Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüsü düzenleyen Ceza Yasası'nın (TCK) 288. maddesinin argı sürecini etkileyebilecek iktidar odaklarını sınırlamak için getirilen bir düzenleme olduğunu anımsatan Diyarbakır Barosu, "Genelkurmay Başkanı'nın mevzuatla tanımlanan görev, yetki ve sorumlulukları dışında, Türkiye'ye özgü demokrasi nedeni ile açıklanabilecek bir iktidar odağı olduğu da tartışmasızdır" dedi.
Baro, suç duyurusunu "suç işlemekten kimsenin bağışık olmadığının" ve "ceza yasaların herkese eşit bir biçimde uygulanabileceğinin" hukuk devletinde görülmesi bakımından yapıldığının altını da çizdi.
Diyarbakır Barosu, Büyükanıt'ın Kara Kuvvetleri Komutanı'yken davanın sanığı Ali Kaya'yla ilgili "tanırım iyi çocuktur" dediğini, Şemdinli'deki Umut Kitabevi'nin bombalanmasından kısa bir süre önce sanık Kaya'nın Genelkurmay Başkanlığı'nca ödüllendirildiğini de anımsattı.
Şemdinli davasında sanıklar "suç işlemek için örgüt kurma" ve "cinayet" suçlarından Van 3. ağır Ceza Mahkemesi'nde mahkum edilmişti. Yargılama, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde sürüyor. (TK)