Çizim: Ercan Altuntaş
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kobanî davasının 31. duruşma periyodunun 2. oturumu, Sincan Cezaevi Kampüsündeki Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesinde dün görüldü.
TIKLAYIN-Adalet, siyaset ve hukuk: Kobani Davası
Davada, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü ve HDP MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu 108 kişi yargılanıyor.
3 bin 530 sayfa ve 324 klasörden oluşan iddianamede 108 siyasetçi için “Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma” ile 37 kez “insan öldürme” başta olmak üzere pek çok suçtan ceza isteniyor.
TIKLAYIN - “Mahkeme, iktidarın çizdiği sınırdan çıkamıyor”
TIKLAYIN - “Kobanî davasında mahkeme, kendi yarattığı hukuku uyguluyor”
“Yasa geriye dönük işlemez”
MA'nın haberine göre, yargılanan siyasetçi Gülser Yıldırım’ın ardından avukatları söz aldı.
Avukat Azat Yıldırım, YPG’nin ve IŞİD’e karşı verdiği mücadelenin o dönemde iktidar tarafından tanındığını anımsattı.
Devletin o dönemde YPG’yi “terör örgütü” olarak tanımlamadığını belirten Yıldırım, “Eşbaşkanlar ve HDP’lilerin gözaltı tarihinde bile YPG ‘terör örgütü’ olarak tanımlanmıyor. Bu kapsamda yasa geriye dönük olarak işleyemez.
HDP o dönemde IŞİD’e karşı sivil bir kesimin gösterilere katılması üzerine bir tweet atmış. Burada şiddete temas edilmemiştir. Protesto bir haktır. Tweet’in şiddete yönelik çağrı yaptığına yönelik sorularımız cevaplanmamaktadır.
Meclis’in araştırması elbette ki bazı karanlık noktaları gün ışığına çıkaracaktır. Bu yüzden üstü örtülmektedir. Olaylarda en çok HDP’liler zarar görmüş, yaşamını kaybetmiştir.”
“Objektif bir yargılama söz konusu değil”
İddianameye ve mütalaaya dikkat çeken Yıldırım, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun “Kobani’de direnenleri alınlarından öpüyorum” sözlerini anımsattı:
“Bu olayların bir tarafında HDP varsa, diğer tarafında devlet vardır. Asya Abdullah’ın Türkiye’ye girmesine izin veren vali. Bunların da adil yargılanmanın bir unsuru olarak yaptıkları eylemleri savunmaları gerekir. Biz neden tek taraflı bir siyasal yargılamadan bahsediyoruz. Çünkü objektif bir yargılama söz konusu değil. Kobani olaylarında görev alan hiçbir devlet yetkilisi bu dosyada yoktur. Bu eksik ve reddedilmesi gereken bir iddianamenin söz konusu olduğunu gösterir. Kanun önünde eşitlik ilkesine aykırı bir durum söz konusudur.”
Avukat Kuzu: Herkesin beraat etmesi gerekir
Ardından söz alan Avukat Erdal Kuzu, “Bu dava mafya içerisindeki birinin yürüttüğü soruşturma üzerinden yürütülmüştür. Bu nedenle bu dava bitmelidir, bütün vekillerin beraat etmesi gerekmektedir” dedi.
Duruşma bugün devam edecek. (AS)