*Pembe alanlar af kapsamına eklenen alanlar.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen kararla, İstanbul Boğazı'nda bulunan kaçak yapılara af çıkarıldı.
TIKLAYIN - YSK Üyelerinin Görev Sürelerine Uzatma, Boğaz'a İmar Affı
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO), Boğaziçi'nde uygulanacak imar affına dair basın açıklaması yaptı.
Açıklamada, para cezalarının ve yıkım kararlarının iptal edilmesinin İstanbul'a zarar vereceği belirtildi.
'İmar barışı' uygulaması ile Boğaz'ın sahil şeridi ve öngörüm bölgesinde yer alan kaçak yapılar artık yapı kayıt belgesi alabilecek.
Ayrıca teklifle birlikte, Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesine ait kroki ile sınır ve koordinat listesinde değişiklik yapıldı.
Kamu yararı gözeten hükümler işlevsiz kalacak
HKMO'nun basın açıklamasında, yeni kararın Boğaziçi Kanunu'na aykırı olduğu ve kamu yararının ortadan kaybolacağı vurgulandı.
Boğaziçi Kanunu nedir?18 Kasım 1983 tarihli ve 2960 sayılı, İstanbul Boğaziçi alanının kültürel ve tarihsel değerlerini koruyabilmek, doğal güzellikleri koruyabilmek, bu alanda nüfus yoğunluğunu sınırlandırmak ve bu alandaki imar mevzuatını belirlemek ve düzenlemek amacıyla kamu yararı gözetilerek çıkarılan kanundur. Boğaziçi Kanunu'nun tam metni için tıklayın. http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2960.pdf |
"Boğaziçi Kanunu hükümsüz kalacak"
"Kanunun 10 ila 13. maddelerini kapsayan ikinci bölümünde de imar uygulamalarının nasıl olması gerektiği, planların denetimi ve yıkım işlemlerinin nasıl olması gerektiği düzenlemelerine yer verilerek kanunun amacı ve işlevi pekiştirilmeye çalışılmıştır.
"Fakat ne yazık ki anılan kanun teklifi ile getirilmeye çalışılan düzenleme eğer ki kabul edilirse Boğaziçi Kanunu'nun amaç ve işlevinden söz etmek mümkün olmayacak ve kamu yararını gözetmek amacı taşıyan bir kanunun hükümleri işlevsiz kalacaktır.
"Çarpık kentleşme kalıcı hale gelir"
*Pembe alanlar af kapsamına eklenen alanlar.
Açıklamada, Boğaz'daki yıkım kararları ile idari para cezalarının iptal edilmesinin amaçlandığını, imar affı uygulamasının devlete ve hukuka olan güveni sarsacağı ifade edildi.
Uygulamanın, kaçak yapılaşmayı özendireceği ve çarpık kentleşmeyi kalıcı hale getireceği belirtilerek şunlar kaydedildi:
"Getirilmeye çalışılan bu değişiklik de imar affı/barışının düzenlemesine neden karşı çıktığımızın haklı bir göstergesidir.
"Halkın yararına ve halkın çıkarını koruma amacı taşıdığı ileri sürülerek yürürlüğe giren ve uygulanan imar affında asıl amacın bazı kesimlerin çıkarlarını korumak olduğu, getirilmek istenen bu düzenleme ile bir kez daha anlaşılmıştır.
"İstanbul'un tarihi ve doğal güzelliği olan Boğaziçi'ndeki kaçak yapıların yasal hale gelmesi, yıkım kararları ve idari para cezalarının iptal edilecek olması sadece kamu vicdanında değil dünya mirası İstanbul kentinin kültür, tabiat varlıklarının geleceğinde de iyileştirilmesi olanaksız derin yaralar açacaktır."
*Pembe alanlar af kapsamına eklenen alanlar.
"Kamu yararı değil rant odaklı girişimler"
"Boğaziçi bölgesine has bu uygulamanın neden İmar Kanunu'nun geçici 16. maddesi değişikliğinin yürürlüğe girdiği zaman yapılmayıp bugün gündeme geldiği de ayrı bir soru işaretidir" vurgusu yapılan açıklamada rant tehlikesine de dikkat çekildi:
"Boğaziçi Kanunu'nun çıkarıldığı tarih olan 1983'ten bu yana tarihi, kültürel ve doğal alanlara olan bakış açısı değişmiş; kamu yararını ön planda tutma gayesi yerini rant odaklı girişimlere bırakmıştır.
"Her ne şartta ve amaçta olursa olsun, bu düzenlemenin kamu yararı gözetmediği ve aksine kamu yararını zedeleyeceği, dünya mirası olan İstanbul kentinin kültür, tabiat varlıklarının ve çevre değerlerinin ranta kurban edilmesi İstanbul ile birlikte ülkemizin dünyadaki kültür turizmindeki yerini inanılmaz derecede yıkıma uğratacağı da açıktır.
"Anayasa'da düzenlenmiş kamu kurumu niteliğindeki bir meslek kuruluşu olmamız dolayısıyla kamu yararına olmayan yasal düzenlemeleri dile getirmek, kamu görevlerimizden biridir. Bu nedenle henüz Plan ve Bütçe Komisyonu'nda olan söz konusu bu düzenlemenin bir an önce geri çekilmesi gerektiğini bir kez daha dile getiriyoruz.
"Kanunun 10 ila 13. maddelerinİ kapsayan ikinci bölümünde de imar uygulamalarının nasıl olması gerektiği, planların denetimi ve yıkım işlemlerinin nasıl olması gerektiği düzenlemelerine yer verilecek kanunun amacı ve işlevi pekiştirilmeye çalışılmıştır.
"Fakat ne yazık ki anılan kanun teklifi ile getirilmeye çalışılan düzenleme eğer ki kabul edilirse Boğaziçi Kanunu'nun amaç ve işlevinden söz etmek mümkün olmayacak ve kamu yararını gözetmek amacı taşıyan bir kanunun hükümleri işlevsiz kalacaktır." (OI/PT)