataköy istasyonu - M9 İkitelli-Ataköy metro hattı
Bakırköy istasyonu - M3 Bakırköy-Başakşehir metro hattı
Yenikapı istasyonu - M1A Yenikapı-Atatürk Havalimanı, M1B Yenikapı-Kirazlı ve M2 Yenikapı-Hacıosman metro hatları
Sirkeci istasyonu - T1 Kabataş-Bağcılar tramvay hattı
Ayrılık Çeşmesi istasyonu - M4 Kadıköy-Tuzla metro hattı
Üsküdar istasyonu - M5 Üsküdar-Çekmeköy metro hattı
Göztepe istasyonu - M12 Göztepe-Ümraniye metro hattı
Bostancı istasyonu - M8 Bostancı-Dudullu metro hattı
Pendik istasyonu - M10 Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattı
İçmeler istasyonu - M4 Kadıköy-Tuzla metro hattı ile entegre olacak.
(EKN)