* Fotoğraf: BirGün
Çanakkale’nin merkeze bağlı köyü Kirazlı’nın Balaban tepesinde üç maden ruhsatı alanının birleştirilmesiyle oluşan toplam 3432 hektarlık bir alanda altın ve gümüş madeni aramak için çalışmalara başlandı.
Kanadalı bir maden şirketi olan Alamos Gold’un taşeronu Doğu Biga Madencilik, proje kapsamında bölgede ağaç kesimlerine de başladı.
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nden Süheyla Doğan konuya ilişkin bianet’e yaptığı açıklamada şirketin yargıdan onay aldığını ancak çalışmaya başlamak için gerekli izinleri almadığını söyledi.
“Gerekli izinler alınmadı”
"İşletme ruhsatları alındıktan sonra ÇED süreçleri başladı ve 2013’te ÇED Olumlu karaları çıktı. Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği ile Çanakkale Barosu iptal davası açtı. İdari Mahkeme ÇED Olumlu kararlarını 2014’te iptal etti.
“Fakat mahkemenin vermiş olduğu kararı bilirkişi raporlarına rağmen 2015’te Danıştay bozdu. Biz davayı kaybetmiş olsak bile bu firmanın çalışmaya başlaması için belediyeden, özel idareden vesaire bazı izinleri alması gerekiyor. Ancak o izinler alınmadan Orman Bakanlığı aracılığıyla ağaç kesimine başlandı.
“Çanakkale’nin birçok bölgesi tehlike altında”
"Atikhisar Çanakkale'nin içme suyunu sağlayan tek baraj. Bu proje de hemen barajın üstünde. Dolayısıyla içme suyu kaynaklarının kirlenme oranı çok yüksek. Çünkü yalnız çıkarıp götürme değil siyanür kullanımıyla cevher işlemeyi de orada yapacaklar.
"Şu anda epey bir ağaç kesilmiş durumda. Köylülere 'kestiğiniz ağaç sizindir' denildiği için onlar da kestikleri ağacı bir şekilde kullanacakları için paldır küldür kesim işine girmiş.
* Çanakkale'de devam eden maden projeleri.
"Biga yarımadası, Gökçeada, Edremit Körfezi'nin üst kısmında kalan Havran bölgesi de tehlike altında. Havran'da şu an ÇED Olumlu kararının verildiği ve işletmesine başlanacak bir altın madeni projesi var. Madra ve Eybek dağlarının ekosistemini mahvedecek projeler bunlar."
2010’da üç proje 90 milyona satıldı
Kirazlı Altın Madeni Projesi Çanakkale il merkeziyle Çan ilçesi arasında yapılıyor. Bölgenin il merkezine uzaklığı 26, Kazdağları’nın içinde kalan Ağı Dağı’na uzaklığı ise 25 kilometre.
2010’da Kanadalı “Teck” isimli bir firmaya başka iki maden projesiyle birlikte 90 milyona satılan projenin inşaat maliyeti 166, işletme maliyeti ise yıllık 250 milyon dolar.
Maden işletmesi Atikhisar Barajı’nın su toplama havzasında
Çanakkale Çevre Platformu’ndan yapılan açıklamada taşeron şirketin Balaban çeşmesi ile Cazgırlar köyü arasındaki ormanlık alana iki koldan motorlu testere, traktör, kepçe ve kamyonlarla girdiği ve izinsiz bir şekilde ağaç kesimi yapıldığı bilgisi paylaşıldı.
Açıklamada şirketin 10 yılda kullanacağı suyun Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı’nın su tutma kapasitesinin 2 katı olduğu vurgulandı.
Projenin ruhsat alanı ve işletme sahasının Atikhisar Barajı’nın su toplama havzasında kaldığı da belirtildi.
26 bin ton siyanür kullanılacak
Kirazlı maden işletmesi açıldığı takdirde Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’na göre 26 bin ton siyanür kullanılacak.
Maden işletmesi bölgesinde su, hava ve çevre kirliliği yaratan arsenik ve cıva gibi toplam 40 bin 252 ton zehirli ağır metal çıkacak.
Alamos Gold hakkında
Merkezi Kanada, Toronto’da bulunan şirket 1996’da kuruldu.
Şirketin ABD’de işleyen üç altın madeninin yanı sıra, Kanada, Meksika, Türkiye ve ABD’de çeşitli arama ve geliştirme projeleri bulunuyor.
Şirketin Türkiye’de, Çanakkale’nin Çan ve Bayramiç ilçelerinde Doğu Biga Madencilik, Kuzey Biga Madencilik ve Alamos Eurasia olmak üzere üç ortağı var. (TP)