İstanbul Valiliği, 1 Mayıs'ta Taksim'de basın açıklaması yapanlara şiddet kullanan, yakaladıklarını polis otobüsü içinde de döven polislerle ilgili inceleme başlattığını açıkladı.
Dün (3 Mayıs) İstanbul Üniversitesi'nde yemekhanenin özelleştirilmesine karşı eylem yapan öğrenciler, öğretim üyeleri ve eylemi izleyen gazeteciler de polisten şiddet gördü.
Dünkü eyleme katılan sendikalar bugün polisler ve üniversite yönetimi hakkında suç duyurusunda bulundu. Öğrenciler de suç duyurusuna hazırlanıyor.
Cinmen: Polis etkisiz hale getirilene şiddet uygulayamaz
Cinmen, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, polisin zor kullanma koşullarını şöyle anlattı:
"Toplantı ve gösteri yürüyüşleri, hukuka aykırı bir şekilde, başlamışsa, önce dağılın uyarısı yapmak zorunda. 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet' suçunun oluşabilmesi için, polisin önce dağılın demesi gerek. Buna uymayanı uymaya zorlamaya hakkı var. Ama bu zor kullanma, kendisine gösterilen dirence oranlı olmak zorunda."
Cinmen, eylemcilere yakalandıktan sonra şiddet uygulanmasınınsa suç olduğunu anımsattı.
"Kişiyi etkisiz hale getirdikten sonra hiçbir şekilde şiddet kullanamazlar. Kullanılırsa, müessir fiil, yani etkili eylem suçuna girer."
Şiddete uğrayan suç duyurusunda bulunmalı
Cinmen, polisten orantısız kuvvet kullanımıyla şiddet görenlerin doğrudan cumhuriyet savcılığına 'darp gördüm' diyerek suç duyurusunda bulunmalarını önerdi.
Bunun üzerine, savcı ilgili idareye yani emniyet birimine yazı yazar. İdare belli bir süreye kadar yanıt vermezse dava açabiliyor. Kolluk kuvvetinin bağlı olduğu idare izin vermezse, kişilerin idare mahkemesine, daha sonra da bölge idare mahkemesine itiraz hakkı var."
"Haklı olduklarını düşünüyorlarsa, kesinlikle peşini bırakmamalılar."
Geçen yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü eyleminde göstericilere fiziksel şiddet uygulayan 54 polis hakkında, "zor kullanma yetkisini aşmak suretiyle yaralama" suçundan dava açılmış, polisler hakkında altı aydan 33 yıla kadar değişen hapis cezaları istenmişti.
BM İlkeleri: Polis barışçıl gösteride kuvvet kullanmaktan kaçınacak
Birleşmiş Milletler (BM) Kolluk Kuvvetlerinin Kuvvet ve Ateşli Silah Kullanımına Dair Temel İlkeleri'nin 9. maddesi şöyle:
"Yasadışı olan, ancak şiddete başvurmayan toplulukların dağıtılmasında, kolluk kuvvetleri kuvvet kullanmaktan kaçınacak, bunun mümkün olmadığı durumlarda da, gerekli asgari derecede kuvvete başvuracaktır." (TK)