Fotoğraf: AA arşiv
Uluslararası Af Örgütü, orduyla paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında nisan ortasından bu yana şiddetli çatışmaların sürdüğü Sudan'da “sivillerin, her gün akıl almaz bir dehşet yaşadığını” açıkladı.
“Ölüm Evimize Kadar Geldi: Sudan'da Savaş Suçları ve Sivillerin Izdırabı” başlıklı raporunda, savaşan tarafların kasti ve gelişigüzel saldırılarının kitlesel sivil kayıplara yol açtığını belirtti.
Raporda kadınlara ve kız çocuklarına yönelik cinsel şiddetin, hastaneler ve kiliseler gibi sivil yapıları hedef alan planlı saldırıların ve geniş çaplı yağma olaylarının ayrıntıları paylaşıldı.
“Saldırılarda kasten vuruluyorlar”
Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Hızlı Destek Kuvvetleri ile Sudan Silahlı Kuvvetleri, toprakların kontrolünü ele geçirmek için savaşırken Sudan'ın dört bir yanında siviller, her gün akıl almaz bir dehşet yaşıyor. İnsanlar, evlerinin içinde veya çaresizce yiyecek, su ve ilaç aradıkları sırada öldürülüyor. Kaçarken çapraz ateş altında kalıyor ve planlı saldırılarda kasten vuruluyorlar.”
Cinsel şiddet
Kadınlar ve bazıları henüz 12 yaşındaki onlarca kız çocuğunun, savaşan tarafların üyelerince cinsel şiddete maruz bırakıldığını anlatılan rapor, bazılarının da cinsel kölelik kapsamına giren koşullarda günlerce alıkonulduğu kaydedildi.
Tavsiyeler
Agnès Callamard, uluslararası topluma çağrıda bulundu:
“Uluslararası toplum Sudan için insani desteği büyük ölçüde artırmalı ve komşu ülkeler sınırlarını güvenlik arayışında olan sivillere açmalıdır.
Uluslararası toplum aynı zamanda, acilen, mevcut silah ambargosunu tüm Sudan’ı kapsayacak şekilde genişletmeli ve uygulanmasını sağlamalıdır.
Savaşan taraflar üzerinde kayda değer nüfuza sahip ülkeler etki güçlerini ihlallere son verilmesi için kullanmalıdır.
İnsan Hakları Konseyi, Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi’nin çağrılarını dikkate alarak Sudan’daki insan hakları ihlallerini izlemek, ihlallere ilişkin kanıtları toplamak ve korumakla görevli bağımsız bir soruşturma ve hesap sorma mekanizması kurmalıdır.”
Uluslararası Af Örgütü, BM Güvenlik Konseyi’ni de Darfur’a uygulanan silah ambargosunu hızla Sudan’ın tamamı için geçerli hale getirmeye ve ambargonun uygulandığından emin olmaya çağırdı.
Ne olmuştu?
Sudan ordusu, bir dönem desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK), 2 yıl içerisinde tamamen orduya entegresini istedi.
HDK'nin ise sivil bir hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmaya dönüştü.
Sudan Doktorlar Sendikası, 15 Nisan'dan beri devam eden çatışmalarda 958 sivilin hayatını kaybettiğini, 4 bin 746 kişinin yaralandığını açıkladı. (AS)
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz. [İngilizce]
(AS)