İran'da kadınların tesettüre uygun giyinerek başörtüsü [hicab] takıp takmadıklarını denetleyen "ahlak polisi"nce gözaltına alındıktan sonra komaya giren 22 yaşındaki Mahsa Amini adındaki genç kadının ölümü sosyal medyada ve sokaklarda protesto patlamasına yol açtı.
Tahranlılar, saatlere araçlarının kornalarını çalarak gece boyunca Mahsa'nın acımasızca öldürülmesini protesto ettiler.
Iranians in Tehran are honking to show their anger for the murder of 22-years old #MahsaAmini by the Hijab Police.
— Mooniter (@mooniter) September 16, 2022
News of women surfaces daily getting sentenced to death for being ????️????, tortured to forcefully confess or end up killed! #MahsaWasMurdered pic.twitter.com/ia2Q2XOvo1
Uluslararası tepkiler
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, "Gözaltındayken ahlak polisi tarafından dövüldüğü bildirilen Mahsa Amini'nin ölümüyle ilgili çok endişeliyiz" dedi. "İranlı yetkilileri bu insan hakları ihlallerinden sorumlu tutmak için çabalarımızı sürdüreceğiz."
Uluslararası Af Örgütü de 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümünün aydınlatılması için uluslararası topluma çağrıda bulundu.
The circumstances leading to the suspicious death in custody of 22-year-old young woman Mahsa Amini, which include allegations of torture and other ill-treatment in custody, must be criminally investigated. 1/2 pic.twitter.com/pcAVeTWUnW
— Amnesty Iran (@AmnestyIran) September 16, 2022
"Nasihat edeceğiz" diye götürdüler...
Doğu Kürdistan'ın Saqqez kentinden başkent Tahran'a akrabalarını ziyarete gelen genç kadın erkek kardeşinin kullandığı aracı durduran ahlak polisince göz altına alınmıştı. Kardeşine, nasihat edilip serbest bırakılacağı söylenerek götürülen genç kadının, göz altına alındıktan iki saat sonra komaya girdiği ve kaldırıldığı hastanede öldüğü ortaya çıktı.
Devlet televizyonu Amini'nin dövüldüğü iddialarını yalanlayarak, polisin genç kadını "nasihat etmek ve eğitmek" üzere karakola götürdüğünü ve orada kalp krizi geçirdiğini söyledi. Akrabaları, kadının herhangi bir kalp rahatsızlığı olduğunu yalanladı.
Devlet televizyonu bir polis karakolunda Amini olduğu söylenen bir kadının oturduğu koltuktan bir yetkiliyle konuşmak üzere kalktıktan sonra yere düştüğünü gösteren güvenlik kamerası kayıtları yayınladı. Ancak görüntülerden kadının Amini olduğu doğrulanamadı.
Amini'nin dövülerek öldürüldüğü yolunda sosyal medyada yayılan iddialarını reddeden Tahran emniyeti açıklamasında, "Ayrıntılı araştırmalara göre, Amini'nin araca alınması sonrasında ve tutulduğu karakolda fiziksel bir temas olduğunu" reddetti.
Ancak, İran'ın yarı resmi Fars haber ajansı, Mahsa Amini'nin ahlak polisince dövülmesi nedeniyle komaya girdiğini duyurdu.
VoA'nın haberine göre genç kadının karakolda ölümünü eleştiren sosyal medya yorumcuları arasında, sözünü sakınmamasıyla tanınan reformcu eski milletvekili Mahmud Sadıki, Ayetullah Ali Hamaney'i olayla ilgili kamuoyuna açıklama yapmaya çağırdı.
(AEK)