Afganistan'ın başkenti Kabil'de 23 Mayıs 2017'de kurulan Afganistan Kadın ve Çocukların Refahını Güçlendirme Örgütü (AWCSWO), kadın hakları, eğitim, çocukları koruma, beslenme ve sağlık alanında faaliyetler sürdürüyor. "Hak, Adalet, Özgürlük" mottosuyla kurulan AWCSWO, Taliban'ın ülke yönetimini eline almasıyla birlikte çalışmalarını sürdürürken büyük zorluklara maruz kalıyor.
"Mor Cumartesiler" (Purple Saturdays) kampanyasının öncülüğünü yapan Maryam Marof Arwin, ülkedeki çalışmalarını ve Taliban rejiminin baskılarını bianet'e anlattı.
Mor Cumartesiler'in amacı ne?
Şuan ülkede gizli bir yerde olduğunu söyleyen Arwin, "Kabil'in Taliban'a düşmesinden sonra Mor Cumartesiler adlı hareketi başlattım. Zamanla Afganistanlı binlerce genç kız ve kadın hareketin üyesi oldu. Mor Cumartesiler'in amacı, kız çocukları ve kadınların haklarını savunmak, cinsiyet ayrımcılığı ile mücadele etmektir. Hareketimiz, etkinlikler, yürüyüşler, halk toplantıları gibi farklı eylemler düzenliyor. Afganistan'ın açık ve kapalı mekânlarında genç kız ve kadınların haklarını savunmakla hareketimiz, protestosunu BM, Af Örgütü ve insan hakları kuruluşlarının da kulaklarına ulaştırıyor" dedi.
#Purple_Saturdays aturdays order to defend women's and Girls rights and challenge gender discrimination, this movement organizes various activities including rallies, protests and public meetings. We need national and international support for the general uprising against the… pic.twitter.com/R3voJQvGKV
— Afghanistan Womens And Children S.W.O (@AWCSWO) April 5, 2023
"Biz kadınlar toplumun belkemiğini oluşturuyoruz"
Mor Cumartesiler'le Taliban'a karşı sokak protestoları düzenlediklerini vurgulayan Arwin, "Hareketimiz gün geçtikçe Taliban'ın kız çocuklarının eğitimini yasaklamasına karşı bir protesto birliği oldu. Biz kadınlar toplumun ve ailenin belkemiğini oluşturuyoruz ki Afgan toplumunda her zaman hayati bir rolümüz oldu. Kadınlar, eğitimden işe ve sağlık alanına kadar çeşitli alanlarında dâhil oldu. Ancak Taliban, kadınlara karşı her zaman baskıcı oldu ve son zamanlardaki yaklaşımlarında daha fazla aşırılaşmaya başladılar" şeklinde konuştu.
Kız okulları kapatıldı, ateşe verildi
Taliban'ın özellikle eğitim konusunda oldukça katı olduğunu vurgu yapan Arwin, "Taliban ülkedeki tüm kız okullarında 6. sınıftan sonrasına kısıtlama ve sınırlama getirdi. Taliban kız çocuklarının okula gitmesini engellemek için onlara yıldırma ve şiddet uyguluyor. Kızları eğiten okulları hedef aldılar. Taliban'ın çeşitli bahanelerle kapattığı veya ateşe verdiği okul sayısı bilinmiyor. Çünkü güvenlik endişesiyle kaynaklar bunların çoğunluğunu rapor etmiyor. Taliban birkaç gün önce Faryab vilayetindeki bir kız okulunu daha ateşe verdi" diye konuştu.
"Sistematik bir şekilde kamudan tasfiye ediliyoruz"
Taliban'ın kadınların ev dışında çalışmasına izin vermediğini hatırlatan Arwin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Taliban, kadınları sistematik bir şekilde kamu yaşamından, eğitim ve iş hayatından tasfiye etmeye çalışıyor. Kız okullarını, üniversitelerini ve mesleki eğitim kurslarını kapattı. Milyonlarca genç kız ve kadını eğitime erişimden yoksun bıraktı. Kadınlar mevcut işlerini bırakmaya ve eve kapanmaya zorlanıyor. Kadınlar geleneklerin ve kültürlerin taşıyıcılarıdır. Kadınların kamu yaşamından çıkarılması, ülkenin sosyal kumaşında yıpratıcı bir etkide bulunur."
"Taliban, toplumun temellerine bir tehdittir"
Taliban'ın kadınlara yaşam alanı bırakmadığını belirten Arwin, "Taliban kadınlara katı kıyafet yönetmeliği dayatıyor. Kadınların burka giymesini zorunluluk haline getirirken, makyaj ve ojeyi de yasakladı. Kadınların beraberlerinde erkek bir refakatçi veya erkek aile üyesi olmadan evlerinden çıkmalarına da izin vermiyor. Bu eylemler sadece birer insan hakları ihlali değil, ama aynı zamanda Afgan toplumunun temellerine de bir tehdittir. Kadınların katılımı olmaksızın, Afganistan sürdürülebilir gelişme ve ilerlemeyi beceremez" dedi.
Kadınlara "Bize ses verin" çağrısı
"Tüm dünyadan ve özellikle de kadınlardan bizi mümkün olan herhangi bir şekilde desteklemelerini istiyoruz" diyen Arwin, "Taliban eylemlerimize karşı oldukça öfkeli. Kimi sokak eylemlerimize saldırdılar. Hareketimizin kimi üyeleri darp edildi. Tüm protestolarımızı bastırmaya çalışıyor. Adalet talepli çığlığımızın dünyanın kulaklarına ulaşmasına izin vermiyorlar. Ancak siz duyun ve bize ses verin. Tüm dünyanın kadınları bize destek olsun. Kadınların, genç kız ve çocukların haklarını savunmak için protesto hareketlerimize ses vermelerini istiyoruz. Uluslararası kuruluşlar da bizim için harekete geçmelidir" çağrısını yaptı.
Maryam Marof Arwin kimdir?
Başkent Kabil'e bağlı Paghman vilayetinde 1994'te doğan Maryam Marof Arwin, Afganistan'da yaşıyor. Afganistan Kadın ve Çocukların Refahını Güçlendirme Örgütü'nün (AWCSWO), kurucu lideri ve aynı zamanda Uluslararası Af Örgütü üyesi. 29 yaşındaki Arwin, kadın ve çocuk hakları üzerine bağımsız gazetecilik ve aktivistlik de yapıyor.
(NT)