Fotoğraf: MA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Aydın E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 13 Ocak 2022'de hayatını kaybeden Yılmaz Ekinci’nin ölümüne dair davanın ikinci duruşması bugün görüldü.
Aydın 1. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, “görevi kötüye kullanmaktan” yargılanan 5 infaz koruma memuru katılmadı.
MA’nın haberine göre duruşmada Yılmaz Ekinci'nin ailesi ve avukatları yer aldı.
Tanıkların duruşmada dinlenmesi istendi
Ekinci ailesinin avukatı İrfan Şafak, görgü tanığı olan ve o dönem tutuklu bulunan kişilerin dinlenilmesini istedi.
Tanıkların soruşturma aşamasında Yılmaz'ın dövüldüğünü ve aniden sesinin kesildiğini söylediğini anımsatan Şafak, şunları söyledi: “Ayrıca olay günü kamera kayıtlarında görünün tüm gardiyanların tanık olarak dinlenilmesini istiyoruz. Yılmaz'ın kendini astığı iddia edilen ipin emanette olup olmadığının, yoksa nerede olduğunun araştırılmasını talep ediyoruz. Dosyanın Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gönderilerek ipin boyunda bırakacağı izin, ağız ve burundan kan gelip gelmeyeceğine dair rapor hazırlanmasını istiyoruz. Keşif talebimizi de yineliyoruz. Eğer taleplerimiz kabul edilmeyecekse adaletli yargılamanın ortadan kalkacağı için reddi hakim talebinde bulunuyoruz.”
Cezaevi müdüründen farklı beyan
Savcı, taleplere dair, infaz koruma memurları hakkında başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verildiğini söyleyerek “O başka bir davanın konusu olduğu için reddine, dosyanın ATK'ye gönderilmesi ve keşif taleplerinin dava sonucuna etkisi olmayacağından reddi talep olunur” dedi.
Yılmaz Ekinci'nin ablası Filiz Ekinci, cezaevi müdürü tarafından kardeşinin iç çamaşırı ile asıldığının söylendiğini aktardı, “O gün olay yerinde olan tutuklu her şeyi anlatıyor. Ben onun dinlenilmesini istiyorum. Ben sadece o gün ne yaşandı ortaya çıksın istiyorum. Bu sağlanmayacaksa reddi hakim talep ediyoruz” diye konuştu.
Adli Tıp talebi “alakasız” bulundu
Mahkeme, Yılmaz Ekinci'nin intihara meyilli olup olmadığı konusunda Aydın E Tipi Kapalı Cezaevi yönetimine yazılan müzekkerenin sorulmasına, tanıkların dinlenilmesi, olay yeri keşfi ve dosyanın ATK'ya gönderilmesi taleplerinin dosya konusu suçlamayla alakasının olmaması nedeniyle reddine karar verdi.
Reddi hakim talebini de mahkemeyi uzatmak amacıyla yapıldığını belirten hakim, bu talebi de reddetti.
Bir sonraki duruşma 6 Haziran’da görülecek.
Ne olmuştu?
Bitlis, Hizanlı 28 yaşındaki Yılmaz Ekinci, Temmuz 2021’de “yaralama” suçundan tutuklanarak Aydın E Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu. 13 Ocak 2022’de intihar ettiği ileri sürüldü.
Ancak sonrasında infaz koruma memurlarınca zorla müşahede odasına götürüldüğüne dair kamera görüntüleri dosyaya girdi.
Beş gardiyan hakkında görevi kötüye kullanma suçlamasıyla dava açıldı.
İddianamede, Yılmaz Ekinci'nin ölümüyle ilgili cezaevi idaresinin hazırladığı rapora yer verildi. Raporda, Ekinci’nin müşahede odasına götürüldüğü ana dair görüntülerle ilgili, Ekinci’nin müşahade odasına götürülürken elinde koyu renkli bir cisim olduğu bunun da, kendini astığı ileri sürülen ayakkabı bağcığı olduğu iddia edildi.
Aydın Adli Tıp Kurumu’nun raporunda ise cezaevi yönetimince “kendini astığı” iddia edilen Ekinci’nin boynundaki izle ilgili şu bilgiler yer aldı: “Yılmaz Ekinci hakkında, ölüm nedeninin boyun bölgesine bası sonucu mekanik asfiksi (havasızlık) olduğu, boyun bölgesinde saptanan telem izinin ası vakalarında genelde görülen tipik yapıda olmadığı ancak ası eylemine bağlı olmasının mümkün olduğu, durumun adli tahkikat ile aydınlatılmasının yerinde olacağı, yapılan toksikolojik analizler sonucunda herhangi bir madde tespit edilmediği, alınan sürüntü örneğinde yapılan tetkikler sonucunda sperm hücresi görülmediğinin tespit edildiği…”
İddianamede, infaz koruma memurlarının, Ekinci'nin eline sakladığı iddia edilen ipi görmedikleri, müdahale biriminde görevli memurun Ekinci'nin sağ eline bakıp sol eline bakmadığı, müşahede görevlisinin de müşahede odası girişinde üst aramasını gerektiği gibi yapmadığı ifade edildi.
Cezaevi idaresi de bu gerekçelerle beş memur hakkında “kayıtsızlık göstermek veya düzensiz davranmak” suçlamasıyla disiplin soruşturması başlatmış, uyarı cezası vermişti.
TIKLAYIN – Aydın Cezaevi’nde şüpheli ölüme soruşturma
TIKLAYIN – Tahliye olan mahpus anlattı: 1,5 metrede kendini asması imkansız
- 2022 yılı Marmara Bölgesi Hapishaneleri Hak İhlalleri Raporu’na göre de 2022 yılında hapishanelerde 78’i ölüm olmak üzere 140 yaşam hakkına yönelik ihlal tespit edildi.
(AS)