Haberin İngilizcesi için tıklayın
Roman Hafıza Çalışmaları Derneği (Romani Godi), "Covid-19 Pandemisinden Çıkış Süresinde Türkiye'de Romanlar" raporunu yayımladı.
Dernek rapor ışığında şu noktalara dikkati çekiyor:
"Kapatma-karantina koşullarında işsiz kalan Romanlar daha da yoksullaştı, temel ihtiyaçlarını bile gideremez oldu. Toplumdan dışlandılar, ayrımcılığa uğradılar. Sosyal yardımlardan ve sağlık hizmetlerinden daha az yararlandılar. Roman çocuklar yoksulluktan uzaktan eğitime katılamadılar, okul terkleri arttı.
"Tüm bu nedenlerle, pandemide ağırlaşan çocuk yoksulluğu ve derin yoksulluğun gelecek nesilleri ipotek altına almaması için kamusal önlemlerin alınması gerekiyor."
"Romanlar pandeminin derinleştirdiği eşitsizliklere karşı korunmalı" denilen raporda "Peki ne yapmalı?" diyerek şu öneriler veriliyor:
• "Roman topluluklar, pandemide katmerlenen ve derinleşen mevcut sorunlarına ve maruz kaldıkları eşitsizliklere karşı sosyal politikalarla korunmalı.
• Pandemide ciddi boyutlara ulaşan çocuk yoksulluğu ve derin yoksulluğun gelecek nesilleri ipotek altına almaması için kamusal önlemler alınmalı.
• Covid-19 salgınında derinleşen sorunların kronikleşmemesi ve yaygın eşitsizliklerin kalıcı hale gelmemesi için Roman topluluklar kamusal önlemlerle desteklenmeli.
• Zira Romanlar, pandemin etkisiyle daha da ağırlaşan bu koşulları ve hasarı destek almadan onaramaz."
Raporun tamamı için burayı tıklayın.
(AÖ)