Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye’deki Çerkes diasporası, sürgün ve soykırımın sembolik tarihi olan 21 Mayıs’ta Ankara ve Kocaeli Kefken’de anma törenleri düzenledi.
Her yıl olduğu gibi bu yılda da anma törenlerinin ilk adresi Kefken’di. Abhaz Dernekleri Federasyonu (ABHAZFED), burada büyük bir organizasyon düzenledi.
İlk olarak sürgünün sembolik kıyılarından biri olan Kefken’deki Karaağaç Mahallesi mezarlığında Kuran okundu. Ardından Çerkesler Babalı sahiline denize çelenk bıraktı ve karanfil attı.
Sahilde "Nart ateşi" yakılıp çevresinde "mezar taşı nöbeti" tutuldu. Havanın kararmasının ardından da meşalelerle yürüyüş yapıldı.
Ayrıca Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle yapılan "Kafkas Sürgünü Anıtı" da ziyaret edildi.
“Buradayız ve bir gün geri döneceğiz”
Kafkas Dernekleri Federasyonu da (KAFFED) bu yıl sürgün ve soykırımı anmanın adresi olarak Ankara’yı seçti.
Beşevler metro istasyonu önünde buluşan Çerkesler, Anıtpark'a kadar sessiz yürüyüş yaptı.
"İntikam değil, adalet istiyoruz", "Bunun adı soykırım", "Rusya, geri döneceğiz" ve "21 Mayıs 1864" yazılı dövizler taşıdı. Çerkes bayrağı açan katılımcılar, sürgünü lanetledi.
Anmaya, CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir ve AKP Ankara Milletvekili Murat Alpaslan da katıldı.
Anmada bir konuşma yapan KAFFED Başkanı Ümit Dinçer, 21 Mayıs’ın salt bir yas ve anma günü olmadığını söyledi. Ayrıca soykırım ve sürgünün günümüzde de devam ettiğini belirtti.
Dinçer “Yıllarca sürüldüğümüzü, soykırıma uğradığımızı söylemekten adeta kaçındık toplum olarak. 21 Mayıslar, anma ve yas günlerimiz oldu bir dönem. Artık 21 Mayısları bir yas günü olmaktan çıkarma vaktinin geldiğine inanıyoruz. Artık 21 Mayısların üzerinden bakabilmek ve bir gelecek tasavvuru yapabilmek, bizim çıkış noktamız olmalıdır. Bu sebeple 21 Mayıs, salt bir yas ve anma günü değildir. 21 Mayıs, mücadele kararlılığının, güç birliğinin, dirilişin, direnişin, hak aramanın ve 'Biz kırılmadık, buradayız ve bir gün geri döneceğiz' demenin günüdür artık" diye konuştu.
Soykırım değil "tsitsekun"
“Yahudi Soykırımı ‘Holocaust’, Ermeni Soykırımı ‘Meds Yeghern’, Süryani Soykırımı ‘Seyfo’, Dersim Soykırımı ‘Tertele’ kelimeleri ile anıla geliyor.
Çerkesler de 2014’te soykırım ve sürgünü yok olan Ubıh dilindeki “tsitsekun” kelimesini kullanılarak simgeleştirdi. Bu ifade “toplu katliam, kırım” anlamına geliyor.
Kelime, Georges Dumezil ile çalışarak konuşanı kalmayan Ubıhça’nın sözlüğünü hazırlayan, Dumezil dışında Şeraşidze ve Norveçli dilbilimci Hans Vogt ile de çalışmalar yapan ve “Son Ubıh” olarak anılan Tevfik Esenç’e saygıyla; Hans Vogt’un hazırladığı, 1963’te basılan Ubıhça Sözlüğü’nde yer alıyor.
TIKLAYIN - Yeni başlayanlar için '1864 Çerkes Soykırımı'
(HA)