*Fotoğraf: AA (Arşiv).
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye'nin bir Cumartesi sabahı Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle duyurduğu İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı, Avrupa'nın en üst düzey insan hakları kurumu olan Avrupa Konseyi başta olmak üzere tepki çekmeye devam ediyor.
Karar, Avrupa Konseyi üst mercileri tarafından aile içi şiddetle mücadele açısından nedeniyle "yıkıcı" olarak nitelendirildi.
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, "Bu hamle, bu çabalar için büyük bir aksilik ve daha da üzücü çünkü Türkiye'de, Avrupa ve ötesinde kadınların korunmasını tehlikeye atıyor" dedi.
Birleşmiş Milletler: Derin endişe duyuyoruz
Birleşmiş Milletler tarafından yapılan son açıklamada şunlar kaydedildi:
"Birleşmiş Milletler Türkiye'de resmi gazetede yayınlanan karardan derin endişe duymaktadır."
"Türkiye'deki Birleşmiş Milletler, hükümetin, sivil toplumun ve tüm ulusal ortakların toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesi ve 'kimseyi geride bırakmak' taahhüdü doğrultusunda kadınların ve kız çocuklarının şiddetten uzak yaşamalarını sağlamak için gösterdiği çabaları desteklemeye devam edecektir."
Finlandiya: Azına değil çoğuna ihtiyaç var
Finlandiya Dışişleri Bakanlığı, resmi Twitter hesabından "Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi derinden üzücü. Sözleşme kadınlara karşı şiddeti önleme ve aile içi şiddet mağdurlarına yasal koruma sağlanmasını garantileme anlamına geliyor" açıklamasına şunu ekledi:
"Bu suçlara karşı, daha az değil çok daha fazla uluslararası iş birliğine ihtiyacımız var."
FM @Haavisto: Turkey’s decision to withdraw from #Istanbulconvention is deeply regrettable.The convention is meant to prevent violence against women and ensure legal protection for victims of domestic violence. We need more international cooperation against these crimes, not less
— MFA Finland ???????? (@Ulkoministerio) March 20, 2021
Almanya: Yanlış zamanda yanlış karar
Almanya Büyükelçiliği ise Twitter'dan Türkçe yayınladığı mesajda şunları kaydetti:
“#İstanbulSözleşmesi pandemide açık şekilde artan kadını ve çocukları aile içi şiddetten korumaya yönelik Avrupa Konseyi’nin önemli bir hukuk aracıdır. #Türkiye’nin sözleşmeyi feshetmesi yanlış zamanda yanlış kararıdır.”@MiRo_SPD https://t.co/BGWhPCGagI
— AlmanyaBE (@AlmanyaBE) March 20, 2021
"Zirve öncesi iyi değil"
Avrupa Parlamentosu üyesi Yeşiller grubundan Sergey Lagodinsky ise şunları kaydetti:
"Son 24 saat içinde Türkiye hükümeti, AB ile kalan ortak konumlarından uzakta bir maraton koştu. # İstanbulConvansiyonu'ndan ayrılmak, doruk noktası ve provokasyonudur.
"Gelecek hafta yapılacak Avrupa Konseyi Zirvesi öncesi... İyi değil."
Within last 24 hours the government of Turkey ???????? ran a marathon away from the remaining common positions with the EU. Leaving the #IstanbulConvention is the culmination and a provocation before @EUCouncil next week. No good.
— Sergey Lagodinsky (@SLagodinsky) March 20, 2021
"İnsan haklarında tam geri kayma"
Avrupa Birliği'nin yasama organı Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor, gelişmelerle ilgili şu tweet'i attı:
"Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiği haberine uyanmak korkutucu (başkanlık kararnamesiyle!!!).
Bu şu anki Türkiye hükümetinin gerçek yüzü. Hukuk kurallarına tamamen saygısızlık, insan haklarında tam geri kayma."
Dismayed to wake up to news of #Turkey's withdrawal from #IstanbulConvention (by presidential decree!!) This is current ???????? Gov's real face: complete disregard to #Ruleoflaw, full #backsliding in #HumanRights. Hope @vonderleyen, @eucopresident can see it before another ridicule
— Nacho Sánchez Amor (@NachoSAmor) March 20, 2021
Avrupa Konseyi aynı zamanda sözleşmenin amacını bir tweet ile hatırlattı.
What is the #IstanbulConvention on #ViolenceAgainstWomen and why is it important?https://t.co/eNG3l2YiSE pic.twitter.com/pseO0DzkVK
— Council of Europe (@coe) March 20, 2021
(PT)