Fotoğraf: MA
Devrimci Demokratik Kadınlar Derneği’nin (DDKAD) yöneticisi Halide Dündar 61 yaşında vefat etti. Dündar’ın cenazesi bugün Diyarbakır’ın Lice ilçesinde toprağa verilecek.
Arkadaşı Canan Tanrıkulu, Halide Dündar’a şöyle veda etti:
“Sevgili Halide’nin anısına,
Üniversitenin birinci sınıfında tanışmıştım seninle, cezaevinden yeni çıkmıştın. Diyarbarbakır 5 Nolu cezaevinin ağır işkencesinin izlerini ve etkisini yüzünde görmüştüm. Sana abla diyordum o zaman fakat sen mezun olup atandığın şehre gittiğinde ziyaretine gelmiştim “artık bana abla deme Canan” demiştin. O gün bugün benim manevi ablam, arkadaşım, meslektaşım, yoldaşım ve dostum oldun.
Seni anlatmak, seni yazmak sayfalar sürer Halidecim. Sen bence bu ülkede Kürt kadın mücadelesinin en özgün ve en hakiki örneğisin. Her koşulda ve her erkle mücadele etmekten kaçınmayan gerçek bir devrimciydin.
Kürt kadın yazım tarihinin ilk feminist Kürt kadın dergileri olan Roza ve sonra da Jujin’in yılmaz, heyecanlı ve en çalışkan emektarı yaratıcısıydın. Sırtında heyben heybende dergileri sürekli koşturan bitmez tükenmez enerjisiyle yorumlayan gerçek feminist militandın.
Kürt ve kadın kimliğiyle en çok bedel ödeyen Halideydin. Eminim tarihte mücadelenle, dirençliğinle, çalışkanlığınla, ürettiğin yazın ve fikirlerinle yer alacaksın. Dergilerimizde yazdığın cezaevi anıların, hikayelerin, röportajların, Kürtçe fıkraların ve sohbetlerinle sonsuza dek yaşayacaksın.
Sevgili ablam, öğretmenim, yoldaşım ve dostum Halide seni kaybetmek canımı çok acıtıyor ve çooook çoook üzgünüm.
Halide, güzel ve özel kadın; yaşayacak ve anlatacak, yazacak ve paylaşacak çok şeylerin vardı ne yazık ki yarım kaldı.
Senin adını ve anılarını sonsuza dek yaşatmak biz kız kardeşlerinin görevi olacak.
Sevgiyle… Seni çok özleyeceğiz.”
“Mücadelesiyle yaşayacak”
Recep Maraşlı da “Halide…” başlıklı yazısında, Dündar’ı şöyle anlattı:
“1977'nin Devrimci Demokrat Kadın Derneği (DDKAD) kurucularından, Diyarbakır 5 No'lunun kadın tutsaklarından, Kürt kadın hareketinin en eski emektarlarından sevgili Halide Dündar arkadaşımız yaşama veda etmiş...
Gıyaben de bildiğim Halide arkadaşla ilk kez 1989 yılında sevgili Fatma Karahan'la birlikte Eskişehir Cezaevine ziyaretimize geldiklerinde tanışmıştık. Bize o zaman henüz yeni yeni tartışılmakta olan Kürt ulusal demokratik mücadelesinde feminizm konusunu açıp tartışmışlardı.
Sonraki yıllarda da İstanbul'da da birçok vesilelerle, mücadele arkadaşlığı yaptık. 1990'lı yıllarda önce Roza sonra da Jujın dergilerinin yayıncılarındandı. Burada birçok yazısı yayınlandı. Kürt Kadın örgütlenmeleri, kadın faaliyetleri söz konusu olduğunda Halide olmadan olmazdı...
Değerli bir dostumuzu; içten, kararlı bir mücadele arkadaşımızı daha sonsuzluğa uğurluyoruz.
Başta değerli Dündar ailesi olmak üzere, dost ve arkadaşlarına, yoldaşlarına baş sağlığı ve sabırlar diliyorum. Güzel anılarıyla, mücadelesiyle yaşayacak...”
Eğitim Sen’den açıklama
Eğitim Sen İstanbul 1 Nolu şube Kadın Meclisi sosyal medya hesabından “Bir Kürt kadını olarak yıllardır feminist, devrimci mücadelede yer alan, yaşama sevinciyle aramızda görmeye alışık olduğumuz dostumuz, yoldaşımız eğitim emekçisi Halide Dündar'ı kaybettik. Devri daim olsun” diye yazdı.
Eğitim Sen İstanbul 1 Nolu Şube de dün, “Çok değerli mücadele arkadaşımız Halide Dündar'ı maalesef kaybettik. Üzüntümüz, acımız büyük. Mücadelesi ve hatırası daima bizimle olacak. Ailesine, yakınlarına ve tüm dostlarına baş sağlığı diliyoruz.” açıklamasını yaptı. (AS)