Haberin İngilizcesi için tıklayın
CNN International, Ankara Yüksek Caddesi’nde 9 Kasım’dan bu yana “işimi istiyorum” diyerek eylem yapan akademisyen Nuriye Gülmen’i 2016’nın önde gelen sekiz kadını arasında gösterdi.
Frida Ghitis’in hazırladığı listede darbe girişiminin ardından, hükümetin ağır bir baskı başlattığı, yetkililerin tehdit oalrak gördüğü on binlerce insanın işten atıldığı belirtildi.
Bu kişiler arasında olan Gülmen’in baskıları kabul etmeye karşı çıkarak, 30’dan fazla kes gözaltına alınmasına karşın işini geri almak talebiyle Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde eylemine devam ettiği ifade edildi.
Gülmen, haberi Twitter hesabından şu mesajl paylaştı:
CNN beni 2016'nın önde gelen 8kadını arasında göstermiş. Listede acayip isimler var. AngelaMerkel filan.Hayrolsun.:) https://t.co/jHvlTdmC5l
— Nuriye Gülmen (@NuriyeGulmen) 27 Aralık 2016
Dünyadan sekiz kadın ve bir kız çocuğu
Listede yer alan diğer isimler şöyle:
* Halep’te saldırı altında yaşadıklarını Twitter’dan duyuran Bana al-Abed adlı kız çocuğu;
* Afganistan’ın ilk kadın rapçisi Paradise Sorouri;
* Kendisine tecavüz eden ve altı ayın ardından cezaevinden serbest bırakılan Stanford üniversitesi öğrencisi Brock Turner’a yazdığı mektupla seslenen Emily Doe;
* Fox News haber kanalının CEO'su Roger Ailes hakkında cinsel taciz iddiasıyla açtığı dava sonucu Ailes'ın istifa ettiği, cinsiyetçiliği perdeleyen geleneğe karşı çıkan kanalın eski spikeri Gretchen Carlson;
* General Motors’un CEO’su ve başkanı ve büyük araç şirketini yöneten ilk kadın olan Mary Barra;
* Grand Slam şampiyonlukları olan tenisçi Serana Williams;
* Almanya başbakanı Angela Merkel;
* ABD başkanlık seçimlerinde önemli bir başarı elde eden, ABD tarihinde Barack Obama’dan başka en çok oyu alan aday olan Hillary Clinton.
Gülmen ve eylemi hakkında
Nuriye Gülmen Öğretim Görevlisi Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında Konya Selçuk Üniversitesi’nde kadroluydu, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde görevlendirilmişti.
Yüksek lisans tez çalışmasını tamamlamış olmasına rağmen azami süre içerisinde yüksek lisans eğitimini tamamlayamadığı gerekçesiyle ilişi kesildi. Eskişehir İdare Mahkemesi'nde açtığı davayı kazandı ve işine dönmeye hak kazandı. Selçuk Üniversitesi'de göreve başladıktan bir gün sonra da hakkında "FETÖ-PDY" iddiasıyla açılan soruşturma gerekçe gösterilerek görevden uzaklaştırıldı.
"Keyfi ve hukuksuz bir şekilde açığa alındım işimi istiyorum" diyen Gülmen şu talepleri dile getiriyor:
1-OHAL kaldırılsın.
2- İşten atılan ve açığa alınan devrimci demokrat kamu emekçileri işe iade edilsin.
3-Keyfi ve hukuksuz işten atmalara son verilsin.
4-13 bin ÖYP’li araştırma görevlisinin kadro güvencesi geri verilsin.
5-İş güvencesi olmadan bilim yapılamaz, tüm eğitim ve bilim emekçileri için iş güvencesi istiyoruz. (BK)