İletişim Yayınları’nın Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce serisinin 10. cildi, “Feminizm” temasıyla yayımlandı.
Kadın alanında çalışmalar yapan Sosyolog Feryal Saygılıgil ve yazar Nacide Berber’in editörlüğünde 2,5 yıllık bir hazırlık süreci sonunda ortaya çıkan kitapta, 80 feminist kadın yazılarıyla, Osmanlı’dan bugüne feminist hareket ve politikanın yüz yıllık yolculuğunu aktarıyor.
Feryal Saygılıgil, kitapta yer alan sunuş yazısında şöyle diyor: "Dünden bugüne her geçen gün kadın hareketi, kadın dayanışması güçleniyor, mücadele pratikleri artıyor, çeşitleniyor. Elinizdeki bu kitap ile bu alandaki çalışmalara karınca kararınca katkı sunmaya çalıştık.
"Feminizm cildini Nacide Berber’le birlikte iki yılı aşan bir süre zarfında toparladık. Temel meselemiz, bu topraklarda 19. yüzyıldan itibaren feminizme dair üretilen fikirleri bir araya getirmekti. Ancak, elbette bu fikriyatın nasıl ve kimler tarafından üretildiği de önem taşımaktaydı. Hem bu fikriyatı üreten özneleri olabildiğince ortaya çıkarmak hem de hangi yollardan, nasıl zorluklardan geçtiklerini anlamaya çalışmaktı amacımız.
"Meydan okumak gerekiyor"
"Çok istememize rağmen sayfa sınırlamasından dolayı yer veremediğimiz başlıklar ve yazarlar oldu. Ancak çalışma alanımız öyle politik ve ideolojik bir hat ki kendi içindeki tartışmaların (dalgalar, aşk ve haz, kadınsı politikanın zamanı, farklılıklarımızı düşünmek, kızkardeşlik, aile, annelik, erkeklik çalışmalarıyla feminizm ilişkisi, akademi ve feminizm İlişkisi gibi) dışında, şimdiye kadar tartışılmış bütün kavramlara, disiplinlere, akımlara, alanlara, politikalara (tarih, edebiyat, iktisat, emek, siyaset, eğitim, çeviri, yöntem, sanat, yayıncılık, beden ve cinsellik, şiddet, çevre mücadelesi, liberalizm, Kemalizm, milliyetçilik, muhafazakârlık ve tabii ki sol ve sendikalar) yeniden bakmayı, tartışmayı ve de çoğunlukla da meydan okumayı gerektiriyor.
"Feminist fikriyat ve feminist mücadele birbirini tamamlar, birbirinden beslenir. Bu ciltteki yazılar da bu görüşümüzü doğrulamakta. Türkiye’de feminist politika ve ideolojinin izini sürmeye, bugüne kadar biriktirdiklerimizi derlemeye çalıştık.
"Başta, feminizme dair düşünmüş, söz söylemiş, tartışmış, sokağa çıkmış, isyan etmiş, arkadaşıyla dayanışmış, örgüt kurmuş, dergi çıkarmış, çeviri yapmış kadınlar olmak üzere bu cilde yazarak ya da okuyarak katkıda bulunan, emek veren herkese çok teşekkür ederiz.”
Kitapta yazılarıyla yer alan isimler şöyle:
Meltem Ahıska, Nela Akgökçe, Feyza Akınerdem, Nimet Altıntaş, Semiha Arı, Hazal Atay, Berfin Atlı, Emel Uzun Avcı, Ebru Aykut,Şule N. Aytaç, Beyhan Uygun Aytemiz, Narin Bağdatlı, Cemre Baytok, Nacide Berber, Fatmagül Berktay, Beyza Bilal, Melissa Bilal, Aksu Bora, Hülya Bulut, Didem Ardalı Büyükarman, Delta Meriç Candemir, Funda Şenol Cantek, Duygu Ceylan, Rümeysa Çamdereli, Sevilay Çelenk, Ayşenur Değer, Seran Demiral, Aynur Demirdirek, Lucie Drechselova, Selin Çağatay, Gülşen Çakıl Dinçer, Berna Ekal, Feride Eralp, Zeynep Ceren Eren, Emek Ergun, Nisa Göksel, Hande Gülen, İlksen Gürsoy, Emine Hızır, Ruşen Işık, Suna Kafadar, Effi Kanner, İlknur Yüksel Kaptanoğlu, Sevdagül Kasap, Filiz Kerestecioğlu, İnci Özkan Kerestecioğlu, Birsen Talay Keşoğlu, Sibel Kır, Zeynep Kutluata, Berrin Koyuncu-Lorasdağı, Burcu Mutlu, Aylin Özman, Sare Öztürk, Deniz Parlak, Nuray Sakarya, Cemran Öder, Şemsa Özar, Yasemin Özgün, İlkay Özküralpli, Ece Öztan, Seda Saluk, Suzan Saner, Gülnur Acar Savran, Feryal Saygılıgil, Nükhet Sirman, Ebru Soytemel, Ürün Şen Sönmez, Burcu Şentürk, İpek Tabur, Ülfet Taylı, Senem Timuroğlu, Nagehan Tokdoğan, Başak Tuğ, Hidayet Şefkatli Tuksal, Tülin Ural, İlknur Üstün, Melda Yaman, Yelda Yücel Şahika Yüksel, Yaprak Zinhioğlu. (RT)