Fotoğraf: AA
Amasra’daki madende meydana gelen iş cinayetiyle ilgili davanın ilk duruşması, 25-26-27-28 Nisan’da Bartın Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Bartın’daki Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesi’nde (TİM) 14 Ekim 2022’de gerçekleşen göçükte 42 madenci hayatını kaybetti, 2 madenci halen yoğun bakımda.
Mahkeme, madende yapılacak keşfi, Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) talebini kabul ederek ileri bir tarihe erteledi.
ÇHD, keşifte bağımsız gözlemcilerin görevlendirilmesi ve tüm işlemlerin kamera ile kayıt altına alınması talep etmişti. Mahkeme, bağımsız gözlemci görevlendirilene ve uygun kamera sistemi temin edilene kadar keşfi tedbiren durdurdu.
Bilirkişi raporunda sorumlu: TTK
ÇHD, sürece ve taleplerine dair şu açıklamayı yaptı:
“İş cinayetine dair Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame 3 Şubat 2023’te Bartın Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilmiş ve 5 Şubat tarihli tensip kararı ile ilk duruşmanın 25-26-27-28 Nisan tarihlerinde yapılmasına karar verildi.
31 Ekim 2022 tarihli bilirkişi raporunda katliamın ‘işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerine aykırı şekilde yetersiz teknik altyapı ve riskli çalışma koşullarında üretime devam edilmesi’ sebebiyle gerçekleştiği, bu durumun başlıca sorumlularının TTK Genel Müdürlüğü düzeyindeki yetkililer ve Amasra Taşkömürü İşletmesi’nin yönetim kademesi olduğu tespit edilmişti.
Soruşturma boyunca gerek kolluk fezlekesinde gerekse TTK tarafından Meclis Araştırma Komisyonuna yapılan sunumlarda bilirkişi raporu görmezden gelinerek patlamaya neden olan ateş kaynağına ilişkin tamamen varsayıma dayalı çıkarımlar yapıldı ve “işçi hatası” nitelendirmesi ile sorumluluk, hayatını kaybeden işçilerin üzerinde bırakılmaya çalışıldı. Detaylarını duruşmada açıklayacağımız üzere; TTK Genel Müdürlüğünün kasıtlı şekilde kurguladığı bu senaryoların tamamı gerçeklikten uzak olup sorumluluktan kurtulma amacı taşıyor.
“Delil karartma ihtimali bulunuyor”
Mevcut durumda sorumlulukları bilirkişi raporları ile tespit edilmiş olan TTK yöneticilerinin her aşamada sorumluluktan kurtulmak amacıyla çeşitli manipülasyonlar yaptıkları görülüyor; ocağın açılması ve keşfe hazırlanması süreçlerinde de delilleri karartma ihtimalleri bulunuyor.
Delil karartılması ihtimalinin önüne geçmek için 3 Şubat’ta, Bartın Ağır Ceza Mahkemesinden ocağın keşfe hazırlanması işlemlerine nezaret edecek bağımsız gözlemcilerin görevlendirilmesi ve tüm işlemlerin kamera ile kayıt altına alınması talep ettik.
24 Şubat’ta Bartın Ağır Ceza Mahkemesi’nce keşif hazırlık işlemlerinin bağımsız bir gözlemci nezaretinde yapılması ve ocak içindeki önemli tüm teçhizatların mevcut konumları anlaşılacak şekilde ocağa ilk giriş anından itibaren kesintisiz video kaydına alınması taleplerimizin kabulüne karar verildi. 27 Şubat’ta başlayacak olan baraj açma işlemleri bağımsız gözlemci görevlendirilene kadar ve uygun kamera sistemi temin edilene kadar tedbiren durduruldu.”
TIKLAYIN - “Madendeki iş cinayetinde deliller incelenmeden iddianame yazıldı”
(AS)