“Bebeğimin mama tabağıyla geldim buraya. Biz termik santral istemiyoruz. Domatesimizi, biberimizi yetiştirmek, hayvanlarımızı rahatça otlatmak istiyoruz. Çocuklarımın sağlığı olmayacaksa ne yapayım elektriği. Bugüne kadar ne yakıyordum?”
Bu sözler, ceplerinde düdükleri, şalvarlarında sakladıkları tepsilerle Tekirdağ, Çerkezköy’de kurulmak istenen termik santralin ÇED bilgilendirme toplantısını yaptırmayan Trakyalı kadınların sözleri.
Çerkezköy, 2016’dan beri Pınarça ve Safaalanı köyleri arasında kurulmak istenen kömürlü termik santrale karşı ilçe belediye başkanlarıyla, köylüsüyle, şehirlisiyle ortak mücadele ediyor.
Danıştay, proje için yürütmeyi durdurma yönünde hüküm vermişti. Ancak projenin yeri değiştirilerek en az 250 bin meşe ağacının olduğu Pınarça köyünün yukarısındaki ormanlık arazi yeni alan olarak belirlendi.
Bugün Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nda “yeni” projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) bilgilendirme toplantısı olacağı duyurusu yapıldı. Biz de termik santrale karşı başından beri Çerkezköylülerin yanında olan Greenpeace ekibiyle birlikte İstanbul’dan yola çıktık.
Polisten halka “güvenlik” önlemi
Toplantının yapılacağı bina önünde polis güvenlik önlemi almıştı. 10.00’da başlayacak toplantı için şalvarları ve yemenileriyle “Termik mermik istemiyoz nefes almak istiyoz” diyen Pınarça köyü sakineri kapının önüne yığınak yapmış, içeri girmek için mücadele ediyordu.
Kuzey Ormanları Savunmasından doğa ve yaşam savunucularının termik santrallerin ölümle sonuçlanabilecek etkilerini anlattığı performansı izledikten sonra toplantının yapılacağı salona girebildik.
Dışarıda başlayan akışlar, sloganlar, düdük sesleri içeride de devam etti. Yurttaşların tamamı salona alınmayınca içerdekiler onların da alınmasını aksi takdirde toplantının yapılmasına izin vermeyeceklerini belirtti.
ÇED komisyonundan termik istemeyen halka tutanak
Ardından salona gelen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerini köylüler geri adım atmadan “Termik santralin anlatılacak bir şey yok” diyerek protesto etti.
Komisyon yetkilileri salondaki avukatların toplantının açılmadığı yönündeki itirazlarına rağmen “Toplantı açıldı ancak halk bilgi almak istemediği için kapatıldı” şeklinde tutanak tutarak polis eşliğinde salondan çıktılar.
Çerkezköylülerle dayanışma için şehre gelen doğa ve yaşam savunucuları, ÇED Komisyonu yetkililerinin hukuka aykırı şekilde tuttuğu tutanağa karşılık kapı önünde yeni bir tutanak hazırladı ve yurttaşların imzalarını topladı.
Belediye başkanları da termik santral istemiyor
İmza atanlardan biri de Kapaklı beldesi Belediye Başkanı İrfan Mandalı’ydı. Hem o, hem de Çerkezköy ilçe Belediye Başkanı Vahap Akay sabah saatlerinden itibaren termik santrale karşı yurttaşlarla yan yanaydı.
Mandalı görüşlerini bianet’le paylaşırken “Yanlış anlaşılmasın teknolojiye değil, termik santrale karşıyız” dedi:
“Biz vatandaşımızı yaşatmak istediğimiz için buradayız. Enerjiye karşı değiliz, doğanın yok edilmesine karşıyız. Yaşanılabilir Çerkezköy istiyoruz. Ama gidip Samsun’da yapsınlar da demiyoruz. Biz dünyada sayılı ülkeler arasına girmek istiyorsak bunun yapılmasına hiçbir yerde izin vermemeliyiz.
“Yenilenebilir enerjiye yüzümüzü dönelim”
“Avrupa ülkeleri en geç 2030’da mevcut termik santral alanı olan yerlerden kendini arındırmaya karar verdi ve doğaya döndü. Rüzgar gülü, güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerjiden taraf oldular.
* Kapaklı beldesi Belediye Başkanı İrfan Mandalı
“Baskı muhalefeti içerisinde bilim insanları çalıştırılamaz. Bizim vatandaşımız oksijen almak istiyor, organik besin, sağlıklı besin istiyor.
“Hayvanlara vermiş olduğumuz yem bile termik santralden etkilenecek. Dünya Mars’a yüzünü dönmüşken biz hala aydaysak bizde bir sorun var demektir."
Termik santral Trakya’dan ne götürecek? Greenpeace’in Çerkezköy ve Vize termik santral projelerinin hava kirliliği etkisi üzerine yaptırdığı atmosferik modelleme çalışmasının sonucunda hazırladığı “Trakya’da Termik Santral Tehlikesi” raporunda termik santralin olası sonuçları şöyle aktarılıyor: * Çerkezköy ve Vize santralleri işletmeye geçerse, neden olacakları asit yağmurları, tarımsal üretimi yüksek olan ve bölge halkının çiftçilik yaparak geçindiği arazilere/mahsullere zarar verecek. * PM2,5 ve NO2 kirliliği artışının neden olduğu solunum yolu hastalıkları ve bebek ölümleri dahil, Çerkezköy Santrali yılda 141, Vize Santrali yılda 182 erken ölüme neden olacak. * Santraller 40 yıl çalıştırılırsa tahmini sağlık etkileri yaklaşık 11 bin erken ölüme tekabül edecek. * Hava kirletici maddelerin rüzgar ve metorolojik olaylara göre farklı derecelerde ve şiddette yayılması sözkonusu olduğundan, Trakya'da planlanan termik santraller, sadece Vize ve Çerkezköy'ü değil, Çorlu, Keşan dahil olmak üzere birçok ilçeyi etkisi altına alacak ve kilometrelerce alanı kirletecek. |
Meşeli ormanlık araziyi ziyaret
Toplantıdan sonra tekrar yola çıktık ve termik santralin kurulması planlanan ormanlık alanı görmeye gittik.
Geziye eşlik eden köylü kadınlar projeyi yaptırmamakta ısrarlı; Fevziye Boğa ormanda yürürken eğilip bir çiçeğe dokunarak "Şunun güzelliğine bak. Gerekirse gece gündüz nöbet tutacağız buraya termik santral yaptırmayacağız" diyor.
“Ankara’da da olsa o toplantıya gidilecek”
Ziyaret ettiğimiz alanda binlerce meşe ağacı var. Köylüler buraya mantar toplamaya geldiklerini, piknik yaptıklarını, hayvanlarını otlattıklarını anlatıyor. Kadınlardan biri “Rüzgar gülü yapsınlar o dönsün. Buradan çıkan pislik benim evime, nefesime uçacak” diye bağırıyor.
Geziden geri dönerken Ankara’da olsa bile diğer toplantıya da gideceklerini söylüyorlar. Termik santrallerin hayatlarında ve doğalarında oluşturacağı yıkıma Soma’dan, Zonguldak’tan tanıklar.
Ne olmuştu? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 27 Ekim 2016'da “Ergene Havzası 1/100000 ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Plan Değişikliği” ile 1/25000’lik planları değiştirerek Silivri – Çerkezköy ve Vize’de iki bölgeyi “Enerji Üretim Alanı” ilan etti. 22 Şubat 2017’de de Bakanlar Kurulu, Tekirdağ, Çerkezköy ve İstanbul, Silivri’de kurulması planlanan ve tarım arazilerini de kapsayan 5450 dönümlük bir alan hakkında kömürlü termik santral projesinin hayata geçirilmesi için acele kamulaştırma kararı aldı. Bu karar yerel halkın tepkisiyle karşılaştı. Birçok kişi dava açtı. Termik santral projesi alanında arazisi bulunan Çerkezköy Belediyesi de acele kamulaştırma kararının durdurulması için dava açtı. Danıştay, Belediye’nin açtığı davada “Trakya’da imar planı değişikliklerinin kesinleşmediği” gerekçesi ile yürütmenin durdurulmasına hükmetti. Kararın ardından proje, 250 bin meşe ağacının olduğu; bölgede son kalan ormanlık arazilerden birine taşındı. |
(TP)