Haberin İngilizcesi için tıklayın
Taliban, Afganistan'ın kuzeydoğusundaki Bedahşan vilayetindeki Radio Dada-e Banowan'ı (Kadınların Sesi Radyosu) rejimin yayın politikasını ihlal ettiği iddiasıyla kapattı. Kadınların kurduğu ve işletilmesinde öncülük ettiği Radio Dada-e Banowan, birçok zorluğa rağmen son bir yıldır evden çalışan çalışanlarla faaliyetlerini sürdürüyordu.
Şu an Afganistan'ın Faizabad vilayetinde ikamet eden "Kadınların Sesi" Radyosu Genel Yayın Yönetmeni Najia Sroosh, bianet'e konuştu.
"Amacımız kadınların sesini duyurmak"
Bedahşan bölgesinde kadın konusu ile ilgilenen tek radyonun "Kadınların Sesi" Radyosu olduğunu söyleyen 31 yaşındaki Sroosh, "Radio Dada-e Banowan'ı 2015'te açtık. Bugüne dek 6 kadın ve 2 erkek çalışanla yayınımızı sürdürüyorduk. Şartlardan ötürü bir yılı aşkın süredir evden çalışıyorduk. Bizim bu radyoyu açmamızın amacı, kadın gazetecileri desteklemek, kadınların sesini duyurmak ve onları, hakları hakkında bilgilendirmek" şeklinde konuştu.
Radyo neden kapatıldı?
Radyonun kapatılma nedenine değinen Najia Sroosh, "Taliban, bizim Ramazan ayında radyoda müzik çaldığımızı iddia etti. Fakat böyle bir şey söz konusu değil. Bu dayanaksız bir söylem ve gerçek dışı. Onlar kadınların çalışmasına karşı. İşte bu da onların bahanesi. Biz kız çocuklarının eğitimine dair haber yaptık ve kapatılma kararının gerçek somut nedeni bu. Ama onlar bunu reddediyor" ifadelerini kullandı.
"Biz kadınlar her an ölümü bekliyoruz"
Afganistanlı kadınların sorunlarına dikkat çeken Sroosh, "Bu ülkede kadınların yoksulluktan işsizliğe, eğitimden şiddete kadar bir sürü derdi var. Kadınlar, gelecekten ümidini kesmek üzere ve korku içerisinde. Ne yazık ki bu şartlar altında gelecekten pek de umutlu değiliz. Biz kadınlar her an ölümü bekliyoruz" dedi.
"Uluslararası herhangi bir dayanışma yok"
Uluslararası gazeteci örgütleri ve kuruluşlarından şu ana dek herhangi bir destek almadıklarını kaydeden Sroosh, "Ne acı ki herhangi bir dayanışma yok. Ben 15 yıldır çalışmaktayım. Bugüne dek hiç bir örgüt ya da kimse bir destekte bulunmadı bana. Kimse neye ihtiyacınız var diye sormadı. Kimse radyoyu tekrar açmak için destek elini uzatmadı. Soran da sadece neden kapatıldığını soruyor. Dünyadaki ve Türkiye'deki kadınların Afganistanlı kadınlara her manada destek vermesi gerekmektedir. Afganistan'ın çalışan kadınlarına destek olmalılar ki sorunlarını bir nebze olsun çözüme kavuşturabilsinler" çağrısını yaptı.
در خانه بمانید نه مصاب شوید و نه مصاب کنید !
— Sada E Banowan Radio (Voice of women radio ) (@sroosh_najia) March 31, 2020
تعهد کارمندان رادیو صدای بانوان درقبال مبارزه با ویروس کرونا ؛
کرونا را جدی گرفته در خانه بمانید ما آماده هستیم بهترین برنامه ها را برای رهای شما از تنهای به نشر می رسانیم ... pic.twitter.com/BHoPa1fVNd
Taliban, basını kıskaca aldı
Uluslararası medya kuruluşlarının raporlarına göre, Taliban, Afganistan'ın kontrolü eline almasından bu yana, medyaya ve basına ciddi kısıtlamalar getirdi. Onlarca gazeteci sürgüne çıkmak zorunda kaldı, çok sayıda medya kuruluşu kapatıldı ya da yayınını sonlandırmak zorunda kaldı. Taliban, aleyhine haber yapılmasına ya da üyelerine eleştiri yapılmasına izin vermiyor.
TIKLAYIN - Taliban, 'Kadınların Sesi' radyo istasyonunu kapattı
(NT)