İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün yürütülen bir soruşturma kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü’nden istediği polikistik over sendromu olan ve kürtaj yaptıran kadınların listesini istemesini bianet'e değerlendiren İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) Başkanı Avukat Nazan Moroğlu, "Böyle bir genel soruşturma olmaz. Bu hem hukuka hem de sağlık etiğine uymuyor" dedi.
İhbarcıyı bulmak için
İstanbul Emniyeti'nin 'ivedi' ve 'gizli' ibareleriyle 29 Ağustos'ta gönderdiği yazıyı Birgün gazetesi 9 Eylül'deki haberiyle gündeme getirdi. Yazıya göre Emniyet, 'FETÖ silahlı terör örgütüne üye olma', 'rüşvet' ve 'Cumhurbaşkanı ile devlet büyüklerine hakaret'ten yürütülen soruşturma kapsamında 1 Ocak 2017 ile 31 Mayıs 2019'da kentte kürtaj yaptıran, 30-40 yaş aralığında ve polikistik over sendromu olan kişilerin listesini İl Sağlık Müdürlüğü'nden istedi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise 10 Eylül'de bir açıklama yaparak liste talebini doğruladı: Açıklamada "Yazının amacının; soruşturma ihbar eden şahsa ulaşılamadığı ve soruşturmadaki bilgilerden ihbarcının 2017-2019 yılları arasında İstanbul İlinde 'Polikistik Over Sendromu' tanısıyla tedavi gördüğünün tespit edildiği anlaşıldığından, bu nedenle tarihler arasında bu tanıyla tedavi gören şahsın tespitine yönelik olduğu kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.
Moroğlu: Böyle genel soruşturma olmaz
Avukat Moroğlu, Emniyet'in talebinin kadınlar üzerindeki baskıyı gözler önüne serdiğini belirterek, bianet'e şunları söyledi. "Böyle bir genel soruşturma olmaz. Bu hem hukuka hem de sağlık etiğine uymuyor. Bu durum daha söylemde olan kürtaja ilişkin politikalarını fiiliyata geçirdiklerinin göstergesidir. Kadınlar bu durumda kürtaj olmaktan kaygı duyacaklar. Şu anda bize yapılacak bir tane de olsa başvuru bekliyoruz. Çalışmalarımız sürüyor, bir tek başvuruda yasal süreç başlatacağız."
TTB: Sır saklama yükümlülüğünü hatırlatırız
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi de yaptığı açıklamada "Meslektaşlarımıza ve bütün sağlık otoritelerine uluslararası hekimlik uygulamalarını hatırlatır, sır saklama yükümlülüğüne uygun tutum almalarını bekleriz. Zira aksi kişi hak ve özgürlüklerine müdahaledir ve suçtur. Sağlık Bakanlığı, kadınların kürtaj verilerinin istenmesine yönelik bu talebi ivedilikle ve kesinlikle geri çekmelidir” dedi. İstanbul Tabip Odası (İTO) ise "“Kürtajı kriminalize etme, fişleme boyutuna getirilmiştir. Gün geçtikçe uygulanması çeşitli baskılarla sınırlandırılan kürtaj, bir fişleme girişimi ile tekrar gündeme gelmiştir” açıklaması yaptı. (DB/RT)