Akademisyenler, uluslararası topluluğun ABD'deki seçimleri izlemesini de istiyorlar.
Vakfın amacı, ABD yönetimi bütün dünyayı savaşa ve yoksulluğa boğmuş, bütün bunları da "demokratik ulus inşası" gibi komik bir adla gerçekleştirmeye koyulmuşken, demokrasiyi, en çok ihtiyaç olan ülkede, ABD'nin kendisinde inşa etmeye çalışmak.
Vakfın Yönetim Kurulu'ndaki adlardan bazıları şöyle: Tarihçi Howard Zinn, siyasi mahkum, gazeteci ve aktivist Mumia Abu-Jamal, yazar Gore Vidal, siyaset bilimci Ellen Meiksins Wood, İnsan hakları hukukçusu Ramsey Clark, Muhalif Akademik Komiteler Birliği'nin, yani "Sol İttifakı"nın başkanı Barbara Foley, siyaset bilimci, yazar Michael Parenti, sosyolog Immanuel Wallerstein, New York Marxist School öğretim görevlisi Annette Rubinstein, uluslararası insan hakları hukukçusu Michael Ratner, yazar, dünyanın en çok referans verilen coğrafyacısı David Harvey, sosyolog Martha Gimenez ve 1 Ocak 2006'da ölen, Monthly Review editörü Harry Magdoff.
"Çılgınlığı durdurmanın tek yolu demokrasiyi ABD'de kurmak"
|
"'Demokratik ulus inşası', sonu gelmeyen savaşlar, halklardan çalmak, ekonomik eşitsizlikleri patlatmak, işkenceyi de katarak sivil özgürlükleri zayıflatmak, "serbest" ticaret ve "serbest" seçim sözlerinin -ki nadiren tutuluyor bu sözler- ardına saklanan doğal çevreye şiddetle zarar vermek ve yok etmek için süslü bir ad. ABD dışındaki milyarlarca kişi, bu çılgınlığa bir son vermek istiyor, peki ne yapabilirler?"
Akademisyenler, çılgınlığı durdurmanın tek yolunun, ABD'de gerçekten demokrasiyi inşa etmek olduğunu söylüyor.
"ABD'lilerin kendi ülkelerinde ihtiyaç duydukları değişikliğe biz neden yardım edelim? Zaten kendi ülkemizde yapacak bir sürü işimiz yok mu?" diye soranlara/soracaklara da şöyle yanıt veriyorlar:
"Kendi ülkesinde başkent dışında yaşayıp da, başkentteki hükümetin politikalarını etkilemeye çalışmanın zaman ve para kaybı olduğunu düşünen biri var mıdır? Askeri, ekonomik ve kültürel ABD' emperyalizmi çağında, ülkenizin gerçek başkenti Washington haline geldi. Çünkü, yaşamınızı etkileyen yıkıcı kararların çoğu orada alınıyor."
NED: İkiyüzlü demokrasi devirme örgütü
Şöyle soruyor muhalif akademisyenler:
"ABD hükümetinin yabancı hükümetleri -başkanları dürüst bir şekilde seçilmiş Venezüella ve Haiti de dahil olmak üzere- devirmek için kurduğu örgütün adı nedir?"
Yanıt, NED. Yani, National Endowment for Democracy. Türkçe'ye Ulusal Demokrasi Bağışı/Yardımı diye çevrilebilir.
IED'nin adı, aslında NED'e bir karşılık. Logosu bile, NED'e nazire niteliğinde.
"Fransız yazar La Rochefoucauld'nun veciz sözünden daha iyi bir örnek var mı? 'İkiyüzlülük, ahlaksızlığın erdeme gösterdiği hürmettir.' Demokrasiden daha yüksek bir erdemin bulunmadığı bir dünyada, ABD hükümeti, en beter ahlaksızlıklarına 'demokrasi' bayrağı altında geçit töreni yaptırmayı akıllıca bir hareket olarak değerlendirdi. Biz daha da akıllı olmalı ve bu ikiyüzlülüğü, onun hizmet ettiği suç teşkil eden eylemleri oldukları gibi görmeliyiz. Hepimiz, hep birlikte."
NED, 1983'te, Reagan'ın başkanlığı döneminde kurulmuş bir örgüt. Kendi tanımlarıyla, "özel, kâr amacı gütmeyen" bir kuruluş. Ancak, hükümet dışı bir kuruluş değil; zira ödeneğine her yıl Dışişleri Bakanlığı eliyle ABD Kongresi'nden alıyor. Kendi deyişleriyle, fonlarının sürekliliği, Beyaz Saray'ın ve Kongre'nin desteğine bağlı.
NED'e bağlı dört enstitü var: Uluslararası Cumhuriyetçiler Enstitüsü (IRI), Uluslararası İlişkiler Ulusal Demokrasi Enstitüsü (NDI), Uluslararası Özel Teşebbüs Merkezi (CIPE) ve Serbest Ticaret Birliği Enstitüsü (FTUI). Bağış programlarında ayrıca, Amerikan Uluslararası Emek Dayanışması Merkezi (ACILS) de yer alıyor.
Adlarda kullanılan sözcüklere bakılınca, John Berger'ın "Neredeyiz?" yazısı akla geliyor:
"Bir an önce bizden çalınan sözcükleri geri almalıyız. Yoksa bize tek bir sözcük kalacak: Utanç."
|
"İnsan hakları örgütlerinin 1999'dan bu yana kabul görmeye ve daha önemli olmaya başlamasına karşın bir endişemizi dile getiriyoruz. Hükümetler insan hakları ortamını resmileştirme tavrı geliştirmeye başladılar. Gongolaştırma denilen, hem insan hakları anlayışını, hem de örgütlerini resmileştirme konusunda endişemiz var. Ayrıca tabii ki bu süreçte bile insan hakları örgütlerine baskılar var. Hükümet insan hakları örgütlerinin teröristlerle işbirliği içinde olduğunu bile iddia edebilmektedir."
Bu sözler, Yavuz Önen'e, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı'na ait. Aralık 2004'te bianet editörü Yıldız Samer'e söylediklerinden bir bölüm. Önen bu sözleri aslında Türkiye için söylüyor. Ama bağlam, ABD'li muhalif akademisyenlerin söylediklerine işaret ediyor.
"25 yıl önce CIA'in yaptıklarını yapıyoruz"
Kurucularına göre, NED, basit bir GONGO olmanın çok ötesinde. NED'le ilgili yasa taslağının hazırlanmasında katkısı bulunan Allen Weinstein'in 1991'de söylediklerinden:
"Bugün bizim yaptıklarımızın çoğu, 25 yıl önce, CIA'in örtülü operasyonlarıyla yapılıyordu."
Rogue State: A Guide to the World's Only Superpower (Üçkağıtçı Devlet: Dünyanın Tek Süpergücü İçin Bir Kılavuz) kitabında, William Blum, şunları yazıyor:
"Fikir, NED'in CIA'in yıllardır üstü örtülü olarak yaptıklarını, bir şekilde açık olarak yapmasıydı. Ve böylece, CIA'in gizli etkinlikleriyle ilgili damgadan kurtulmaktı. Bir şaheserdi. Bir politika, halkla ilişkiler ve kinizm şaheseri."
Blum'a göre, NED 80'lerde Nikaragua'da Sandinistlerle uğraştı. Irangate skandalının kahramanı Yarbay Oliver North'un "Project Democracy" ağına yardım etti. Panama'da Noriega'yı destekledi. 90'larda Nikaragua, Moğolistan, Bulgaristan, Arnavutluk ve Haiti seçimlerine el attı. Bu süreler boyunca, CIA'in para aklama işini üstlendi.
2000'lerdeyse, Venezüella'da Chavez karşıtı örgüt Sumate'yi destekledi. Bu bilgiyi, ABD Bilgi Edinme Yasası'ndan yararlanarak ortaya çıkaran gazeteci Eva Golinger, venezuelafoia.info sitesinde yayınladı.
Bu arada, NED'in en düzenli fon verdiği projeler de, elbette, "Küba'da demokrasi" projeleri.
Yeni Muhafazakarların ve darbe ustalarının yönetimi
Golinger'ın sıraladığı, NED'in yönetim kurulu veya idari konsey üyesi olmuş, CIA'in gizli operasyonlarıyla bağlantılandırılan "tarihi kişiliklerden" üçü, Reagan döneminin kilit Orta Amerika aktörleri: Otto Reich, John Negroponte ve Eliot Abrams.
Otto Reich: Birçok kaynağa göre, Orta Amerika'da binlerce kişinin ölümünden sorumlu. Bir zamanların Venezüella büyükelçisi. Uzmanlık alanı Castro'yu devirme çalışmaları. Reagan, Baba Bush ve Oğul Bush hükümetlerinde görev yaptı. Miami Valisi Jeb Bush'un yakın arkadaşı. En son, 2002'de, başarısız olan Chavez'e karşı darbede parmağı olduğu iddia edildi. Bu hikayede elbette NED de yer alıyordu. Reich, ABD yönetiminde Batı Yarıküre İlişkileri'nden sorumlu.
John Negroponte: 80'lerde Honduras Büyükelçisi olduğu dönemde binlerce kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor. 89-93 arası Meksika, 93-96 arası Filipinler Büyükelçisi. 2001-2004 arasında, ABD'nin BM Temsilcisi. 2004-2005'te de Irak Büyükelçisi. Şubat 2005'ten bu yana, bir benzerinin Türkiye'de de kurulması önerilen, bütün istihbarat ve güvenlik servislerinin bağlandığı, Ulusal Haberalma Teşkilatı'nın yöneticisi.
NED'in bugünkü Yönetim Kurulu Başkanı, Vin Weber, Bill Berkowitz'e göre, bir süper lobici ve ultramuhafazakar.
Bir başka yönetim kurulu üyesiyse, yeni muhafazakarların ideologlarından biri sayılan, "Tarihin Sonu" kitabının yazarı, Francis Fukuyama.
NED Başkanı, Carl Gershman'sa, Reagan ve Bush yönetimlerinin yeni muhafazakar kadrosundan.
Emekli general, eski NATO Avrupa kuvvetleri başkomutanı Wesley K. Clark, eski ABD BM temsilcisi Richard C. Holbrooke ve ABD'nin eski Türkiye Büyükelçisi Morton Abramowitz de yönetim kurulundaki adlardan.
NED'in uluslararası projelerinden biri olan "Demokrasi İçin Dünya Hareketi" konferansı, geçen hafta İstanbul'da düzenlendi. (TK)